MAKE UP

Je li Kylie Jenner zaista promijenila beauty svijet?

Trend nude mat ruževa bio je pravi hit ove godine
kylie jenner
B
eauty
svijet protekle godine definitivno su obilježili nude ruževi mat tekstur i ako mislite da se to dogodilo samo od sebe, varate se. Možda vam na prvu to ne bi palo na pamet, ali za taj beauty trend kriva je ni manje ni više nego Kylie Jenner. Svojim ruževima i make up lookovima doslovno je pobrisala ostale trendove i promijenila tijek stvaranja trendova u beauty svijetu. Popričali smo s vizažistima Tenom Bašić i Kostom Miljkovićem i doznali kakvo je njihovo mišljenje o Kylienom utjecaju na beauty svijet sa stručne strane.

Kada je Kylie Jenner krajem 2015. godine lansirala svoju liniju ruževa za usne nitko nije niti slutio da će upravo ona biti glavna osoba koja će postavljati trendove u beauty svijetu. Njen brend ruževa dostigao je kultni status, a kada se zalihe na online shopu napune, proizvodi se prodaju prije nego što vam preglednik uopće uspije učitati stranicu. Iako Kylie već nekoliko godina na Instagram stavlja svoje make up lookove, cijela priča oko njenog ulaska u beauty svijet zahuktala se prošle godine kada se olovka za usne brenda MAC u nijansi Spice rasprodala diljem svijeta samo zato što ju je ona pohvalila. Možemo reći kako je u tom trenutku Kylie zaista postala influencerica. Nakon toga osnovala je već spomenuti brend ruževa, a ostalo je povijest.

Veliki utjecaj na cijeli beauty svijet

Rezultati istraživanja objavljeni prije nekoliko dana na stranici Polyvore pokazali su kako se ove godine povećala potražnja za nude i mat tekućim ruževima i to su povezali upravo s Kylie i njenim utjecajem na stvaranje tog trenda u beauty svijetu. Pretraživanje nude ruževa povećalo se za ogromnih 553%, a mat ruževa za 267%, ali tu nije kraj, WWD je prije nekoliko dana proglasio Kylie Cosmetics najboljim Indie beauty brendom za 2016. godinu. Nismo mogli, a da se ne zapitamo, je li doista njen utjecaj toliko jak i kakve posljedice to ima na cijeli beauty svijet? 

tena bašić

Tena Bašić

"Kylie Jenner nije prva, a vjerujem ni zadnja koja je lansirala svoju liniju tekućih ruževa. A zašto je ove godine potražnja za takvim proizvodima dosegnula vrhunac, zato što smo toliko bombardirani tim morem boja u plastičnim bočicama, da je gotovo nemoguće ne probati i sam. Ako zbog ničeg drugog, zbog znatiželje. Kylie gotovo uvijek ima savršeno definirane obrve, duge i guste trepavice, oblikovane obraze i pune usne obojene mat ruževima, a posebno nude nijansama. Takav izgled djeluje vrlo ženstveno i dotjerano pa vjerujem da u tome i leži tolika popularnost i želja za oponašanjem. S profesionalnog stajališta, takav make up izgleda dobro samo na fotografiji, čega mislim da nisu baš svi svjesni. Ponekad me čudi koliko već traje popularnost prekonturiranog lica i općenito prenašminkanog looka. Na profesionalni make up svijet, ovakvi trendovi ne mogu previše utjecati, ali utječu na tržište i ponudu", rekla nam je Tena.

Slažemo se s Tenom jer iako možda make up artisti nisu prihvatili njene trendove, tržište i drugi brendovi zasigurno jesu, a do tog zaključka možemo doći bez dublje analize, samo gledajući nove proizvode koji su se ove godine pojavili na tržištu. Definitivno su ove godine vladale nude nijanse i tekući mat ruževi i brendove zaista ne možemo kriviti što su poklekli trendu jer oni funkcioniraju na principu potražnje i ponude i naravno da su željeli uzeti dio Kylie look kolača.

kosta miljković

Kosta Miljković

Zadnji red obrane

S Tenom se slaže i Kosta koji kaže kako je činjenica da je 2016. godina obilježena Instagramom koji se uvukao u sve sfere života i samim time dao moć Kylie. On kao i Tena kaže da postoji određen tip insta-make upa, ali se ipak mnogo razlikuje od make upa koji preferiraju make up artisti. Kaže kako je istina da je Kylie imala ogroman utjecaj na djevojke diljem svijeta, ali ipak se tu povlaći crta i možemo reći kako su profesionalni make up artisti zadnji red obrane beauty svijeta do kojih Kylie ipak nije uspjela doprijeti. Osim beauty artista, Kosta kaže kako su bez nude mat ruževa funkcionirali i high end kozmetički brendovi.

"Nisam imao priliku probati ništa od Kylie kozmetike pa ne bih mogao govoriti o kvaliteti proizvoda, ali priznajem da su jako brzo postali must have proizvod. Za određeni tip žena, Kylie je postala ideal ljepote i kao takva, uzor im je za sve. Komercijalni make up brendovi svjesni su te činjenice i izbacuju kolekcije koje prate potražnju kako bi ostvarili što bolju prodaju. Make up brendovi višeg ranga ipak doziraju komercijalne proizvode kako bi zadržali svoju estetiku i identitet brenda", objasnio je Kosta.

kylie jenner

Do kada će nestručne osobe diktirati trendove?

Tena napominje kako je njoj skroz u redu da svakog dana ili nikne novi brend ili postojeći izbaci svoju liniju nude mat ruževa jer smatra da je dobro da postoji puno izbora na tržištu, ali se u budućnosti nada malo većoj individualnosti i raznolikosti make up lookova koje možemo vidjeti na društvenim mrežama, jer kaže da zaista nije zanimljivo ako sve djevojke izgledaju jednako.

Apsolutno potpisujemo Tenine riječi i pitamo se do kada ćemo gledati identične make up lookove na Instagramu? Zaista je žalosno da netko poput Kylie, tko nema nimalo iskustva i profesionalnog znanja o make upu diktira trendove koji doslovno obilježe cijelu godinu, a da ne govorimo o tome da takvi lookovi, kao što su i naši sugovornici vizažisti rekli, nisu svakodnevno nosivi. Beauty svijet stvoren je da naglasimo svoje prednosti, a ne da svi naglasimo iste stvari tako da su ovakvi trendovi potpuno besmisleni.

kylie jenner

Bliži li se kraj Kylie efektu?

Osim što je ovaj trend potpuno neprilagodljiv različitim licima djevojaka koje ga nose, još je i iskopiran. Jer budimo realni, nije Kylie izmislila nude usne niti mat ruževe, samo su ih svi odjednom počeli nositi zato što ih je isfurala upravo ona. Već smo pisali o tome kako je Kylie već nekoliko puta optužena za kopiranje pa možemo reći kako ne samo da je lansirala trend koji ne odobravaju profesionalni vizažisti nego je iskopirala i ideje drugih bez imalo srama i osvrtanja.

Nažalost, dok god postoje djevojke zaluđene kopiranjem svake stvari koju neka trendseterica ima ili napravi, do tada će svatko bez imalo pokrića moći diktirati trendove. Ali i Kylie efekt će jednom splasnuti i na red će doći neki drugi trend. U vremenu društvenih mreža u kojem živimo zaista možemo vidjeti kako se trendovi prošire doslovno u nekoliko dana toliko da ih vrlo brzo možemo vidjeti na ulici. Ponekad nas ta činjenica zaista zastrašuje, ali i umiruje jer se nadamo da će iduće godine doći neki novi trend koji će biti umjeren i naglašavat će prirodnu ljepotu svake žena te će iza njega stajati neki talentirani neprepoznati vizažist kojeg će Instagram lansirati u zvijezde. Iako je Kylie utjecala na kreiranje jednog velikog trenda koji je definitivno obilježio ovu godinu, ipak nije niti će promijeniti beauty svijet jer je za to potrebno puno više od jedne trendseterice s mnogo Instagram followera.

Tanja Konjevod
Foto: Instagram, PR i vlasništvo vizažista

Objavljeno: 14.12.2016. u 16:40

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p