MAKE UP

Saznajte sve o anti-age njezi kože

Zašto bolje spriječiti nego liječiti doista ima smisla?

Ako ste dama u najboljim godinama, zasigurno se sjećate dana kada ste prvi put primijetili da vaše lice nije više savršeno napeto, glatko, ujednačenog tona i teksture. Možda upravo sada, više nego ikada ranije, primjećujete pojačanu suhoću i dehidriranost kože. Djeluje li vaša koža tanko, porozno, kao da joj fali elastičnosti?

Čestitam, savršeno ste normalni. Prirodni proces starenja organizma, a time i kože kao našeg najvećeg organa, očituje se morfološkim promjenama strukture i teksture kože. Premda je ovaj proces savršeno normalan i očekivan, sve se više trudimo ukloniti vidljivi protek vremena s naših lica, a najdostupniji antiage saveznici na tržištu svakako su kozmetički preparati. No, koliko su proizvodi koji se promoviraju pod ‘antiage’ sloganom uistinu djelotvorni i je li borba protiv vremena zapravo borba protiv vjetrenjača? Jesmo li osuđeni starost dočekati nalikujući na grožđice? Naravno da ne, no za to nam treba temeljno znanje o funkciji kože, kolagena, elastina, škodljivim okolišnim faktorima i tvarima koje uistinu djeluju u prevenciji oštećenja kože. 

Koža je barijera koja nas odvaja od okoliša, rezultat našeg specifičnog genotipa, odraz naše ishrane, hormonalnih smetnji, pa i topičnih tretmana i šminke koje godinama apliciramo na njezinu površinu. Ako ste se ikada porezali, a nedvojbeno jeste, jasno vam je da koža ima upravo fantastičnu sposobnost regeneracije. Da tome nije tako, koža bi vrlo teško podnijela svakodnevni stres iz okoline, mehaničke traume i upale. Genetika svakako ima relativno važnu ulogu u održavanju kvalitete kože, no kako na taj faktor ne možemo utjecati, trebamo se posvetiti preveniranju izvanjskih faktora koji nas prerano postaruju: preparativi koja djeluje protiv štetnog i kancerogenog UVA i UVB zračenja, a zatim i pripravcima koji našu kožu opskrbljuju antioksidansima i u isto vrijeme ju adekvatno hrane i vlaže. Dakle, kvalitetna antiage njega mora zadovoljiti tri ključna kriterija: zaštita od sunca, antioksidativno djelovanje, njega.

Kako starimo, pod utjecajem hormona, naša koža samostalno proizvodi sve manje vlastitog njegujućeg ulja. Potrebno je kompenzirati taj nedostatak uvođenjem kvalitetnih emolijensa i ovlaživača koji omekšavaju kožu poput nerafiniranih biljnih ulja prilagođenih tipu kože, organskih maslaca (shea, kakao, cupucacu), sigurnih sintetskih emolijensa, glicerina, hijaluronske kiseline i drugih visokokvalitetnih sastojaka. Ove sastojke možemo najjednostavnije označiti kao osnovne ‘nutrijente’ potrebne za pravilnu funkciju kože, a idealnu kombinaciju blagotvornih tvari ima Nikel hranjiva krema s ružom. Spisku svakako dodajte Niveine i Vichyjeve anti-age proizvode za koje se već godinama odlučuje veliki broj žena diljem svijeta. Međutim, ovdje je bitno razumjeti da nijedna krema nije dovoljna sama po sebi ako nije popraćena kvalitetnom preparativom u svakom segmentu: alkohol kao osnovni sastojak u mnogim tonicima apsolutno je poguban za hidrolipidnu barijeru kože, a mnogi proizvodi za čišćenje lica i odstranjivanje šminke u formi gela i pjene postaju preagresivni za kožu u procesu starenja. Ovakva koža ima mnogo više koristi od mlijeka i uljnih emulzija za čišćenje lica poput John Masters Organics mlijeka za čišćenje od lipinog cvijeta koje je idealno za zrelu kožu.Osim problema isušenosti, stanična obnova kože u procesu starenja postaje sporija i manje učinkovita, a epidermis fizički tanji i skloniji vidljivim kapilarama, uglavnom oko nosa i na obrazima. Izloženost sunčevom zračenju bez sintetske ili mineralne zaštite uvelike ubrzava proces fotostarenja kože. Kako bi negativni učinci sunca bili što manji, kožu je potrebno štiti visokim faktorom tijekom cijele godine, poglavito ako smo zračenju izloženi dugotrajno i učestalo. Nažalost, bez fibroznih vlakana kolagena i elastina koja bivaju uništena ultraljubičastim zračenjima, naša koža ubrzo gubi mladenački izgled. Srećom, na tržištu postoji obilje kvalitetnih proizvoda sa SPFom, a naš izbor pao je na Bioderma AKN Mat SPF 30 fluid jer ima široki spektar zaštite sa adekvatnim UVA faktorom, a formula mu je iznimno lagana što ga čini idealnom podlogom za makeup ljeti.

Tu su i antioksidansi, tvari koje preveniraju štetan učinak slobodnih radikala iz okoliša nastalih konzumacijom alkohola, cigareta, fast fooda, lijekova, čak i sirovinski manje kvalitetne kozmetike. Mnogi biljni ekstrakti, primjerice polifenoli iz zelenog čaja ili crnog grožđa, kao i vitamini A, C i E, imaju u određenim koncentracijama antioksidativno djelovanje na kožu. Za antioksidanse je specifično da, uz pravilno i regularno korištenje krema s adekvatnim faktorom, znatno odgađaju i reduciraju pojavu hiperpigmentacija poput tzv. staračkih pjega na koži, ali i održavaju optimalan tonus kože. Nikel Eliksir protiv bora s 12 biljaka je izuzetan prirodni proizvod koji u sebi objedinjuje faktor njege i preventivnog antioksidativnog djelovanja, a listi dodajte i La Roche Posay Effaclar Serum i L’Oreal Age Perfect.Na kraju nije loše podsjetiti da je antiage kozmetika idealan saveznik isključivo kao preventivna, a ne reverzibilna metoda, te da se naše godine ne vide samo na licu, već i na vratu, dekolteu i rukama. Vratu i dekolteu uvijek valja posvetiti jednaku pozornost i njegu kao i licu, a za sve ostalo tu su brojni preparati za tijelo i ruke od mirišljavih i hranjivih sastojaka.

Jelena Skendžić

(Babushka's suitcase)

Objavljeno: 17.06.2014. u 15:15
Tagovi: krema, njega kože

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p