KOŽA

Znate li koliko mobitel šteti vašoj koži?

Stručnjaci neprestano na to upozoravaju 
Mobitel
Jeste li ikada primijetili novonastale prištiće na obrazima ili na bradi neposredno nakon duljeg telefonskog razgovora sa svojom najboljom frendicom? Dok ste vas dvije prepričavale subotnji izlazaka do najsitnijih detalja, vaša je koža „odradila“ svoje. Pod utjecajem tehnologije i zračenja odnosno kombinacijom topline i znoja nastala su oštećenja na vašoj koži. 

Pravi problem je plavo svjetlo koje proizlazi iz vaših uređaja. Riječ  je o umjetnom svjetlu koje se nalazi u prirodnom sunčevom svjetlu i umjetnom svjetlu (televizoru, računalu i pametnim telefonima). Danas smo upravo tom svjetlu izloženi više nego ikada. Čak do te mjere da stručnjaci rade na osmišljavanju posebne  formule  koja će našu kožu obraniti od tih zraka. Vjeruju da je moguće da plava svjetlost može pridonijeti pigmentaciji, preranom starenju i drugim kožnim bolestima. 

Kako plava svjetlost (zračenje) utječe na vas?

Neprestano gledanje u ekrane jako loše utječe na vašu kožu. Gotovo je jednako štetno utjecaju sunčeve svjetlosti, čak prodire dublje od UVA i UVB zraka. Ulazi pod tkivo vaše kože i stvara određenu vrstu slobodnih radikala. To može dovesti do sloma kolagena i elastina i izazvati iritaciju, crvenilo i hiperpigmentaciju. Stručnjaci kažu da je to kao da nam je koža oksidirala- zahrđala. Isto kao kada izrežete jabuku, vidjet ćete da će nakon nekog vremena postati smeđa. To je naime oksidacija uzrokovana oštećenjem slobodnih radikala. Isto se događa i s našom kožom. Plava svjetlost, posebice ako smo pod njezinim utjecajem prije spavanja, potiskuje proizvodnju melatonina u vašem tijelu i može se dogoditi da ono odbaci svoj uobičajeni potrebni ritam. Ako još uz to i malo spavate, korisno vrijeme koje vaše tijelo inače koristi za pomlađivanje stanica, vašem će tijelu biti uskraćeno, što može uzrokovati prerano starenje kože. Razmislite sljedeći put, trebate li zaista prije spavanja još pregledati sve objave na društvenim mrežama?!

racunalo
Kako možete ostati zdravi unatoč svim zračenjima

Za razliku od sunčevih zraka, plava svjetlost neće uzrokovati opekline na vašoj koži. Znamo da se od sunca štitimo kremama za sunčanje koje nanosimo na najizloženije dijelove tijela. Od sunčevog zračenja obranit će nas zaštitni faktori, ali i beta-karoten koji se nakon apsorpcije pretvara u vitamin A (retinol). Također, i vitamin C je jedan od najboljih, kada je u pitanju bilo što, što može uzrokovati pigmentaciju.  Ipak, od plave svjetlosti se nećemo štititi nikakvim kremama niti serumima. Jednostavno, trebali biste smanjite svjetlosnu emisiju tako da smanjite svjetlinu vaših uređaja.  Uz vašu kožu, intenzivna svjetlost s ekrana može naštetiti i vašim očima. Iskoristite svoj pametni telefon zaista pametno. Nemojte zaboravljati da sami sebi, ako ne pazite na svoje zdravlje i svjesno se „zračite“, možete biti, najveći neprijatelji.

Foto: Unsplash, Pexels

Objavljeno: 14.10.2017. u 10:49

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p