VIJESTI

10 namirnica koje pomažu u borbi protiv prehlade i gripe

Imate li ove namirnice u svojoj kuhinji?
 hrana
 
Sezona je prehlada, viroza, tipičnih i atipičnih upala pluća, a vaš imunitet je toliko slab da vas svaka izloženost virusima baca u krevet? Ne brinite, donosimo vam kratak pregled najboljih namirnica koje instantno podižu imunitet i djeluju preventivno protiv bolesti.

Manuka med
Ova posebna vrsta meda potječe s Novog Zelanda i poznata je po izrazitim antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, a može se nanositi i na kožu gdje pomaže protiv raznih dermatoloških problema, između ostalog i akni, ekcema i oštećene kože.

Češnjak
Češnjak, ili točnije alicin iz češnjaka, djeluje izrazito antibakterijski i antivirusno. Preporučljivo je ne uništavati ga termičkom obradom već se smatra najzdravijim kad ga se jede sirovog - stoga, pripremite žvake.
 
hrana
Zeleni čaj
Zeleni čaj je sjajan antioksidans, a ako imate priliku, probajte zeleni matcha čaj iz Japana koji ima izrazito antioksidativno djelovanje: jedna šalica matcha čaja ekvivalent je čak 10 šalica običnog zelenog čaja.

Đumbir
Ako imate želučanih problema, svakako probajte đumbir koji ima sjajna protuupalna svojstva i obično se koristi kao sastavni dio mnogih detoks dijeta.
 
hrana
Jogurt s probioticima
Jednako kao đumbir, i jogurt je dobar za probavu. Naime, ova svakodnevna i često zanemarena namirnica, pomaže nam održati crijevnu floru zdravom i balansiranom.

Brokula
Priznajemo, ni nama brokula nije najfinija namirnica, no ona je svakako zdrava: bogat je izvor vitamina A, C, E i betakarotena.

Batat
Batat je nekoć bila neobična namirnica, no danas ga srećom ima u gotovo svakom supermarketu. Osim što se radi o hrani bogatoj antioksidansima, batat je također i sjajan izvor vlakana i ima izrazito niski glikemijski indeks.

Kurkuma
Kurkuma sadrži supstancu kurkumin koja, kao i đumbir, ima izrazita antibakterijska svojstva.
 
hrana
Rajčica
Najveća vrijednost rajčice nalazi se u tvari kojeg ona obilno sadrži - likopenu. Likopen je izrazito bitan za održavanje zdravlja u zimskom periodu, no i bitnije od toga - ova se supstanca smatra potencijalno odgovornom za preveniranje određenih vrsta raka.

Grejp
Osim limuna, i grejp je posebno dobar izvor vitamina C koji nam pomaže u podizanju imuniteta i bržem zaliječenju postojećih bolesti.

J. S.
Foto: Instagram
Objavljeno: 25.01.2015. u 11:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p