MAKE UP

Koliko puta će još Kylie Jenner biti optužena za kopiranje?

Sličnost je i više nego očita

kylie jenner
D
a je mlada trendseterica Kylie Jenner zbog svoje linije tekućih ruževa optužena za kopiranje i nije neka novost. To se dogodilo već nekoliko puta i radilo se o više nego očitom kopiranju, ali postavlja se pitanje do kada će to tako funkcionirati? Do kada će se poznate osobe nastaviti kititi tuđim perjem ne obazirući se na medije koji podosta otvoreno pišu o tom problemu i kada ćemo ih početi bojkotirati zbog takvih poteza koji nisu fer?

Za novu blagdansku kolekciju svojih ruževa Kylie je na Instagramu objavila mnogo vizuala, a jedan od njih je i onaj sa zlatnim rukama i ombre crvenim usnicama. Vizual je predivan i tu ništa nije sporno, osim stvari je da istu takvu beauty fotografiju objavio make up artist Vlada Haggerty i to još u rujnu. Haggerty je sam primijetio sličnost i spojio dvije gotovo identične fotografije i napisao "Nisi li od mene uzela već dovoljno 'inspiracije'?"

kylie jenner

Fotografija Vlade Haggertya

Haggerty nije bezveze postavio to pitanje jer je još 2015. godine primijetio da je Kylie od njega iskopirala svoje sad već poznate vizuale s usnicama koje se tope, a upravo je Haggerty po takvim fotografijama postao prepoznatljiv na Instagramu. Tada je izjavio da je razočaran jer Kylie brend nigdje nije naveo da je to njegov koncept te ga uopće nisu kontaktirali da ga pitaju za dozvolu. Nove optužbe za kopiranje za sada Kylie, a niti itko drugi iz brenda nije komentirao.

kylie jenner

Fotografija brenda Kylie

Prva optužba za kopiranje pojavila se odmah nakon lansiranja ruževa ove godine kada je Kylie optužena da je iskopirala ColourPop ruževe. Nakon toga branila se da ruževi nisu isti, iako su sastojci gotovo pa identični. Rekla je kako njeni ruževi imaju ekskluzivnu formulu koju je ona sama kreirala. 

kylie jenner
Ranije ove godine Instagram i Twitter zajednica digla se na noge nakon lansiranja nove Kyliene The Bronze palete zbog izrazite sličnosti njenih sjenila s paletom blogerice Shaaanxo. Ne samo da su sjenila identičnih boja, nego je i ambalaža gotovo ista, samo piše drugo ime, na jednoj Kylie, a na drugoj Shaaanxo. Tada smo si postavili pitanje je li isti brend izradio obje paletu, a niti jednoj nije rekao da radi identičnu paletu za onu drugu?

kylie jenner
Taj put nismo direktno optužili Kylie jer znamo da ona sama sigurno ne sudjeluje u svim koracima procesa nastanka proizvoda, ali ako ona svojim imenom stoji iza tog brenda trebala bi se okružiti ljudima koji neće krasti drugima ideje. Pogotovo zato što je danas u vrijeme društvenih mreža sve toliko dostupno da se vrlo brzo primijeti ako je netko nešto iskopirao. Ako se to dogodilo jednom, ok možda je netko pogriješio, ali nije nam jasno zašto Kylie nije reagirala nakon drugog puta, a sad već i trećeg?

kylie jenner
Pitamo se je li ovo još samo jedan primjer gdje netko poznat uopće ne mari za tuđi rad i uzima što želi ili čista slučajnost? Kako je Mark Twain jednom rekao: "Ne postoji nešto poput nove ideje." Svjesni smo i mi toga da se u današnjem svijetu koji se praktički odvija na društvenim mrežama sve reciklira i kopira, ali jedno je inspiracija, a drugo je potpuna krađa, a ovaj posljednji slučaj s Kylie to zaista jest.

kylie jenner 
Zaista nas zanima koliko će puta Kylie biti optužena za kopiranje, nju možda jednostavno zaista nije briga i stava je da je i negativna reklama, reklama. No, zbiljanije pošteno da itko pobire lovorike za tuđi rad samo zato što je poznat pa misli da je nitko neće tužiti. Znamo koliko su sudski procesi dugi i skupi, pogotovo kada se borite s nekim tko si može omogućiti hordu najskupljih odvjetnika pa smo uvjereni da tako razmišljaju i oni koje je Kylie kopirala. S druge strane možda njene žrtve misle da će i same dobiti određeni dio medijskog prostora, a možda ga u tom trenutku i žele pa im čak i godi ovakva situacija. Činjenica je da nitko do sada nije podigao službenu tužbu i samo je pitanje dana kada će se opet javiti netko koga je iskopirala. Dok god se njeni ruževi prodaju brzinom svjetlosti i dok god društvene mreže preplavljuju fotografije zadovoljnih korisnica, Kylie će nažalost i dalje prolaziti ovakvi plagijatorski incidenti. 

Tanja Konjevod
Foto: Instagram

Objavljeno: 22.11.2016. u 16:15

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p