VIJESTI

10 savjeta za kosu kakvu ste oduvijek željeli

Malim trikovima do zdrave i sjajne kose
hair 
Kosa je ukras i svojevrsna kruna ženske ljepote, no nažalost nismo sve rođene sa savršeno podatnom i zdravom kosom koju je uvijek lako oblikovati i održavati. Upravo iz tog razloga, najčešće moramo posezati za sitnim lukavstvima i trikovima koji našu kosu dubinski hrane, raščešljavaju bez kidanja vlasi i oblikuju s minimalno invazivnim tehnikama.

1. Koncentrirajte regeneratore i maske samo na vrhove kose.
Osim ako imate stvarno jako suho vlasište i kosu od korijena do vrhova, nema potrebe da hranjive proizvode nanosite uz samo vlasište, odnosno na čitavu dužinu kose. Regeneratore i maske aplicirajte samo na zadnju trećinu dužine kose jer u protivnom riskirate da prije vremena i nepotrebno zamastite vlasište i učinite izgled svoje kose neurednim.

2. Ukosnice pošpricajte lakom za kosu.
Ukoliko često oblikujete svoju frizuru koristeći ukosnice, vjerojatno ste primijetili da vrlo brzo skliznu s mjesta na kojem ste ih namjestili, pogotovo ako imate prirodno svilenkastu kosu. Ukoliko ih malo pošpricate lakom za kosu, to će ukosnicama pomoći da teže skliznu s predviđenog mjesta, a ovaj mali trik će u konačnici dovesti i do toga da vam cijela frizura dugotrajno izgleda dobro bez popravljanja.
 
hair
3. Prebacite se na svilene jastučnice.
Većina nas sigurno spava na pamučnim jastučnicama, no prebacivanje na svilene varijante pomoći će istovremeno i vašoj kosi i koži. Osim što spavanje na standardnim pamučnim jastučnicama pojačano izaziva bore na koži, ono šteti i kosi koja je kao rezultat toga manje hidratizirana i nerijetko ulegnuta od spavanja. Možda vam se ovo ne čini kao veliki faktor koji umanjuje zdravlje i lijep izgled vaše kose i kože, no pomislite samo na kumulativni učinak ovog izbora kroz godine.
 
hair
4. Koristite češalj sa široko razmaknutim zupcima.
Češljate li netom opranu kosu klasičnom četkom? Jednostavno nemojte jer to jako uništava kosu - upozoravaju stručnjaci. Umjesto četke, koristite češalj sa što šire razmaknutim zupcima ili specijalne četke poput Bipine Hello Beauty Detangling brush četke koja vašu kosu neće oštetiti.

5. Odglumite dugi rep.
Kao što smo imali prilike vidjeti na recentnim tjednima mode, repovi su trenutačno u modi, a u elegantnom dugačkom repu uvijek ima nešto posebno privlačno. No, što ako imate kraću kosu? Bez brige, imamo savjet za vas - umjesto jednog, napravite dva repa, jedan viši i jedan niži, i na kraju ih spojite u jedan. Vaša će kosa djelovati voluminoznije i duže nego što ste mogli zamisliti.
  
hair
6. Češljajte kosu prije pranja.
Ako nakon svakog pranja u kadi pronalazite šake kose, to može značiti samo jedno: niste se dobro počešljali prije pranja kose. Ukoliko perete već zapetljanu kosu, računajte s tim da će vam nakon izlaganja vodi i šamponiranja, kosa biti još više zapetljana, i zahtijevat će mnogo duže raščešljavanje, a s time ćete pokidati i puno više vlasi.

7. Valovita strana ukosnice ide dolje.
Uvijek ste se pitali zašto je jedna strana ukosnice valovita? Sad znate: valovitom stranom najbolje ćete uhvatiti pramen kose, dok će ravna strana bolje držati kosu. Dakle, valovitu stranu ukosnice uvijek okrenite prema dolje.
bobbypins8. Ukrotite dlačice starom četkicom za zube.
Ovaj savjet vam možda zvuči malo smiješno, no vjerujte nam na riječ: nema bolje četke za sitne neposlušne dlačice od stare četkice za zube na koju ste nasprejali lak za kosu. Ovaj savjet uštedjet će vam nogo muke - i novaca!
brush
9. Svaki hranjivi proizvod treba se kvalitetno upiti.
Upravo zato, potrebno je proizvode za njegu kose poput maske, seruma i ulja ostaviti da se upija na kosi barem pet minuta. Osim toga, dobar savjet je i da poslije šamponiranja, a prije nanošenja njegujućih proizvoda, iz svoje kose dobro upijete vlagu ručnikom. Stavljanje hranjivih maskica na potpuno mokru kosu smanjiti će efekt proizvoda.
 
10. Osušite kosu prije termičkog stiliziranja figarom i peglom.
Kad na mokru ili čak vlažnu kosu izložite vrlo visokoj temperaturi, ona je višestruko izloženija oštećenju.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest, Freepeople
Objavljeno: 24.03.2015. u 14:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p