MAKE UP

Kako pravilno očistiti lice?

Nekoliko savjeta za kožu bez nepravilnosti

Čak i najefikasnije kreme za njegu kože lica neće biti od pomoći ako nemamo razvijenu dobru rutinu odstranjivanja šminke i čišćenja lica. To je prvi i osnovni korak svake njege, a potrebno ga je izvoditi svako jutro i navečer, ljeti čak i tri puta dnevno zbog pojačanog znojenja. 
Kod nepravilnog čišćenja lica, pogotovo našminkanog, vrlo lako dolazi do nepravilnosti kože poput začepljenih pora, komedona i akni. Zaštitne kreme s faktorom koje su ljeti obavezne tijekom dana, BB ili CC kreme, vodootporni puderi - sva ova ženska beauty pomagala mogu djelovati vrlo okluzivno na licu, i u slučaju neadekvatnog odstranjivanja uzrokovati dermatološke probleme.

Kožu je zato potrebno očistiti dvaput birajući nježna sredstva. Šminku i teže kreme potrebno je prvo otopiti masnom fazom proizvoda koji će najčešće dolaziti u formi mlijeka za skidanje šminke, raznih balzama i ulja koja se u kontaktu s vodom emulzificiraju i ispiru. Ovo je posebno bitan korak jer je pritom potrebno na što manje invazivan način, idealno laganom masažom lica, otopiti šminku i teže kreme, a da se pritom koža što manje mehanički navlači. Mekane pamučne blazinice koje nisu izbijeljene klorom dovoljno su glatke da uz njih mlijeko za skidanje šminke doslovno klizi kožom, no potrebno je odabrati one koje nemaju abrazivan element namijenjen pilingu - pogotovo na okoloočnom području. Šminka na delikatnom području oko očiju skida se bez grubog povlačenja, držanjem natopljene blazinice na pojedinačnom oku cca 30 sekundi dok se šminka ne otopi, ili vrlo laganim masiranjem proizvoda poput ulja / balzama za skidanje šminke prstima. Masnija tekstura proizvoda nije problematična niti za masnu kožu jer se radi o ispirajućem proizvodu nakon kojeg bi ionako trebao slijediti drugi korak čišćenja.

Osobe s masnom i mješovitom kožom koje ne vole osjećaj filma na licu trebale bi izabrati sredstvo poput gela ili pjene s blagim surfaktantima (coco glucoside, codium lauryl sulfoacetate, sodium cocoyl glutamate itd.), dok će suha koža preferirati i u drugome koraku upotrijebiti nešto hranjivije formule poput gore navedenog mlijeka ili možda emulzificirajućeg ulja. Opcija za sve tipove kože, osim izrazito suhe i dehidrirane, micelarna je otopina koja se koristi poput tonika, no umjesto tonizirajuće, ima funkciju čišćenja kože micelijima i ujedno vraća koži optimalan pH.

Nakon svakog odstranjivanja šminke i čišćenja lica, kožu je potrebno rehidratizirati. Ukoliko ste na licu koristiti masnije formule, možda ćete se prikloniti lakšim hidratantnim sredstvima poput seruma, a ako ste koristili nešto poput gela, koža će vam vjerojatno zahtijevati više njege i vlage iz proizvoda. Na što god se odlučili, kožu je nakon svakog čišćenja apsolutno potrebno zaštititi hidratantnim i hranjivim sastojcima kako bismo sačuvali njegovan i mladolik izgled kroz godine.

Jelena Skendžić

(Babushka's Suitcase)

Objavljeno: 03.09.2014. u 15:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p