MAKE UP

Trend ili trash: make up na plaži

Šminkate li se za plažu?
makeup

Š
minkati se za plažu ili ne - pitanje je sada! Možda ne ono koje ima hamletovsku težinu, ali njegova dramačnost je svakako na razini. Egzistencijalno pitanje koje muči tisuće žena, u ljetnom periodu suočenih s užasom svojeg golog lica, vrijedno je diskutiranja.


Prije nego iritirano kliknete iksić u gornjem desnom kutu svojeg monitora, umirit ćemo vas priznanjem da se šalimo. Naravno, make up nema metafizičku težinu već je alat s kojim se zabavljamo, s kojim eksperimentiramo i s kojim pronalazimo najbolju verziju sebe - onu s kojom smo potpuno sretni i samopouzdani. Tako bi barem trebalo bitiI, no neke od nas su toliko “srasle” s vlastitim make upom da se svaku večer iskreno prestraše svojeg odraza u ogledalu i ne dozvoljavaju svojim partnerskim polovicama da ih vide bez šminke. U tu skupinu spadaju i žene koje svakog ljeta ozbiljno kontempliraju da se, umjesto na obalu, na odmor zapute ondje gdje će moći zadržati svoju kompletnu beauty rutinu. Svih 118 koraka.
 
makeup
Robujemo li make upu ako ga se bez njega ne osjećamo ugodno biti čak niti na plaži? Kozmetička industrija je svakako pronašla način da zaradi na našim kompleksima: vodootporni puderi, maskare i ostala čudesa koja nas iz Godzille uz malo truda pretvaraju u Disneyeve princeze, u redovnoj su prodaji i gotovo da nema brenda koji u svojoj postavi nema dio ovakvog asortimana. Naravno, nitko vam neće izravno reći da idete roniti s vodootpornom maskarom jer ne možete podnijeti činjenicu da se sa svojim nevidljivim trepavicama osjećate kao da nemate ruku ili nogu, ali će vam suptilno sugerirati da to možete učiniti - ako želite.

Otprilike ovako: “Evo, mi smo napravili vodootporni puder pa ako znojite slapove Nijagare, definitivno kupite naš proizvod. A možete s njime i na bazen - ako vi to želite. A i ne morate. Ali, mogli biste”… Znate i sami kako to ide. Prvo vam ubiju samopouzdanje s prekrasnim fotošopiranim modelom koji se zadovoljno smješka na +40 bez kapljice znoja (ili svi muškarci stoje baš u njezinom redu), a onda biste vi trebali reći: “Ne, hvala, ja sam sebi super i ovakva prištava / blijeda / čupava.” Nema smisla čuditi se što je nekim ženama teško odbiti tu pomisao da bi svoj prirodan izgled mogle zamijeniti za izgled digitalno obrađenog modela koristeći baš taj čudotvorni proizvod.
 
makeup
Zasićeni smo konstantnim pritiskom da izgledamo lijepo, ljepše, najljepše - pa je žene koje se šminkaju za plažu nepravedno i ružno jednoznačno etiketirati trešuljama. To, ipak, ne znači da elaborirani make up koji pluta usred paškog mora i za sobom ostavlja mrlju do Dubrovnika ne vidim kao jedan veliki neukus. Nitko nije toliko negledljiv da u torbi za plažu između ručnika i lubenice mora nositi par umjetnih trepavica i svi bismo trebali moći potopiti glavu u more i iz njega izroniti ne razmišljajući imamo li još uvijek obrve. Jer, čak i da nemamo - koga briga? Ljeto bez morske bezbrižnosti je otprilike isto kao zima bez Božića, a složit ćete se - nitko ne želi zimu bez Božića.
 
makeup
Osjetiti sunce, vjetar i more na golome licu moglo bi biti novo, dobro iskustvo za žene navikle biti pod konstantnom make up stegom. Ritual šminkanja može biti predivan dio našeg jutra u kojem uistinu uživamo, no ako osjećate kao da bez make upa ne možete izaći iz kupaonice ili da vam je šminkanje postalo obvezom u kojoj više ne uživate, razmislite još jednom o težini koju make up ima u vašem životu. Ići bez šminke na plažu mogla bi biti puno zdravija opcija za vašu kožu. A možda se iznenadite - bit će i svojevrsna terapija za vašu dušu. Možda vam to nitko nije rekao, ali ja budem: na plaži budite bez make upa - jer vi to zaslužujete.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest

Objavljeno: 31.07.2015. u 14:19

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p