MAKE UP

Što nam sve treba za njegovane ruke i nokte?

Do lijepih ruku uz savjete stručnjaka
nails 
Nesumnjivo ćemo se složiti kako su optimalno hidratizirane ruke i njegovani nokti potreba svake žene koja drži do sebe. Bez obzira imate li dugačke nokte ili ih iz praktičnih razloga skraćujete, kao što nije bitno niti volite li raskošne ili jednostavne i jednobojne manikure, svima nama svakodnevno treba dobra osnovna briga za nokte i ruke kako bismo u svakoj situaciji izgledali njegovano i uređeno.

Suzana Varadin Kalajdžija, autorica beauty bloga Little things that make me happy, svoj je web prostor posvetila isključivo ovoj temi: njezi noktiju i ruku. Iako je najpoznatija po kompleksnim manikurama čije izvođenje na maloj površini nokta za prosječnu djevojku izgleda kao znanstvena fantastika, nas je zanimalo čime Suzana uopće postiže zavidnu kvalitetu pločice nokta. Kako izgleda rutina njege noktiju dostojna profesionalca koju možemo postići u kućnoj radinosti?
 
nails
“Za lijepe i njegovane ruke i nokte ne treba puno stvari, no bitno je da ih kontinuirano njegujemo.
 Ovisno o tome koliko su vam ruke suhe, potrebna vam je dobra hidratantna krema za ruke, a uz hidratantnu kremu svakako preporučujem i kremu ili ulje za njegu kožice oko noktiju koja je kod mnogih žena suha i ispucana, ponekad čak i bolna. Mnoge za skraćivanje noktiju koriste škarice i grickalice, no ja ih osobno izbjegavam jer dosta oštećuju nokat pa u tu svrhu koristim rašpicu za nokte. Uz te tri stvari, svakako preporučam i korištenje baznog laka za jačanje i njegu noktiju. Kad bih morala izdvojiti najdraže proizvode za njegu ruku i noktiju, to bi definitivno bila Balea Urea hidratantna krema, Afrodita krema za jačanje noktiju, kristalna rašpica te Essie million nails lak”, preporučila je Suzana.
 
nails
Za dobru osnovnu njegu noktiju ne treba nam mnogo proizvoda niti novaca, uvjerava nas Suzana. Međutim, još uvijek vam nije posve jasno kojim redoslijedom koristiti sve te proizvode? Rašpamo li nokte dok su suhi ili vlažni, hidratiziramo li ih prije ili poslije stavljanja baznog laka? Suzana ima rješenje za naše dileme:

“Ako redovito lakiramo nokte, svaka manikura započinje skidanjem starog laka s noktiju. Mnogi u tu svrhu preporučuju odstranjivač laka bez acetona, međutim meni osobno najboljim se pokazao upravo odstranjivač laka koji u sebi sadrži aceton. Nakon toga bilo bi dobro omekšati kožicu oko noktiju uz pomoć omekšivača kutikule (no u nedostatku istih poslužit će i 'domaća' kupka tople vode i sapuna), te je lagano potisnuti drvenim štapićima. Nikako nemojte rezati 'suvišnu' kožicu kako se ne bi upalila, što zna imati vrlo teške posljedice. Zatim obično stavljam Afrodita kremu za jačanje noktiju. Kreme uistinu treba jako malo, a stavljam je na način da je utrljavam kružnim pokretima jagodicama prstiju što ujedno potiče cirkulaciju, ubrzava rast noktiju i pomaže kod jačanja noktiju. Nakon pet minuta, koliko je potrebno kremi da se upije u kožicu oko noktiju, lagano suhom blazinicom odstranjujem ostatke kreme s nokta i stavljam bazni lak. Nakon toga slijedi lakiranje laka po želji, a da bi vaša najdraža boja što dulje izdržala na noktima svakako preporučam stavljanje nadlaka i po sušenju utrljavam kremu za ruke
, sve je svoje korake njege opisala Suzana.
 
nails
Postoje li određene pogreške koje često radimo, a njima možemo značajno manjiti kvalitetu vlastite kožice nokta? Suzana propustom smatra dvije stvari koje često prakticiramo na brzinu i ne razmišljajući mnogo, a lako ih je zamijeniti alternativama zdravijima za naše nokte.

“Primijetila sam da dosta žena uopće ne koristi kremu za ruke što smatram velikim propustom. Možda se posljedice toga trenutno ne primjećuju, no vjerujem da će za koju godinu svakako biti vidljive. Jasno mi je da u današnje vrijeme svi nekud žure i teško im je izdvojiti vrijeme samo za sebe, no mislim da bi svaka od nas navečer prije spavanja mogla utrljati kremu u ruke, usput tom istom kremom lagano jagodicama prstiju potisnuti kožicu oko nokta čime bi i sami nokti izgledali ljepše, urednije i na kraju krajeva izduženije.
Također, mnoge griješe korištenjem metalnih rašpica za nokte. Naime one su dosta grube i poprilično oštećuju nokat pa nokti često pucaju i listaju se, tako da za rašpanje noktiju svakako preporučam kristalnu rašpicu ili kao jeftiniju alternativu finu 'kartonsku' rašpicu”, izjavila je Suzana.
 
nails
Za kraj, zanimali su nas i savjeti i trikovi profesionalca iz prve ruke. Obzirom da Suzana piše blog, nerijetko dobiva upite od svojih čitateljica pa ima najbolji uvid u to što zapravo najviše muči žene kad su manikure i njega noktiju u pitanju. Suzana je s nama podijelila svoja 3 najbolja savjeta:

“1. Često dobivam pitanje zašto se u toplijem periodu prilikom lakiranja noktiju na noktima pojavljuju sitni mjehurići i kako to spriječiti. Ja sam isprobala par načina, no nekako mi se najučinkovitijim pokazalo to da lak prije lakiranja stavim u frižider na 15 do 20 minuta.
2. Kako osobno jako patim na uredno nalakirane nokte, a nisu svi spretni s lakiranjem, preporučam da nakon što nalakirate nokte, uzmete neki tanki i precizni kistić, lagano ga umočite u odstranjivač laka te uz pomoć njega odstranite višak laka uz korijen i rub nokta.
3. Za kraj, ali ne i manje važno, bilo bi dobro da za kućanske poslove tipa pranje suđa ili kupaone koristite gumene rukavice. Ja često prije takvih poslova na ruke stavim izdašan sloj kreme/maske za ruke, na to pamučne rukavice za njegu, a zatim i gumene, tako da njegujem ruke za vrijeme čišćenja“
, zaključila je Suzana.

 
nails
J. S.
Foto: Suzana Varadin Kalajdžija, Getty Images

Objavljeno: 20.05.2015. u 17:12

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p