KOSA

Zašto su uvojci oduvijek bili odraz seksepila?

Povijest jedne frizure
Kosa
Koliko god se trendovi mijenjali kroz stoljeća, od kada postoji ljudska civilizacija postoji i težnja za uljepšavanjem. Ljepota je uvijek bila na cijeni, a ljepota žene dijelom se klasificirala kroz ljepotu kose. Kovrčava je kosa prošla turbulentna razdoblja kroz povijest. Od neshvaćanja do iznimnog priznavanja. Danas se čini da prošlost ispisuje trendove. Kovrčava je kosa iznimno popularna i više nego ikad plijeni pozornost.

U staroj Grčkoj, kovrčava kosa bila je sinonim za ljepotu. Sjećate se da su u knjigama iz povijesti svi kipovi bogova i božica prikazani sa savršeno isklesanim tijelima, savršenih crta lica i kosom koja je bila blago valovita ili kovrčava. Za kovrčanje kose koristili su posebne štapiće, takozvane kalamistere. Egipćani su brijali glavu ostavljajući samo malene uvojke sa strane koje bi nosili do svoje punoljetnosti. A tek tada imali su pravo odlučivati žele li imati kratku ili dugu kosu. Egipćanke su preferirale frizure s prirodnim izgledom uvojaka ili pak kosu spletenu u pletenice. U starom Rimu frizurama su, baš kao što je to i danas, izražavali osobni identitet. Kosa je bila opisna nota atraktivnosti i bogomdane prirodne ljepote. Rimljanke su nosile kosu podignutu u "prstenove", a obogatile bi ju biserima ili zlatnim iglama. Žensku kosu prvi put su muškarci počeli uređivati u Francuskoj, a prvi poznati frizer iz tog vremena bio je monsieur Champagne. On je otvorio svoj salon, a njegove usluge koristile su samo najuglednije Parižanke. Kovrčavoj kosi nisu mogli odoljeti ni kraljevi pa je tako francuski kralj Louis XIV. imao samo 17 godina kada mu se kosa počela stanjivati pa je unajmio čak 48 vlasuljara koji su mu izradili gustu, kovrčavu vlasulju kojom je prekrio proćelavu glavu. Na njegovom je dvoru radio salon Madame Martin iz kojega se proširio stil visoke, voluminozne kovrčave frizure. Za "toranj", kako su zvali omiljenu frizuru bogatih žena, karakteristična je bila kovrčava kosa ukrašena vrpcama, ukosnicama, perjem i nakitom. 

kosa
 
Mary D'Este 

Tijekom 18. stoljeća frizeri su stvorili boucles papillotes iliti leptiraste kovrče pomoću trokutastog papira i željezne štipaljke. U drugoj polovici 19. stoljeća u trend ulazi Marcelov val nazvan po francuskom frizeru Marcelu Grateau. Do valova su dolazili pomoću zagrijanih željeznih obruča koji bi kosu pretvorili u velike duboke valove, a kosa bi pri tom izgledala prirodno i zdravo. Tada u modu ulaze krinoline, a uz njih je savršeno pristajala takozvana chignon frizura (nakovrčani umetak od kose sastavljen od uvojaka). Godine 1872. otkrivena je željezna ondulacija, a chignon frizuru, zamijenila je ondulirana kosa (kraće ošišana, podijeljena na pola, s dva simetrična ondulirana uvojka). 1906. godine njemački frizer Charles L. Nessler napravio je prvi minival. Pokusno ga je radio na svojoj supruzi kojoj je, u usavršavanju tehnike, čak dva puta spalio kosu do skalpa. Kako i ne bi kada je proces trajao čak dvanaest sati. 30-ih godina, dječja zvijezda Shirley Temple postala je popularna zahvaljujući, između ostalog i njezinom izgledu odnosno prirodnoj kovrčavoj kosi koju gotovo nitko nije tada imao. U njezinim studijskim ugovorima zapisano je da samo njezina majka, Gertrude, smije dotaknuti kosu malene zvijezde. Svaku noć prije spavanja stavljala je u njezine kovrče malene ukosnice, prala joj kosu posebnim sapunom i ispirala je octom, jednom u dva tjedna. Kovrče su bile i svojevrsni simbol pobjede žena i dobivanja prava glasa, krajem 40-ih godina. Kako bi imale takozvane victory rolls kovrče, dame su stavljale u svoju mokru kosu na tisuće ukosnica ili koristile čistače cijevi kojih su tijekom rata imali u velikim zalihama. 

kosa
 
50-ih su godina kovrče bile svugdje, a poodle pouf je bio najpopularniji način šišanja i nošenja kovrča. Popularna glumica Lucille Ball nosila je takvu frizuru koja je naprijed bila lagano fluffy, a iza, blago zategnuta i pričvršćena ukosnicama. S obojenom kosom u jarko crvenu boju koja ju je isticala i izdvajala iz mase ostalih glumačkih zvijezda.

Kosa

Lucille Ball
 
Tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina pokret nazvan "Crno je lijepo" doveo je do prirodno teksturiranih frizura, uključujući i afro frizure. Oni koji su nosili takve upečatljive frizure, željeli su poslati poruku da se protive nametnutim standardima ljepote bijelaca, jasno osuđujući rasnu diskriminaciju izravnavajući na ovaj način, posve novim trendom, račune s politički nekorektnim stavovima tadašnjih opinion makera.   

Kosa

Marsha Hunt
 
Što veće kovrče to bolje, teorija je koja je vladala 80-ih godina. "Trajna", uvijena kosa, natapirana s mnogo laka za kosu bila je apsolutni hit tog desetljeća. Nosila se razbarušena, divlja kosa, slojevito i stepenasto ošišana. Gusta kosa, prebačena na stranu, neukrotiva, bila je simbol seksepila. Od popularnih frizura "fudbalerki" popularnija je bila jedino natapirana "trajna". Dame koje su imale prirodno kovrčavu kosu nisu je morale kemijski tretirati, dok one koje su željele volumen podvrgnule su se tretmanu i dale napraviti minival ili "trajnu".

Kosa

Cher 

Kosa
Nicole Kidman

Minival je duboko urezan u pop kulturu 90-ih godina. Teško su mu odoljevale kućanice, ali i zvijezde. Sjećate se nekih stilova koji su ostali upečatljivi?! Minival su nosili Jon Bon Jovi, David Bowie, Meg Ryan, Cher, Nicole Kidman i mnogi drugi. No, minival je kao takav, kakav je nekad bio popularan, ostao u prošlosti. Danas se pak kosa kovrča nekim drugim metodama kovrčanja, a rezultat su, lijepi i zdravi uvojci. Koliko će dugo uvojci opstati, ovisi o samoj kosi. Njezinoj dužini, ali i metodama uvijanja kao i kvaliteti proizvoda koje koristite. Iako se trendovi izmjenjuju brzinom svjetlosti i čini se da je dovoljno da se netko samo ovlaš pojavi na crvenom tepihu s nekom kul frizurom da bi ona vrlo brzo postala trend, neki su trendovi ipak vječni. A beskonačnost ili vječnost u beauty svijetu skriva se u uvojcima. Obratite samo malo više pozornosti na modele koji nose revije ili pak na modele u reklamama. Primijetit ćete da se nerijetko pojavljuju baš oni modeli s voluminoznim ženstvenim kovrčama i loknama koje su bile, ali čini se i ostale, ultimativni hit na modnim pistama.
 
Foto: Getty images
Objavljeno: 12.10.2017. u 12:46

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p