MAKE UP

Saznajte sve o BlackBerry botoxu

Dr. Irijana Rajković iz Medikola razbila je najčešće mitove o botoxu
botox
Znate li dovoljno o botoxu? Najvjerojatnije ne, jer je razgovor s uglednom liječnicom Irijanom Rajković i nama više puta podignuo obrve u čudu. Doktorica Rajković otkrila nam je sve o indikacijama, kontraindikacijama i mitovima vezanima za botox.


Čemu nam služi botox?
Pretjerano mrštenje lica, što zbog negativnih emocija, što zbog gledanja u male ekrane mobitela, dovelo je do preuranjenog stvaranja dubokih čeonih bora čak i u relativno mladih osoba. Upravo mrštenje, do kojeg dolazi zbog pokušavanja čitanja sitnih slova na mobitelima, nadjenulo je ime specifičnoj metodi ubrizgavanja botoksa u područje čela pa se ovaj način aplikacije botoxa simpatično zovu BlackBerry botox.
 
irijana Irijana Rajković

Međutim, prilikom ugodnog razgovora s doktoricom Rajković, saznali smo generalno nepoznatu činjenicu da su mjesta aplikacije BlackBerry Botoxa ujedno i mjesta aplikacije botoxa za liječenje depresije u pacijenata rezistentnih na terapiju antidepresivima. Naime, u kliničkom istraživanju pacijenata koji nisu odgovarali na terapiju antidepresivima, objavljenom u Journal of Psychiatric Research, 47% pacijenata nije imalo simptome depresije ni nakon 4 mjeseca nakon samo jedne aplikacije botoxa.

“Mozak dobiva povratnu informaciju od ekspresije lica i to uzrokuje njegovu reakciju. Vama facijalna ekspresija nije potrebna da bi imali emocionalnu reakciju, međutim facijalna ekspresija mimičkih mišića lica određuje stupanj emocionalnog odgovora. S botoxom se smanjuje ta facijalna ekspresija, a automatski se smanjuje i doživljaj, odnosno emocionalna reakcija. To su vrlo relevantni podaci jer danas imate više od 300 000 ljudi koji boluju od depresije, i taj se broj svakodnevno povećava. Depresija je bolest 21. stoljeća”, pojasnila nam je situaciju Irijana.

irijana
Iako su bore svakako indikacija za primjenu botoxa, doktorica nam je objasnila da je općeprihvaćeno i rašireno uvjerenje da se botox koristi isključivo za bore - posve pogrešno:

“Estetika je zadnja grana medicine gdje se koristi botox. Botox se koristi i u pedijatriji, i u neurologiji, i u urologiji, kao i oftalmologiji. Dobne granice nema: vi imate čak i djecu u koje se za tretiranje određenih stanja ubrizgava botox. Ipak, kontraindikacije postoje: osobe koje imaju neuromišićne bolesti ne mogu koristiti botox jer on pogoršava stanje.”

irijanaIrijana Rajković

Kako djeluje BlackBerry botox?
Nakon detaljnog pregleda lica i mišića lica pri čemu se dobije uvid u njihov tonus i jačinu, botox se precizno aplicira u tri mišića lica odgovornih za stvaranje bora mrštilica, te blokira njihov rad.

“Botox je neuromodulator koji blokira djelovanje acetilkolina na mišić zbog čega se on više ne može kontrahirati. S obzirom da na našem licu svi mišići počinju na kosti, a završavaju u koži, kako se oni kontrahiraju, oni vuku kožu prema kosti i zato nastaju nabori. Ubrizgavanjem botoxa u određene točke i u određenoj količini, smanjuje se jakost kontrakcija”, izjavila je doktorica.

Učinak botoxa možete vidjeti već tri do četiri dana nakon aplikacije, a sam efekt traje i do 6 mjeseci. Postupak injektiranja botoxa u Medikolu košta 1200 kuna, saznali smo od ugledne liječnice.

irijana
Mogu li se botoxom tretirati nazolabijalne bore?
Iako mnoge od nas osim čeonih bora muče i nazolabijalne, odnosno bore koje se protežu od nosa do kutova usana, botox je tu nemoćan i najbolja opcija su fileri.

“Postoje dvije vrste bora: statičke i dinamičke. Dinamičke bore nastaju djelovanjem mišića, odnosno mimikom lica. Dinamičke bore nastaju djelovanjem sile teže atrofijom potkožnog masnog tkiva i promjenama u koštanoj strukturi apsorpcijom potporne koštane strukture. Na dinamičke bore možemo djelovati botoxom i filerima. Na statičke bore, kao što su nazolabijalne i marionetske, možemo samo filerima”, poručila je Irijana.
irijanaIrijana Rajković

Filer je hijaluronska kiselina koja se stavlja potkožno ili direktno iznad površine kosti i on djeluje putem navlačenja vode, dok je botox neuromodulator koji djeluje na mišić, odnosno na živčanu sinapsu. Znamo da se fileri razgrađuju i da su generalno bezopasni, no što je s botoxom? Upravo zbog mita da je opasan i da se razlijeva po licu, mnoge žene izbjegavaju odlazak na botox, no ovaj stav je posve neutemeljen i pogrešan.

“I fileri i botox se metaboliziraju na mjestu gdje su aplicirani. Botox neće magično otputovati po tijelu. Međutim, botox se aplicira u fiziološkoj otopini koja je gustoće vode, i poslije aplikacije četiri sata ne smijete leći, zaspati i naginjati se naprijed da fiziološka otopina sa botoxom ne bi počela djelovati na druge mišiće lica. Na licu botox traje od četiri do šest mjeseci, a kad tretiramo prekomjerno znojenje djelovanje botoxa je šest do dvanaest mjeseci.”

bore
Boli li zahvat aplikacije botoxa i koje su nuspojave?
Osim pogrešnog uvjerenja o dugotrajnoj štetnosti i mogućim nuspojavama botoxa, činjenica je da ovaj zahvat spada u skupinu minimalno invazivnih estetskih intervencija.

“Kada aplicirate botox, činite to putem sitne igle. Na mjestu uboda vi možete imati malo crvenila, i eventualno nastaje sitna modrica, ali to je jako rijetko. Ja koristim led i anestetsku kremu pa sam zahvat ne boli. No, bitno je da znate kome idete na botox. Naime, ekstremno je važno poznavanje anatomije lica. Pomaknete li iglu pogrešno za par milimetara, čovjeku možete napraviti velike probleme. Kod Nefertiti lifta za podizanje i ravnanje vrata, ako idete malo dublje, čovjek može imati problema s gutanjem i disanjem. To treba raditi stučna, uistinu educirana osoba. Vi na ovom području imate tri sloja mišića, i morate znati kako ćete dobiti određeni efekt. Takve stvari nemojte olako shvaćati. Kad vam botox radi stručna osoba, on je siguran, bezbolan i ima fenomenalne rezultate”, naglašava dr. Rajković.
bore
Oko botoxa se neprestano vrte neprovjerene i netočno informacije, a doktorica nam je objasnila da je tome tako zato što kod nas još uvijek postoji određena doza straha i nepovjerenja spram ovog tipa zahvata. To je, međutim, šteta jer oni koji se odvaže iskušati potencijal ovog zahvata ubrzo vide njegove sjajne efekte. Ovo se posebno odnosi na problematiku depresije i abnormalnog znojenja koje se također elegantno rješava botoxom:

“Estetski zahvati jesu kozmetička priča, ali oni ujedno i jako pozitivno utječu na socijalni život pojedinca”, zaključila je naša sugovornica.

Jelena Skendžić
Foto: PR
Objavljeno: 19.02.2015. u 16:05
Tagovi: botox

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p