MAKE UP

Kako odabrati pravu nijansu pudera?

Pronađite puder koji će biti vaša druga koža
ten 
Pronalazak odgovarajuće nijanse pudera ponekad je prava muka, pogotovo kad nismo sigurni kojoj nijansi ili tonu kože pripadamo. Neodgovarajuća nijansa ili ton pudera onemogućuje nam postizanje savršenog, prirodnog izgleda kože, a samim time i pobija svrhu nošenja pudera. O smjernicama koje će nam pomoći pronaći savršeni puder savjetuje nas Petra Sušanj, vizažistica i autorica kozmetičkog bloga The Brush Stash.

Kako prepoznati kojeg smo tona kože?
Znati sa sigurnošću koji smo ton kože je osnovna pretpostavka za pronalazak dobrog pudera. Dakle, koji sve tonovi postoje?

“Iako se koža sastoji od mnoštva različitih, međusobno “stopljenih” i isprepletenih nijansi, zbog lakšeg snalaženja kod odabira nijanse pudera možemo izdvojiti 4 osnovna podtona kože - topli, hladni, neutralni i maslinasti. Kod toplog tona prevladava žućkasti pigment, a kod hladnog do izražaja najviše dolazi roskasti pigment. Neutralni podton odlikuje jednaka zastupljenost žućkastog i rozog pigmenta, a u maslinastom podtonu jasno prosijava zelenkasti, maslinasti pigment - s time da maslinasti podton može doći u sve tri već navedene varijante: topli - ako uz zelenu prosijava i žućkasta boja, hladni - ako uz zelenkastu prevladava sivkasta, i neutralni”, objašnjava Petra.
 koža

Kako znati kojeg smo tona kože?

Ton kože najlakše je odrediti koristeći dvije provjerene tehnike: prislanjanjem bijelog papira uz kožu na danjem svjetlu i gledajući žile na zapešću: ako su većinom zelenkaste, toplog ste podtona, dok ljubičaste i plave ukazuju na hladni ton kože.

“U kontrastu s bijelim papirom najbolje će doći do izražaja pigment koji prevladava u vašoj koži. Kako vam vaša koža izgleda u usporedbi s njim? Ako izgleda žućkasto, najvjerovatnije ste topli podton. Ako vam se čini crvena ili roskasta, vaša koža je hladnog podtona. Ukoliko vam se čini jednostavno bež, bez jako izraženih žutih, roskastih ili zelenkastih nijansi - neutralni ste, dok koža koja uz bijeli papir djeluje zelenkasto ima maslinasti ton u sebi”, riješila je dilemu vizažistica.
 
skin
Gdje testirati odabrani puder?
Pronašli ste ga: ima savršeno prekrivanje, i teksturu s kojom vam je lice savršeno glatko; s njime se osjećate samopouzdano i lijepo, a uvjereni ste da ga nitko osim vas ne vidi. Vrijeme je za izbor vaše savršene nijanse, no gdje gledati? Petra Sušanj smatra da nijanse svojeg novog savršenog pudera testirate na vratu, odnosno dekolteu, a ne na licu:

“Puderom pokušavamo postići ujednačen ton kože koja je izložena pogledima, a kako starimo, lice i vrat obično poprimaju različite nijanse. Zato pudere uvijek isprobavajte na vratu (i na danjem svijetlu) jer puderom želite postići da vam lice bude iste nijanse kao i vrat, kako biste dobili uniforman i vizualno ujednačen ten. Ako se nijansa savršeno stopi s vratom, dobit ćete najbolji mogući rezultat i ujednačen ton kože kad puder nanesete na lice. Ako nosite otvoreniji dekolte, a njegova nijansa se vidljivo razlikuje od vrata i lica, onda puder birate prema nijansi dekoltea, i s njim prekrivate i lice i vrat. Dakle, pravilo je - puder uvijek birate tako da se nijansom slaže s “najnižim” dijelom kože koja se vidi, a različite je nijanse od ostalih dijelova tijela koje želite ujednačiti.”
 
skin
Što učiniti s puderom koji tijekom dana potamni?
Svi smo se barem jednom u životu susreli s prekrasnim puderom koji na kraju dana izgleda narančasto ili jednostavno suviše tamno na licu. Naime, zbog kemije kože, a pogotovo kod masnijeg tipa kože koja pojačano luči sebum, dolazi do reakcije s puderom koji vremenom i izloženošću zraku potamni. Iako ne možemo unaprijed znati hoće li puder potamniti na našem licu, ipak postoje mjere predostrožnosti koje možemo slijediti da nam se takvo što ne dogodi neočekivano:

“Da bismo izbjegli oksidaciju pudera, moramo obratiti pažnju kod same kupovine pudera, odnosno u procesu testiranja i isprobavanja. Idealno bi bilo puder isprobati doma. Zamolite tester željene nijanse, a ako ga ne možete dobiti, dođite u drogeriju ili parfumeriju s čistim licem i nanesite puder. Provjerite ga na danjem svjetlu nakon par sati - ako se nijansa nije promijenila, i ako vam sviđa osjećaj i izgled lica s konkretnim proizvodom, našli ste svoj idealan puder”, smatra Sušanj.
 
puder
High end ili drogerijski puderi: gdje pronaći najveći izbor nijansi?
Ukoliko ste jako svijetli, ili možda jako tamni, vjerojatno ste primjetili da je pronalazak odgovarajuće nijanse Sizifov posao. Za pretpostaviti je da će luskuzni brandovi uvijek nuditi veći izbor nijansi, no je li tome uvijek tako?

“Iako su high end brandovi u većini slučajeva još uvijek bolji po pitanju izbacivanja više nijansi pudera, izuzetno mi je drago što posljednjih godina primjećujem generalni trend bitnog povećanja kvalitete proizvoda drogerijskih brandova. Postoje i drogerijski proizvodi s mnoštvom nijansi, poput L’orealovog True Match pudera, međutim problem je u tome što se na naše tržište ne uvoze sve nijanse. Čak i kod linija koje imaju samo 6-7 nijansi, uvoznici obično ne uvezu najsvjetlije, što obično nedostaje mnogim curama u našem podneblju”, zaključuje Petra.

Jelena Skendžić
Foto: Fashion.hr
Objavljeno: 20.01.2015. u 16:11

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p