MAKE UP

Kesten u službi ljepote

Kućni tretmani najfinijeg vjesnika jeseni

Šareno lišće, prohladni dani i vrući kesteni u rukama, ima li boljeg vjesnika jeseni? Obožavamo kestene, sirove, u kolačima ili jelima, no tako zdrav orašasti plod može se iskoristiti i na puno više načina.
Kesten ima nešto veću energetsku vrijednost koju duguje relativno visokom udjelu škroba. Od ostalih orašastih plodova ih razlikuje nizak udio masti i jedini je koji sadrži vitamin C. Budući da vitamin C, među ostalim, ima važnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava, kesten je idealan slastan i hranjiv međuobrok u danima koji već postaju hladniji. Odličan izvor i vitamina B6, te dobar izvor kalija i folne kiseline. Ulje iz ploda pitomog kestena ima raznovrsnu primjenu u medicini kao sastojak lijekova protiv trbušnih oboljenja. Vitamin K koji se nalazi u kestenovu listu veoma je značajan jer ubrzava zaustavljanje krvarenja.

Bilo bi grijeh tako vrijedan plod ne iskoristiti i u kozmetičkoj industriji. Vikend iskoristite u šumi u potrazi za kestenima, a navečer razmazite svoju kosu losionom i lice kućnim tretmanom od kestena. Napravite sami doma losion za kosu ili masku za lice.

Za losion za kosu ogulite i usitnite 50 grama divljeg kestena te stavite u 1 litru vode i pustite da ključa 15 min. Procijedite kroz gazu i nanesite losion na vlažnu kosu odmah nakon pranja. Tanini iz divljeg kestena vratiti će čvrstoću kosi. Za vidljive rezultate losion treba nanositi bar dva puta tjedno u trajanju od najmanje mjesec dana.

Pripremite lice za jesen s maskom od kestena. Očistite nekoliko kestena od ljuski, sameljite i pomiješajte s žličicom meda i nanesite na lice. Za ispiranje, nakon 10 minuta koristite mlaku vodu ili čaj od sljeza. Zbog velikog postotka škroba, ali i vitamina B skupine i vitamina P ova maska pogoduje masnom tipu kože.
 
Ana Jerneić
Objavljeno: 04.10.2014. u 17:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p