KOSA

Što trebate jesti da biste imali zdravu kosu?

Izuzetno utjecajne namirnice

Uz pomoć brze Googleove pretrage za DIY tretmane kose, otkrit ćete beskrajno mnogo videozapisa i savjeta za ljepotu. Mnogi tretmani uključuju namirnice koje možete pronaći u svom hladnjaku. Iako je to možda zabavan proces čini se da i nije najučinkovitiji.

Da. Čini se da bismo za potpuni rezultat trebali uzeti sve te preporučene namirnice i umjesto da od njih izradimo masku, trebali bismo ih unijeti u organizam odnosno konzumirati ih. Stručnjaci preporučuju namirnice koje bismo trebali jesti ukoliko bismo željeli zdravu i sjajnu kosu.

Jaja

Jaje je izvrsna namirnica za njegu kože i kose. Sadrži sumpor koji pomaže u proizvodnji kolagena i keratina, dva važna proteina za stvaranje i održavanje zdrave i sjajne kose. Jaja, posebice biotin, koji sadrže, može poboljšati rast kose i ojačati nokte. Ova namirnica pomaže pri oporavku beživotne i opuštene kose, vraća sjaj, kosu čini svjetlijom, oporavlja oštećenu i suhu kosu i hrani sve tipove kose. 
 
Omega - 3 kiseline

Najbolji izvori omega- 3 masnih kiselina su: losos, orašasti plodovi i sjemenke. Oni utječu na kvalitetu vlasišta. Čak se i bademov maslac, koji sadrži vitamin E, pokazao nadasve učinkovitim. Ravnoteža u prehrani vrlo je važna jer ona će diktirati hoće li nam kosa biti čvrsta i sjajna ili lomljiva i krhka. Pravilnom ravnotežom vitamina možete doprinijeti kvaliteti kože i kose, ali i poboljšati rast noktiju.  Stručnjaci tvrde da uzimanje vitamina E dodatno povećava rast kose i to za 42 posto.  

Kosa
Pivo
 
Prilično smo sigurni da ste svi barem jednom čuli ili vidjeli nekoga tko vam je rekao da su stariji ljudi učili da je pivo jako dobro za zdravlje i kvalitetu kose. Obično nam to znaju savjetovati pripadnici starije generacije koji su u svojoj mladosti to možda čak i činili. Uglavnom, žao nam je ako ćemo vas razočarati, ali stručnjaci tvrde da alkohol u pivu ne pomaže u čišćenju kose, niti njegov pH pomaže u dodatnom postizanju sjaja kose. Naime, koncentracija alkohola u pivu nije toliko visoka, niti je pH dovoljno nizak da bi imali najavljeni učinak na našu kosu. Dakle, bolje spasite to pivo, i popijte ga! 

Konzumirati namirnice, a ne raditi maske?

Prirodne masti i ulja koja se nalaze u jajima ili primjerice avokadu mogu nahraniti kosu i učiniti ju mekšom i sjajnijom. Svakako, možete ih koristiti i u obliku maske za kosu. No, nije li šteta da ionako skupu namirnicu kao što je avokado stavljate na kosu kada biste ga jednostavno mogli pojesti i tako doprinijeti zdravlju i kvaliteti svoje kose, ali i poboljšti cjelokupno stanje organizma. Isto je i s jajima. Bolje ih konzumirajte u nekom zdravom omletu s povrćem. Naravno, ako tih namirnica imate viška, možete ih koristiti onako kako vam je draže i praktičnije. Također, tretman možete upotpuniti tako što ćete vrhove kose nahraniti kokosovim uljem koje je danas ultimativna namirnica gotovo svakog kućanstva odnosno kuhinje.

Foto: Unsplash

Objavljeno: 01.10.2017. u 10:31

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p