MAKE UP

Vodič kroz osnovne kistove koje morate imati u svojoj kolekciji!

Kistovi za besprijekoran make up
četkice za šminkanje
A
ko ste ljubiteljica kozmetike sigurno znate da je osnova svakog dobrog make upa, dobar alat, u ovom slučaju dobri kistovi za šminkanje. Ako ste zbunjeni raznolikom ponudom kistova na tržištu i ne znate koji su vam zaista potrebni, vizažistica Tena Bašić s nama je podijelila svoje znanje i rekla kojih su osam osnovnih kistova must have te navela i tri dodatna koje je svakako dobro imati. 

"Posljednjih nekoliko godina na području dekorativne kozmetike došlo je do velike ekspanzije ponude i novih brendova. Zato nije čudno da se prosječan korisnik zbuni i ne zna što odabrati u tom moru proizvoda i izbora. Tako je i s kistovima, kojih stvarno ima mnogo. od pojedinačnih, do različitih setova. Da biste napravili dobar make up, ne trebaju vam deseci kistova, dovoljno je osam osnovnih kistova, a popisu ću dodati još tri, koji nisu nužni, ali ih je svakako dobro imati", rekla je Tena i dala nam odličan vodič kroz must have kistove. 

tena bašić

Tena Bašić

Kist za puder u prahu ili kamenu

Spužvice koje dolaze u pakiranju s puderima u prahu i kamenu bolje ostavite po strani i upotrijebite kist. Njime ćete lakše dozirati proizvod, ljepše nanijeti puder i izbjeći tzv. cakey izgled lica. Ovi kistovi uglavnom su izduženog, pri vrhu zaobljenog oblika i dolaze u varijanti od prirodne dlake i u onoj od sintetičke. Rezultat će biti isti, tako da je izbor na vama.

Kist za rumenilo

Kist za rumenilo također je okruglastog oblika, samo s nešto kraćim dlačicama odnosno vlaknima. Važno je da ne odaberete preveliki kist za rumenilo, kako ne biste zahvatili preveliku površinu lica prilikom nanošenja. S manjim kistom vještije ćete nanijeti i izblendati rumenilo, tako da nemate vidljive i oštre prijelaze boje. Za rumenila u kamenu dobri su kistovi od sintetike i prirodne dlake, dok za ona kremasta radije uzmite kist od sintetičkih vlakana.

četkice za šminkanje

Kist za konturiranje

Mekan, koso rezani kist pomoći će vam pri oblikovanju lica. Svojim oblikom prije svega je namijenjen sjenčanju ispod jagodične kosti. Također postoje verzije od umjetne i sintetičke dlake, a ovisno o tome koristite li za konturiranje proizvod u kamenu ili onaj kremasti, upotrijebit ćete odgovarajuću varijantu ovog kista. Sintetičku za kremasti, a od prirodne dlake za onaj u kamenu.

Spiralni kist za obrve

Možda nije kist u pravom smislu riječi, ali je važan saveznik za dobar izgled vaših obrva. Ovim kistom počešljat ćete vaše obrve kad završite s ispunjavanjem olovkom. Omekšat će eventualne preoštre linije ili ublažiti prejak nanos boje, a možete ga upotrijebiti i za dodatno češljanje trepavica nakon nanošenja maskare.

četkice za šminkanje

Kist za nanošenje sjenila

Svakoj ženi potreban je jedan ovakav kist. Služi za nanošenje baznog sjenila preko cijelog kapka i općenito, nanošenje boje na kapak. Pri kupovini ovog kista, uvijek birajte krući kist, s gušće raspoređenim dlakama, jer ćete tako dobiti bolji i jači nanos boje u manje poteza.

Kist za blendanje sjenila

Također must have svake kozmetičke torbice, ovaj kist je mali čarobnjak s kojim svatko može postići onaj lijepi mekani izgled sjenila. Odlikuju ga duže dlačice sa zaobljenim vrhom, a upotrebljava se kratkim polukružnim pokretima na prijelazima sjenila koje želite omekšati.

četkice za šminkanje

Mali kist za sjenilo

Ovaj mali kist okruglog i pri vrhu lagano zašiljenog oblika idealan je za nanošenje sjenila na donji kapak i precizno omekšavanje linija sjenila gdje god to želite. Također je savršen za nanošenje svijetlih i svjetlucavih sjenila u unutarnji kut oka, za svježiji izgled.

Kosi kist multipraktik

Ovo je mali plosnati koso rezani kist koji ima više namjena. Oni koji vole obrve popuniti sjenilom, radije nego olovkom, posegnut će za ovim kistom. Također služi za nanošenje tuš u gelu ili kamenu, a njime možete nanositi i suho ili mokro sjenilo uz rub kapka za nešto mekši izgled.

Sljedeća tri kista dobro je imati, iako možete proći i bez njih.

Kist za nanošenje podloge

Podlogu, kao i gotovo sve kremaste proizvode najbolje je nanijeti prstima, jer se tako, zbog topline prstiju, najljepše stope s kožom. Za one koji ne žele prljati prste ili jednostavno više vole nanositi podlogu kistom, najbolji rezultat dobit će pomoću tzv. bockalice ili okruglog kista od kombiniranih vlakana. Nanesite podlogu direktno na kist ili na lice i kružnim i polukružnim pokretima razmazujte proizvod dok se u potpunosti ne stopi s kožom.

četkice za šminkanje

Kist za nanošenje korektora

Korektor je nešto što možete nanijeti i prstima, ali dobar posao napravit će i okruglasti čvrst kist za korektor. Lijepo će rasporediti proizvod po koži, bez vidljivih prijelaza i poteza. Upotrebljava se kružnim i polukružnim pokretima.

Kist za nanošenje ruža

Zadnji kist na mojoj listi namijenjen je onima koji žele uistinu precizan nanos ruža. Naravno da ruž možete nanijeti direktno na usne, ali ako ga nanosite kistom, bit ćete sigurniji u preciznost. U zadnje vrijeme na tržištu postoji jako puno tekućih ruževa, koji nemaju uvijek odgovarajući aplikator, tako da jedan ovakav kist nije na odmet. Birajte malen, plosnat, pri vrhu zaobljen i uvijek od sintetičkih vlakana.

Sve o specijalu "Veliki vodič kroz make up kistove" doznajte ovdje.

Tanja Konjevod
Foto: Getty Images, arhiva Fashion.hr i Pinterest
Objavljeno: 23.11.2016. u 13:55

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p