VIJESTI

10 osoba koje su zadužile kozmetičku industriju

Bez njih naš život ne bi bio isti

Zlobnici bi rekli da nas nisu zadužili apsolutno ničime. Istina, parfem ili boja za kosu neće riješiti sve svjetske probleme, ali će učiniti svijet ljepšim mjestom, ako nikome drugome, onda nama samima. Kozmetička industrija nije uvijek bila ono što je danas. Od šminkanja zemljom i bobicama do hi-tech proizvoda dug je put, a za revoluciju su najzaslužniji pioniri svjetskih kozmetičkih brendova od kojih većinu koristimo i danas.

Tako su Lawrence i Joan Gelb utemeljitelji kompanije Clairol prvi kreirali boju za kosu koja se može nanijeti odjednom, a ne u nekoliko slojeva, ali su isto tako napravili prvu boju za kosu namijenjenu korištenju kod kuće.

Eugene Rimmel, osnivač kozmetičke kuće Rimmel, stvorio je prvu komercijalnu maskaru. Do danas riječ „rimel" u mnogim jezicima označava upravo taj proizvod.

Florence Nightingale Graham je osnovala kozmetičku kuću Elizabeth Arden, ali je i prva smislila koncept totalnog makeovera i time zadužila reality i popodnevne emisije za domaćice do neba.

Bez Estee Lauder ne bi dobivali testere! Upravo je ona osmislila koncept darova uz kupnju i testera kako bi potaknula žene da se vrate u njenu trgovinu, a ujedno je prvakinja kozmetičkih štandova i slanja besplatnih proizvoda poznatim ličnostima.

Utemeljitelj kuće Revlon, Charles Revson, učinio je nešto što do tad žene ni u najluđim snovima nisu mogle sanjati. Umjesto da u ponudi ima samo koraljne i crvene nijanse, prvi je uveo cijeli spektar boja lakova za nokte, a i lakove kompatibilne njegovim ruževima za zaokružen look.

Lukavica Helena Rubinstein je prva osmislila pojam „problematična koža" i smislila ciljane proizvode po dobnim skupinama. Zato drugi put kad vam neka reklama nabije komplekse, sjetite se Helene- jedne od najvećih marketinških i kozmetičkih genijalki.

Eugene Schueller je jedan od doajena kada je u pitanju kozmetika. Osnivač L'Oreala nije imao pojma što ga čeka: danas se pod tim imenom vodi preko 500 brendova. Njegovi izumi uključuju i kremu za sunčanje.

Svi su čuli za Coco Chanel, ali za Ernesta Beauxa? Ernest je dizajner najpoznatijeg parfema svih vremena Chanel No. 5. Iako su sintetičke arome i prije korištene u parfemskoj industriji, ovo je prvi put da su korištene arome kojih nema u prirodi kao što je npr. miris šampanjca.

Arinobu Fukuhara, utemeljitelj Shiseida je još 1872. prepoznao žensku potrebu da budu lijepe i njegovane. Time je on utemeljitelj suvremene kozmetičke industrije, a Shiseido se smatra najstarijom kozmetičkom kućom na svijetu.

Godina je 1863., a gospodin Alexandre Napoleon Bourjois posvetio se samo jednom cilju- kreirati scensku šminku koja nije masna i teška. Rezultat je bilo prvo rumenilo kakvo danas koristimo- kompaktno u kutijici sa zrcalom i aplikatorom. Ubrzo su glumice i plesačice proširile dobar glas i Bourjois je preživio do današnjih dana.

Borina Kopčić

foto: vintageadbrowser.com

Objavljeno: 03.04.2011. u 13:45

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p