MAKE UP

Što znače simboli na kozmetičkim proizvodima?

Ako volite kozmetiku, ove simbole morate znati


simboli na kozmetici
D
ok smo u konstantnoj potrazi za najboljim i najnovijim kozmetičkim proizvodima, nekako zaboravljamo obratiti pažnju na simbole koji se nalaze na ambalaži. Iako ih ponekad i primijetimo, nisu nam baš svi potpuno jasni pa ih nekako zanemarimo niti ne znajući što znače. Pronašli smo osam simbola koji se nalaze na kozmetici i njihova objašnjenja.

Simbol s tri presavinute strelice vjerojatno ste već vidjeli puno puta i on označava univerzalni znak za recikliranje. Ako je simbol sa strelicama sam, to znači da je cijelo pakiranje napravljeno od recikliranih materijala, a ako kraj strelica stoji znak za postotak, taj broj označava koliki dio ambalaže je napravljen recikliranjem.

simboli na kozmetici
Malo slovo e na kozmetici znači da je težina i količina proizvoda napravljena u skladu s pravilima Europske unije, ali nije točna nego procijenjena. Simbol e pokazuje da će neto količina biti prosječna, odnosno to znači da ćete najčešće dobiti malo više proizvoda nego što piše.

simboli na kozmetici
Eco cert
simbol znači da je formula proizvoda najmanje 95 posto napravljena od prirodnih sastojaka. Ako uz ovaj simbol stoji i oznaka organic, to znači da je 95 posto biljaka koje se nalaze u proizvodu, organskog porijekla. Ako na proizvodu piše Natural Cosmetic, to je oznaka koja govori da je samo 50 posto biljaka u formuli iz organskog uzgoja.  

simboli na kozmetici
Zečić koji skakuće simbol je cruelty free proizvoda, a to znači da niti sastojci niti finalni proizvod nisu bili testirani na životinjama.  

simboli na kozmetici
UVA simbol na kozmetičkim proizvodima sigurno ste puno puta vidjeli, pogotovo ljeti na kozmetici koja služi zaštiti od sunca. UVA znak znači da proizvod sadrži minimalno preporučene količine sastojaka koji štite od ultraljubičastih zraka. Kvalitetan i siguran proizvod za zaštitu od sunca mora imati i UVA i UVB zaštitu od sunca. Oznaka SPF odnosi se samo na zaštitu od UVB zraka pa ako na proizvodu nema dodatne oznake za UVA zrake, znajte da vjerojatno štiti i od UVA zraka, međutim u manjem omjeru ili jednostavno ta razina nije izračunata.

simboli na kozmetici
Simbol ruke koja čita knjigu znači da na proizvodu postoji dodatno uputstvo za listanje koje će vam reći više o proizvodu. Takva mala knjižica najčešće se nalazi u kutiji proizvoda ili je zalijepljena na sam proizvod i zaštićena naljepnicom koju skinete i listate upute.

simboli na kozmetici
Mala otvorena posudica na kojoj piše broj mjeseci simbolizira koliko se dugo preporučuje koristiti proizvod nakon otvaranja i taj simbol se naziva PAO (Period After Opening). Vrijeme je uvijek izraženo u mjesecima i to najčešće šest, 12, 24 ili 36 mjeseci. Ovo je samo preporuka, a ne točan rok trajanja pa ako proizvod još dobro miriše i u redu je, ne morate ga baciti. 
 Mali pješčani sat obavezan je na svim kozmetičkim proizvodima u Europskoj uniji koji imaju rok trajanja kraći od 30 mjeseci. To znači da ako proizvod ima simbol pješčanog sata i imate ga dulje od godinu i pol, vrijeme je da ga bacite jer je vjerojatno pokvaren.  


T.K.
Foto: barelytherebeauty.com i PR

Objavljeno: 22.05.2017. u 14:02

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p