BEAUTY

Trebaju li vas brinuti promjene na noktima?

Promjene na noktima signaliziraju da nešto trebate promijeniti
Nails
J
este li ikada čuli izraz da su nokti "semafori zdravlja"? Iako nitko od nas promjenu na noktima ne doživljava ozbiljno, liječnici savjetuju da bismo na to trebali pripaziti. 

Tijelo nam je najbolji pokazatelj kada se u našem organizmu nešto događa. Tako promjene na noktima (boja ili tekstura) ukazuju na potencijalne zdravstvene poremećaje. Svi volimo da nam nokti budu lijepo uređeni i mnoge dame upravo zbog toga idu na manikuru. Jednostavnije je da taj posao, što zbog manjka vremena, što zbog manjka inspiracije, odradi stručna osoba. Čak iako vam nokte uređuje netko drugi, promjene na njima trebali biste pratiti. Stoga, sljedeći put kada krenete na manikuru obratite pozornost na boju svojih noktiju. Iako gelirani ili nokti na kojima je trajni lak u svako doba izgledaju besprijekorno, morate znati da je to na neki način kompromis između ljepote i zdravlja. I dok je odabir blažih, prirodnijih nijansi gotovo siguran, situacija je drugačija s tamnijim nijansama, zbog kojih bi vam nokti nakon nekog vremena mogli promijeniti boju.

nails
 
Stručnjaci upozoravaju da bi dugotrajno korištenje tamnijih nijansi lakova za nokte moglo vaše nokte učiniti žutima. I baš kao što vaša koža noću mora "disati" tako i vaši nokti trebaju break free razdoblje. Ako primijetite promjenu boje na noktima, problem nemojte zanemarivati i poduzmite sve da nokte vratite u prvotni, zdravi stadij. U rješavanju ovog problema može vam pomoći limun. Dovoljno je da nekoliko minuta nokte držite u limunskoj kiselini i nakon toga ih ispolirate rašpicom ili starom četkicom za zube. Jedno od, također učinkovitih rješenja je da blazinice natopite limunskom kiselinom i pomoću njih napravite laganu masažu noktiju. 

Nails
 
Ako su vam nokti požutjeli zbog korištenja tamnijih nijansi lakova za nokte, ne morate još uvijek biti u panici. To se obično dogodi zbog nedostatka kisika zbog kojeg nokti izgube svoj prirodni sjaj i boju. S druge strane, ako su vam nokti požutjeli, a niste ih lakirali tamnim bojama, imate ozbiljan problem. Žuta boja signalizira potencijalnu gljivičnu infekciju, a u nekim slučajevima i dijabetes. Gljivičnu infekciju noktiju možete "zaraditi" i na pedikuri/manikuri i zato je važno da za beauty tretmane odaberete salon koji pazi na higijenske uvjete, kao i na to da je pribor steriliziran i/ili nov za svaku klijenticu. Za kraj, u oba je slučaja važno znati da pojava "žutila" na noktima znači da vaši nokti trebaju odmor. Ako vam u rješavanju problema ne pomognu prirodni načini, nemojte se ustručavati i svakako potražite pomoć stručnjaka.

Ma.D.
Foto: Getty, Unsplash

Objavljeno: 30.08.2017. u 11:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p