MAKE UP

Top savjeti za savršeni izgled na fotografijama

Donosimo vam top savjete fotografa Jure Perišića
beauty
Ako ste se ikada našminkali i izgledali sjajno u stvarnosti, a zatim se fotografirali i uočili da vam make up i ne izgleda bajno, vjerojatno ste i sami zaključili da ne funkcionira svaki make up sjajno pred objektivom. Donosimo vam savjete i trikove uz koje ćete na svakoj slici izgledati odlično.


Odaberite pravi puder
Kao što smo doznali od fotografa Jure Perišića, pogrešno odabrana nijansa i tekstura pudera će se odmah uočiti na fotografiji. Žene najčešće smatraju da svoje lice za fotografiju moraju prekriti gustim slojem pudera i zatim ga potpuno matirati. Ovo je ogromna greška, pogotovo ako koristite puder sa zaštitnim faktorom koji će u kombinaciji s blicem uzrokovati izgled neprirodno blijede kože.

“Najveći problem je potpuno krivi puder ili prevelika količina pudera. Pogotovo je problematičan žuti pigment u puderu, a dosta žena koje ga koristi. Bolje je staviti manje pudera da se vide neki nedostaci nego zacementirati lice. Također ne volim vidjeti kad puder puca na licu jer je ten previše matiran. Jako često se dogodi i da žene ne stavljaju puder na vrat i onda lice izgleda savršeno, a na prijelazu je vidljivo da vrat nije iste boje. Kad fotografiraš pravu beauty sliku, bolje je imati manje pudera na licu, a jače pigmente koristiti npr. na usnama. Za kožu je bitno da diše i da izgleda prozračno, i preferiram na slikama vidjeti neke nedostatke nego potpuno prekriti kožu. Puno pudera uglavnom nigdje ne izgleda dobro jer velike količine pudera - kako u stvarnosti, tako i na fotografiji - koži oduzimaju teksturu ili, u obrnutom slučaju, naglašavaju curama nazolabijalne bore. Prvi put kad se nasmijete, puder vam popuca na tom mjestu i samo akcentira bore”,
smatra Jure.
 
beauty
Konturirajte
Kad vas netko ne slika s profesionalnom opremom i rasvjetom, odnosno u većini situacija u kojima se slikate sami, ili vas netko neobavezno fotografira, trebate imati na umu da će fotoaparat isprati dobar dio boje s vašeg lica, i u tom slučaju malo pojačajte konture lica.

“Staviti nešto više make upa, npr. malo jače konture, imalo bi smisla u situaciji gdje se idete poluprofesionalno slikati ili, primjerice, za osobnu iskaznicu, jer vam blic od fotoaparata oduzima boju lica i izgledate nekoliko nijansi svjetlije nego u stvarnosti”
, savjetuje Jure.
 
beauty
Međutim, to ne znači da se trebate našminkati drastično drugačije od svoje uobičajene rutine šminkanja. Malo konture na licu istaknuti će crte vašeg lica, odnosno redefinirati ih po potrebi.

“Sve u svemu, izbjegavajte previše šminke, žute i pretjerano mat pudere"
, poručio je Jure.

Što je dozvoljeno, a što zabranjeno?
Ako želite na fotografiji postići dojam punijih usana, ružem ili olovkom slobodno precrtajte vrh, ali ne i kutove usana jer će vam usne djelovati vrlo neprirodno. Pripazite pritom da je proizvod mat teksture kako vam se svjetlost ne bi prelamala preko precrtanog ruba usana i učinila ga vidljivim. Osim toga, dozu luminoznosti licu možete dati koristeći highlight proizvode na ovih 5 ključnih točaka lica gdje bi vam prirodno padala svjetlost: kupidov luk koji usnama daje srcoliki oblik, područje ispod luka obrve, linija duž nosa, vrh jagodica i unutrašnji kut oka.
 
beauty
Osim nijanse i teksture pudera koje žene nerijetko krivo biraju, Jure s obzirom na svoje fotografsko iskustvo smatra da postoje još dvije kritične greške s kojima se žene često susreću, a koje uzrokuju da vam čitav look izgleda promašeno.

“Žene u Hrvatskoj uglavnom stavljaju previše rumenila ili ga krivo apliciraju. Još jedna velika pogreška su i pretanko počupane obrve, a ima ih jako puno Hrvatica”, zaključio je naš sugovornik.

Jelena Skendžić
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 17.02.2015. u 15:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p