MAKE UP

Savršen ljetni look sa bronzerom

Upoznajte kralja ljeta, njegovo Visočanstvo bronzer!

Prvi bronzer na tržište je izbacio Guerlain još prije 25 godina. Od tada fake preplanulost ima kultni status, što zbog sve većeg broja proizvoda koji potpomažu postizanju iste, što zbog svijesti o negativnim utjecajima Sunca. Svake sekunde se negdje na svijetu proda primjerak originalne Guerlainove Terracotte, a u četvrt stoljeća i druge firme su prihvatile trend tako da danas svaka respektabilna kozmetička kuća ima svoj, po nečem poseban bronzer. Mi ga volimo jer je univerzalan, lako ga je kombinirati i daje zdrav izgled, ali ponekad se javljaju nedoumice kad je riječ o nanošenju. Evo odgovora na sve nedoumice!

Zašto smo ludi za bronzerima?

Bronzer čak i u najtmurnije dane stvaraju osjećaj odmora i vikenda jer u samo nekoliko trenutaka daju preplanuo izgled. Ono što je bitno je da većina njih nema zaštitni faktor, te da ispod njih treba nanijeti puder i kremu s faktorom (minimalno spf 15).

Mat ili shimmerasti?

Ovisi o prigodi: shimmerasti ostavljaju svjetlucavi trag i idealni su za partye, dok mat daju prirodan izgled koji dobro prolazi na poslu. Najbolje ga je nanijeti sa kabukijem, da bi se izbjegli prijelazi i mrlje.

Kakav efekt mogu postići?

Ako ga nanesete na bradu i čelo dat će konture vašem licu. Duguljasta lica djelovat će uže ako nanesete bronzer pod tupim kutom prema nosu. Okruglo lice će djelovati uže ako ga nanesete pod oštrim kutom od sljepoočnica prema nosnoj kosti.

Što ako stavim previše?

Za početak, smirite se: može se popraviti! Nipošto nemojte ribati lice vatom ili maramicom. Uzmite čist kist i pređite njime po kritičnim mjestima, a zatim nanesite lagani sloj pudera u prahu preko bronzera.

Može li bronzer dati trajnu preplanulost?

I da i ne. U principu samo tan boosteri mogu dati djelomice preplanuo ten: oni sadrže aminokiseline koje potiču razvoj melanina, pigmenta preplanulosti. Učinak je kratkotrajan, ali postoji.

Još jedan extra savjet je: nije svaki bronzer za svakoga! Blijeda put zahtjeva i blijeđu nijansu bronzera (osim ako ne želite izgledati poput pjevačica jedne specifične vrste glazbe). Ako se dvoumite odaberite mozaični bronzer s više nijansi koje se mogu međusobno kombinirati- njega možete koristiti i kad dobijete ljetnu boju, jer kombinacijom boja postižete različite nijanse i lookove. 

(Borina Kopčić)

Objavljeno: 23.05.2009. u 13:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p