MAKE UP

Saznajte sve o profesionalnom čišćenju lica

Savjeti Jasminke Herceg o adekvatnoj njezi kože
skin 
Mnoge su žene od prijateljica i poznanica čule horor priče o čišćenju lica u raznim kozmetičkim salonima. Jedna je vaša prijateljica završila s krasticama koje je liječila sljedećih 10 dana, a druga s upalama i iritacijama koje je sanirala još i duže. Zvuči li vam ovaj scenarij poznatno?

Nažalost, nije rijetkost da dospijemo u ruke manje profesionalnih kozmetičara koji nam na licu ostave ove estetski neugodne posljedice, no pravo, profesionalno čišćenje lica ostaje dugovječnim, temeljitim i nezamjenjivim načinom da svoju kožu oslobodimo nakupljenih nečistoća. O tome kako dobro čišćenje lica treba izgledati, što se točno radi i kakav efekt ostavlja na našoj koži popričali smo s jednom od vodećih kozmetičari u Zagrebu, a možda i šire - Jasminkom Herceg iz kozmetičkog salona Bliss.

“Mješovite, masne i problematične kože pokazuju veliku sklonost pojačanog lučenja sebuma, te ukoliko zaobiđu ovaj tretman, nečistoće i sebum se akumuliraju u porama, pore se proširuju i postaju sklone upalnim procesima i aknama. Suhe i osjetljive kože sklone su pak miliumima ili grisevima, nakupini sebuma koje su prekriveni posebnim slojem epitela,a izgledaju kao male bijele točkice ili kuglice, te se najčešće javljaju na području oko očiju, kapcima i na obrazima. Ove procese mogu imati i mješovite kože, također u spomenutim područjima. Ako se ove kože ne čiste miliumi se mogu pojavljivati u velikom broju te biti popraćeni lišajevima”, poručila je Jasminka.
 
jasminka
Što je zapravo čišćenje lica?
Ukratko, čišćenje lica sastoji se od nekoliko faza tretmana pri čemu se pore otvaraju, omekšavaju i iz njih se, najčešće mehaničkim putem, izvlače zaostale nečistoće. Time se otvara prohodan put sebumu kojeg naša koža prirodno luči i omogućuje se bolja penetracija aktivnih sastojaka iz krema i seruma.

“Tretman čišćenja lica jedan je od najstarijih tretmana njege kože koji se do danas nije značajno mijenjao. I uistinu ga ne može ništa zamjeniti jer je lučenje sebuma ili loja prirodan proces u našoj koži, a jednom kada se pore napune, moramo ih počistiti želimo li da nam koža bude zdrava i da kreme koje nanosimo koža kvalitetno upije. Osim prirodnog procesa lučenja sebuma, pojačano lučenje istog uzrokuju razni čimbenici, poput slobodnih radikala, znojenja, nezdravih navika i netemeljitog čišćenja kože od make upa. Kako bismo neutralizirali ove negativne faktore, mehaničko čišćenje lica svakako mora biti dio naše beauty rutine”, objasnila je Jasminka.
 
jasminka
Unatoč tome što se pore na nekim tipovima kože poput masne relativno brzo napune, prečesto mehaničko čišćenje kože radi više štete nego koristi našem licu.
 
“Iako se čišćenje lica preporučuje gotovo svim kožama i sam proces tretmana se nije mijenjao tijekom godina, evolucija kozmetike i nova saznanja o metaboličkim procesima i njezi kože, obogatila je kozmetičku struku raznim tretmanima koji kožu održavaju čistom znatno duže nego nekada, pa se danas sugerira za većinu koža mehaničko čišćenje jednom u 3 ili 6 mjeseci, dok se nekad ovaj tretman radio čak jednom mjesečno. Kože koje su iz bilo kojeg razloga oštećene ili zahvaćene jakim iritacijama, te kuperozom ili jakom seboreom, nećemo mehanički čistiti kako bismo izbjegli dodatnu iritaciju, već ćemo ravnotežu u koži postići specijaliziranim tretmanima za takve problematike”, smatra Jasminka.

Kako izgleda profesionalno čišćenje lica?
Za mnoge žene koje nisu imale prilike otići na profesionalno čišćenje lica, ono može izgledati pomalo zastrašujuće. Tretman koji traje nekoliko sati, a koji je istovremeno i donekle bolan, može nas u startu odbiti od ideje da posjetimo kozmetički salon. Međutim, time svojoj koži uskraćujemo i sve blagodati ovog tretmana. Što se zapravo događa prilikom čišćenja lica, otkrila nam je stručna kozmetičarka s velikim iskustvom.
 
skin
“Čišćenje lica se preporučuje svim tipovima kože, a sam proces tretmana dijeli se na tri ili četiri segmenta, ovisno o tipu i stanju kože koje tretiramo. Prvi segment je uklanjanje mrtvih stanica kože pilingom i otvaranje pora pomoću vodene pare i ozona koji će nam omogućiti lakšu ekstrakciju mitesera ili miliuma. Slijedi mehaničko čišćenje ili ekstrakcija, koju je po mom dugogodišnjem iskustvu bitno raditi najviše 30 minuta, kako bi se izbjeglo nasilno čišćenje pora. Ukoliko koža nije dugo čišćena, bolje je ponoviti čišćenje za tri tjedna, nego pretjerati i iritirati kožu predugim čišćenjem. Nakon ekstrakcije slijedi tonificiranje i dezinfekcija pora visokom frekvencijom. Treći segment je smirivanje i hranjenje kože maskom za lice, koji opet ovisi o tipu i stanju kože koju smo tretirali. Kao četvrti segment, osobno volim sugerirati i masažu lica,vrata i dekoltea kako bi se dodatno potakli metabolički procesi kože i kako bi koža još bolje apsorbirala hranjive sastojke iz maske i kreme koju nanosimo po završetku tretmana. Masažu nećemo raditi na koži zahvaćenoj aknama kao i kod izuzetno osjetljivih koža”, objasnila je detaljno Jasminka.
 
skin
Što postižemo čišćenjem lica?
Čišćenje lica se sastoji od nekoliko faza, te se sukladno tome pospješuje oslobađanje od toksina, osigurava se bolja prokrvljenost kože, smanjena je vidljivost proširenih pora koje u sebi više nemaju nepotrebni sadržaj, ujednačenija je pigmentacija kože i reducira se mogućnost daljnjih upala kože.

“Čišćenje lica bitno je jednako kao i pranje zubi, i mora se tretirati kao osnovna higijena kože. Mješovite i problematične kože čistit će se nešto češće i na taj način izbjeći proširene pore i eventualne ožiljke od upalnih procesa, a suhe i osjetljivije kože ovaj će tretman obavljati rjeđe i osigurati si dobar tonus koji je kod ovih koža ugrožen jer su iste sklone lišajevima i ranom opuštanju te preosjeljivosti na atmosferske utjecaje”, istaknula je Jasminka.
 
skin
Što nam se ne smije dogoditi pri ovakvom tretmanu?
Sve one horor priče naših prijateljica i poznanica postaju prošlost jednom kad nađemo iskusnu kozmetičarku od povjerenja. To ne uključuje samo znanje o tome što se na koži događa tijekom i nakon čišćenja, već i znanje o tome što se nikako ne smije dogoditi našoj koži tijekom i nakon tretmana.

“Ukoliko imate suhu i osjetljivu kožu tijekom i nakon tretmana ne smijete osjetiti svrbež ili zatezanje kože, a kod problematičnih tipova kože ne smiju se dogoditi prejake ekstrakcije niti se pretjerano koristiti lanceta. Lanceta ili iglica, koriti se samo i jedno ako ne postoji način da očistimo poru prirodnim putem. pretjerana upotreba lanceta može dovesti do proširenih pora, što upravo ovim tretmanom želimo izbjeći. Kod kože koja pati od akni, profesionalac mora znati koje akne, poput potkožnih, ne smije istiskivati - kako ne bi došlo do veće infekcije ili do ožiljaka”, rekla je Jasminka.
 
skin
Za kraj, zanimalo nas je i kako njegovati kožu nakon samog tretmana. Mnoge od nas poželjet će zbog crvenila odmah nanijeti puder, no to nije preporučljivo po pravilima kozmetičke struke:

“Neposredno nakon tretmana valja izbjegavati nanošenje make upa (barem 2 sata), te se sugerira izbjegavati kućne pilinge i proizvode na bazi voćnih kiselina barem tjedan dana. Dobra dnevna i noćna njega bit će odličan izbor za održavanje čistoće i optimalne hidratacije između dva tretmana. To im je i namjena. Od krema se ne može očekivati da će očistiti pore, ali će kožu održati maksimalno čistom između dva tretmana”, zaključila je Jasminka.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest, Jure Perišić
Objavljeno: 01.05.2015. u 16:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p