VIJESTI

Bob - najpopularnija frizura 2015.

Saznajte zašto je bob toliko popularan danas
kosa 
Iako je duga kosa uvijek u modi, ove godine svijet frizura uvjerljivo je zatresao novi stari trend: bob. Poneke su ga zvijezde, poput Kate Bosworth, uspješno iznijele u relativno kratkoj varijanti, dok su ga druge, među kojima se nalaze prelijepe Rosie Huntington-Whiteley i Kim Kardashian, iznijele u dugačkoj, lob (long bob) varijanti. Što ima tako magično u bobu, frizuri koja je zaludila zvijezde 2015.?
 bob

Povijesno gledano, žene su uvijek nosile dugu kosu koja je simbolizirala njihovu putenost i ženstvenost. Tek 1890-ih pojavljuje se trend rezanja kose na dužinu oko polovine vrata, no prije Prvog svjetskog rata ovakve su frizure uistinu bile rijetkost. Tek oko 1920-ih bob postaje popularnom i rado nošenom frizurom među ženama, premda je kraćenje kose na ovu dužinu i tada još uvijek reprezentiralo ženski otpor društvu koje im je uvelike uskraćivalo neovisnost i samostalnost, zatvarajući ženu u tradicionalnu ulogu majke i kućanice. Bob je polako, ali sigurno ulazio na velika vrata modernosti, no 1930-ih u modu ponovo ulazi duga kosa i bob postaje ponešto zaboravljena frizura.
 
kosa
Tek 1960-ih bob biva ponovno vraćen u modu, otprilike u isto vrijeme kad je za muškarce postala popularna tzv. mop top, odnosno Beatles frizura. Međutim, od tada na dalje bob ponovno biva marginaliziran kao it frizura i u pop kulturi se pojavljuje tek nasumično, nikada kao trend.

S dolaskom 2000-ih popularnost boba ponovo raste: od Madonne do Heidi Klum, bob je ponovno zauzeo status hit frizure na glavama mnogih poznatih ljepotica među kojima su se našle i Jessica Alba, Charlize Theron, Rihanna, Rooney Mara, Victoria Beckham i Keira Knightley.
Danas je bob ponovo aktualna frizura čija popularnost kroz 2015. ne jenjava već eksponencijalno raste.
ljupkaOvaj trend počeo je uzimati maha i kod nas: poznate hrvatske ljepotice, Ljupka Gojić Mikić i Vanda Winter, nedavno su na Instagramu javnost izvijestile o rezanju svoje dotad duge kose upravo u bob dužinu jer su se zaželjele promjene. Ljupka nam je uz razglednicu iz Japana poslala i kratku ekskluzivnu izjavu:

“Ošišla sam se u Hiroshimi. Super je ispalo s obzirom na to da frizer ne priča engleski, a ja ne pričam japanski. Napokon sam se pomirila s činjenicom da više nemam ugovor s Panteneom i ošišala se.”
 
kosa
Ukoliko se odlučite na promjenu frizure u bob ili lob, moći ćete se odlučiti na nekoliko popularnih varijanti ovog stila kose. Azijski bob je ravno rezan i pristaje vrlo tankoj, ali gustoj kosi; bob A reza je ošišan ukoso, s prednjim dužim i stražnjim kraćim dijelom, a bob do brade se nosi sa ili bez šiški za odličan vintage izgled. Za šik, messy varijantu boba trebat ćete popričati sa svojim frizerom o eventualnom stanjivanju vrhova i stepenastom šišanju, dok će se one djevojke koje nisu za drastične promjene frizure vjerojatno radije prikloniti lobu, dugom bobu koji seže gotovo do ramena.

Na koju god frizuru se odlučite, imajte na umu da ćete, uz kvalitetne konzultacije s frizerom i dobar odabir boba s obzirom na vaš tip i teksturu kose, u bobu vjerojatno pronaći frizuru koja je moderna, klasično lijepa i - jednostavnija za održavanje od jako duge kose.


J. S.
Foto: Fashion.hr, IMDB, Instagram
Objavljeno: 08.02.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p