MAKE UP

Osam sjajnih ideja za korištenje kokosovog ulja

Kokosovo ulje - svestrani saveznik ljepote i zdravlja


Od egzotičnih tropskih krajeva do hrvatske kuhinje, kokosovo ulje izazvalo je posljednjih godina neviđenu pomamu diljem svijeta. 

Trend tzv. superhrane (superfood) izmijenio je lice klasičnih, tradicionalnih kuhinja i smočnica, i uveo neke nove ili ponovno otkrivene namirnice u svakodnevnu upotrebu, a među njima našlo se i kokosovo ulje koje se dugo nalazilo na ‘crnoj listi’ prehrambenih namirnica zbog zasićene masne kiseline. Unatoč tome, ovo je ulje bogato kapriličnom i laurinskom kiselinom koja se u organizmu pretvara u monolaurin, a obje ove kiseline imaju izvanrednu antimikrobnu funkciju. Uz to, kokosovo je ulje i jaki emolijens, odnosno može se koristiti za njegu kože.

S ovim korisnim svojstvima, nerafinirano (odnosno ekstradjevičansko) ulje kokosa vrlo je brzo postalo jednim od omiljenih sirovina za uradi-sam pripravke. Vrlo je neiritativno i hranjivo pa se bez problema može nanositi na velike površine kože. Jedna od mogućih primjena je kokosovo ulje (odnosno maslac - pri temperaturi ispod 25 stupnjeva) držati u kupaoni i nakon svakog tuširanja manju količinu umasirati u još vlažnu kožu kako bismo ju dobro nahranili. S kokosovim uljem možemo napraviti i vlastiti pakung za kosu kojeg ćemo držati oko pola sata, ili ga možemo koristiti pri depilaciji jer britvica odlično klizi po koži na koju je aplicirano nekoliko kapi ovog čudesnog multipraktika.Dodatno, kokosovo ulje je pogodno koristiti na zreloj koži za odstranjivanje šminke jer ne remeti njezinu prirodnu hidrolipidnu barijeru, a odlično briše tragove svakog makeupa, ili ga nakon depilacije možemo, umjesto dezodoransa, namazati na područje pazuha. Njegova će antibakterijska svojstva spriječiti stvaranje neugodnih mirisa, a pritom nećemo alkoholom i antiperspirativnim sastojcima (poput triklosana i aluminijevog klorohidrata) iritirati to inače osjetljivo područje. Pobornici alternativnomedicinskog pristupa možda će htjeti isprobati tzv. oil-pulling metodu, odnosno metodu navlačenja toksina iz organizma mućkanjem kokosovog ulja u ustima dvadesetak minuta dnevno, a niti skeptičnim čitateljima sigurno ne bi smetala dubinska masaža mišića ovim slatko aromatiziranim, no prije svega svestranim uljem.

Jelena Skendžić

(Babushka's suitcase)
Objavljeno: 04.08.2014. u 16:06

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p