MAKE UP

Stvara li Instagram make up klonove?

Je li trend konturiranja i posvjetljivanja otišao predaleko?

konturiranje kim kardashian 
Svatko tko je ikada bio na Instagramu zna da na njemu postoji određena skupina djevojaka koje se šminkaju na određeni isti način te izgledaju zastrašujuće jednako. Od slavnih pjevačica i glumica preko beauty blogerica i nepoznatih djevojaka, instagramski make up zavladao je društvenim mrežama. Doznali smo što o tom trendu misle poznata vizažistica Dajana Pajkić i beauty blogerica Martina Medur.
 
Jake konture, mali nosevi, izuzetno svijetli i izraženi highlight, izražene jagodice, savršeno izvučen cat eye, duge umjetne trepavice, cut crease na kapcima, jako iscrtane obrve, smećkaste usne precizno opcrtane... Sve je to dio prepoznatljivog instagramskog looka. U današnje vrijeme kada je kozmetika postala dostupna gotovo svima, mlade djevojke posežu za teškim make upom potpuno neprikladnim njihovoj dobi i prigodi, npr. odlasku u školu. Listajući news feed sve nam djevojke izgledaju jednako i ne možemo se oteti dojmu da 15-godišnjakinje izgledaju kao 30-godišnjakinje, a 30-godišnjakinje kao 50-godišnjakinje koje silom žele izgledati mlađe. Najviše nas je zanimalo kako taj trend funkcionira u stvarnom životu kada maknemo sve instagramske filtere. 

"Kako je Instagram u zadnje dvije godine postao jako popularan, tako u skladu s njim raste i popularnost njegovog sadržaja koju korisnici koriste u svrhu vlastite promocije. Začetnicom instagramskog iskonturiranog make up looka bi se mogla prozvati Kim Kardashian, odnosno njezin make up artist Mario Dedivanovic koji je takav look kreirao za nju. Kako je ona planetarno popularna i svi prate i kopiraju to što ona radi, tako su kopirali i njezin make up look", rekla je Dajana.

konturiranje
 
Dodala je kako je taj look takav jer je Kim gotovo 24 sata pred kamerama i mora biti pod punim make upom. Objašnjava kako je make up koji ona nosi kreiran za nju i njoj savršeno pristaje, ali to ne znači da bi ostatak svijeta to trebao kopirati u svakoj mogućoj prilici. Naglašava kako bi konturiranje trebali koristiti profesionalci i to samo za određene situacije kada se rade foto i video snimanja.

"Moje mišljenje je da se bilo koji trend ne bi trebao slijepo slijediti, a pogotovo kad je make up u pitanju. Svako lice je drugačije i ima svoj karakter. Zašto bi svi koristili jedan određeni make up look, bez obzira pristaje li nam ili ne i bili klonovi jedni drugih? Šminkanje i upotreba šminke bi trebali imati jedinstven pristup prema osobi koja ga nosi i na kraju krajeva, pristajati tom istom licu. Zaista se nadam da tom trendu dolazi kraj i da žene postaju svjesnije da s make up maskom ne izgledaju lijepo", rekla je vizažistica.
 
Martina se slaže s Dajanom i proglašava Kim i cijeli ženski dio klana Kardashian odgovornim za ovaj trend. Drugi razlog koji navodi je razdoblje u kojem dominiraju socijalne mreže i selfieji. Smatra da nema osobe koja barem jednom nije okinula selfie, a samim time se i poželjela za isti i uljepšati. Priznaje kako savršeno iskonturirano lice puno ljepše izgleda na fotografijama nego uživo i upravo zato naglašava kako se tom tehnikom služe profesionalni vizažisti za snimanja i scenske nastupe.

konturiranje

"Instagramski look može funkcionirati i kao dnevni, samo ne treba pretjerati. Također, najvažnije je naglasiti da se konturiranju treba pristupiti individualno, a ne slijepo slijediti tutoriale jer je svačije lice drugačije te neće svima pristajati iste konture. Trend kao trend, uvijek ih je bilo i uvijek će ih biti. Konturiranje nije ništa novo, samo je postalo užasno popularno pa samim time na tržištu imamo pravu malu poplavu proizvoda za konturiranje što vizažistima i makeup ovisnicima kao što sam ja savršeno odgovara", zaključuje Martina.
 
Kao što je Martina rekla, trendovi su prolazni pa smo sigurni kako će i ovaj uskoro izaći iz mode, ali još jednom valja naglasiti kako ne bi sve beauty trendove trebali slijepo slijediti bez prilagođavanja svom licu jer koji je smisao da svi izgledamo jednako? Zašto bi netko stanjivao nos, ako mu je sam po sebi uzak? Make up služi za naglašavanje najboljih crta lica, nikako ne svih! Zapitajte se, radite li konture jer vam dobro stoje ili zato što ste tako vidjeli na Instagramu?
konturiranje
 
Tanja Friš
Foto: Instagram
Objavljeno: 17.06.2016. u 13:16

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p