MAKE UP

Smijemo li bojiti kosu u trudnoći?

Krije li se opasnost za bebu u kutiji boje za kosu?
hair 
Trudnoća se ne zove bez razloga drugo stanje - vrijeme je to kada svoju prehranu, kretanje, pa čak i izbor kozmetike moramo prilagoditi djetetu. Premda većina komercijalnih kozmetičkih proizvoda ima svoju zdraviju alternativu bez potencijalno opasnih sastojaka za bebu, jedna nam vrsta kozmetike zadaje posebnu glavobolju jer je nezamjenjiva: boje za kosu.

Većina trudnica boje za kosu izbjegava barem u prvom tromjesječju, jer je dobro poznato da kemikalije iz boje za kosu mogu nadražiti vlasište i izazvati alergijske reakcije, a dugoročni negativni učinci bojenja na zdravlje nisu suviše istraženi. Prvo tromjesječje je kritičan period za bebu jer joj još nisu razvijeni organi, i premda naše vlasište ne apsorbira velike količine kemikalija iz boje za kosu, naravno da ćemo se zapitati: zašto riskirati zdravlje svoje bebe? Obzirom da vam u ovom periodu divljaju hormoni, moguće je da vam kosa počne rasti brže nego inače što znači pravu katastrofu za vaš izrast. Kako se nositi s ovim problemom savjetuje nam Petra Granić, vlasnica frizerskog salona Etra.
 
etraPetra Granić, salon Etra
 
“Većina doktora savjetuje izbjegavanje bojenje za vrijeme trudnoće u prvome tromjesječu jer je to razdoblje najosjetljivije, i moja malenkost kao stručna osoba u svome poslu podržavam da se držite tog pravila, ali to ne znači nužno da će nešto krenuti po zlu ako se trudnica oboja u tom periodu. Za vrijeme trudnoće savjetujem izbjegavanje agresivnih procesa poput blajhanja, izbjeljivanja i trajnih ondulacija jer su kemijski procesi puno kompliciraniji, i spajanjem sa hormonalnom reakcijom u organizmu može se izazvati neželjeni učinak”, poručila je Petra.
 
beauty
No, što je sa svim budućim mamama koje su donedavno bojile kosu? Trebamo li u trudnoći jednostavno pustiti svoj izrast ili ipak postoji opcija i za one mame koje žele ostati moderne i njegovane? Petra preporučuje boje bez amonijaka koje značajno umanjuju potencijal iritacije.

“Ako ste se bojali prije trudnoće i želite nastaviti sa time, možete zamijeniti postupak s nježnijim bojama koje nemaju u sebi amonijak. U frizerskom studiju Etra jako pazimo na kvalitetu kose i gajimo ljubav prema okolišu i čovječanstvu, te biramo najbolje tretmane kako bi održali prirodni izgled svake kose. Boje koje koristimo su prirodnog porijekla i ne sadrže štetne sastojke, to su boje bez amonijaka sa dodatkom C vitamina te biljna ulja koji su se pokazala jako učinkovitima za održavanje sjajne i kvalitetne boje. Boja se vremenom idealno stapa sa prirodnom bojom, tj. izrastom, pa ne prolazite kroz period neugodne vidljivosti izrasta”, poručila je Petra.
 
hair
Kako i inače, tako i u vrijeme trudnoće, bitno je imati profesionalca of povjerenja na svojoj strani - osobu na čije se savjete uvijek možemo osloniti, i tako osigurati zdravlje za sebe i bebu. S obzirom na potpuno drugačiji sastav hormona u vašem organizmu, u slučaju bojanja kod kuće, može vam se dogoditi da vam kosa posve drugačije odreagira na boju nego koju ste već koristili - čak i ako se radi o mnogo puta provjerenoj formuli i nijansi.

“Adekvatno odaberite frizera koji će vam odobriti ‘sigurnu terapiju' bojanja kose u vrijeme trudnoće, a ako ne želite riskirati sa bojanjem cijele kose, odnosno bojanje tjemena, razmislite o pramenovima. S njima možete kombinirati i razne nijanse, a pritom boje neće dolaziti u dodir s kožom. Iako su dokazi ograničeni, bojanje kose u trudnoći je sigurno ukoliko se držite adekvatnih pravila i moj savjet je da svako bojenje zatražite kod profesionalne osobe”, za kraj je poručila Petra.
 
hair
Jelena Skendžić
Foto: Pinterest, Vogue, Mare Milin (vlasništvo Petre Granić)
Objavljeno: 15.05.2015. u 15:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p