MAKE UP

Kako se uspješno riješiti prištića?

Savjetima iskusne kozmetičarke Jasminke Herceg do lijepe i zdrave kože
herceg

Akne, bubuljice, prištići - u većoj ili manjoj mjeri, svi ponekad patimo od ovog estetskog problema. No, koža koju napadaju prištići ne pati samo od estetskog već i zdravstvenog problema. Kako je i zašto potrebno na pravilan način tretirati akne otkriva nam Jasminka Herceg.


Što uzrokuje prištiće?
Prištić nije samo neugledna crvenkasta promjena na koži koju vidimo golim okom. Radi se upali koja počinje duboko u pori i koja uslijed nepravilnog tretiranja na našem licu može ostaviti ožiljak.

Prije svega bitno je znati da su komedoni i prištići produkt žlijezda lojnica i kao takvi spadaju u simptome neke neravnoteže u koži ili u organizmu. U pubertetu se svakako javljaju kao posljedica "podivljalih" hormona, no nakon puberteta uzroci mogu biti, i zaista jesu razni”, poručuje Jasminka.

herceg
Kod žena uzroci akni su uglavnom hormonalne prirode, no nerijetko uzrok akni mogu bit i bakterije Propionibacterium acnes ili nepravilna deskvamacija, odnosno sitno ljuštenje kože koje dovodi do začepljenja folikula.

“Koža je čudesan organ i na nju utječu mnogi faktori. Ne postoje dvije iste kože na svijetu. Samim time, uzroci upalnih procesa zaista mogu biti razni: stres, tempo i način življenja, određene namirnice, zdrastveni problemi poput loše probave, želučanih tegoba, hormonalnog disbalana i slično”, objasnila je poznata kozmetičarka.
 
koža
Profesionalno čišćenje lica poznata je kozmetička metoda koja nam pomaže dugoročno ukloniti akne jer čisti pore gdje se bakterije razmnožavaju, no uvriježeno mišljenje da se se koža treba mehanički čistiti jednom mjesečno više nije aktualno.

Koliko često je poželjno raditi tretmane čišćenja lica?
Kad smo pronašli uzrok akni, i želimo riješiti estetski problem aknastog lica, bitno je pronaći kvalitetnu kozmetičarku od povjerenja koja će znati prepoznati kada je vrijeme za čišćenje lica i što se na licu točno smije dirati kako se problem ne bi nestručnim rukovanjem intenzivirao.

“Čišćenje lica svakako spada u osnovnu higijenu kože lica, i s razlogom je jedan od najstarijih tretmana u kozmetičkoj industriji. Ipak, unazad 15 godina došlo je do novih saznanja raznim istraživanjima, a i znatnog napretka u ponudi kozmetičkih tretmana - pa je danas čišćenje poželjno raditi kod mješovite i/ili problematičnie kože jednom u 3 mjeseca. Nekad se vjerovalo i učilo da pore moramo čistiti jednom mjesečno, pa danas ljudima moramo usaditi nove navike. Između čišćenja, treba raditi tretmane hidratacije i tretmane eksfolijacije - odnosno tretmane sa naglaskom na jače pilinge. Klijenti koji imaju akne i kao terapiju koriste samo čišćenje lica, zapravo su koncentrirani samo na simptom i na tretiranje istog pa je vrlo često rezultat toga iscrpljena i isušena koža, te ožiljci koji ostaju na mjestima gdje su bile akne
, smatra Jasminka.
 
jasminka
Koliko je bitna preparativa u rješavanju akni?
Iako je preparativna kozmetika rijetko isključivo odgovorna za nastanak prištića na našem licu, izbor dobre preparative je ipak od presudne važnosti za dobar izgled i zdravlje kože.

“Kvalitetna preparativa iznimno je bitna u liječenju upalnih procesa, jer održava rezultat između dva tretmana. Međutim, bitno je napomenuti da je najbitnije doći do uzroka upalnih procesa, kako bi se našla odgovarajuća preparativna kozmetika. Svaka koža sklona upalama treba dobru hidratantnu kremu. Ovo napominjem zato što su ljudi skloni koristiti preparate koji isušuju upalne procese i time naprave još veću štetu. Koža se isušuje, poremećuju se njeni metabolički procesi, i koža počinje izbacivati još masniji film u nastojanju da vrati vlagu”, zaključuje Jasminka.
 
jasminka
Jasminka je s nama podijelila i nekoliko savjeta za kožu sklonu upalnim procesima. Kožu na kojoj postoje aktivne akne bitno je nakon umivanja ne trljati agresivno ručnikom i barem tri puta tjedno mijenjati jastučnicu. Vrlo je poželjno izbjegavati proizvode koji sadrže alkohol jer isušuje kožu, kao i mehaničke pilinge sa zrncima koje treba zamijeniti kemijskim pilinzima u obliku maske ili kreme, a standardne korektore za prekrivanje nepravilnosti odbacite u korist antibakterijskih korektora. Za kraj, jednom u nekoliko dana po 15 minuta na licu poželjno je držati hladne obloge od zelenog čaja koji će umiriti i osvježiti kožu, ali i opskrbiti je potrebnim antioksidansima.

J. S.
Foto: PR
Objavljeno: 30.01.2015. u 17:53

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p