VIJESTI

Evo zašto #mombod nikada neće biti u trendu

#dadbod pokorio svijet brzinom svjetlosti
body 
Svako jutro provodim sjedeći u krevetu s laptopom, pijući kavu i prelistavajući aktualne portale u potrazi za novostima. Profesionalna deformacija? Nebitno. Moju jutarnju rutinu prepunu neprestano istih vijesti ovaj put je prekinula vijest o tzv. dadbodu. Ubrzo je svaki relevantni portal u naseljenom kutku svemira podijelio sa zainteresiranima informaciju o tome kako su muškarci s tijelom vašeg oca sada u modi. Najednom me nešto jako zasmetalo u načinu na koji je svijet objeručke i brzinom svjetlosti prihvatio muški višak kilograma, odnosno manjak mišića.

Nemam ništa protiv #dadbod muškaraca. Mislim da je zdravije, barem za dušu, jednom tjedno pojesti masnu pizzu i zaružiti s prijateljima do svitanja nego provesti 20 sati tjedno u teretani. Nemam ništa protiv trbuščića, škembica, salenca i drugih deminutiva koji krase #dadbod muškarce. Nikad nisam patila za Apolonima, frajerima isklesanima iz kamena, dinarskim stijenama u antropomorfnom obliku. #dadbod treba ovome svijetu kao protuteža svim onim instagramskim fitness profilima koji u nama izazivaju sraz negativnih emocija usmjerenih vlastitim prehrambenim navikama, nedostatku vremena, genetskom naslijeđu, metaboličkim bolestima, kompulzivnom prejedanju čokoladicama u kasne noćne sate. #dadbod sam po sebi nije loša stvar.
 
dadbod
S druge strane, #dadbod kao problem ima drugačiju etiologiju - on je uvelike odraz našeg licemjernog i još uvijek rodno neravnopravnog društva. Zašto? Zato što #mombod kao trend, kao način odobravanja ženske škembice, nikada neće konceptualno zaživjeti. Možete li zamisliti naslov u novinama: od danas su trendy mlohava bedra s celulitom? Ili: živjele male grudi, živjela velika stražnjica? Ja mogu, ali samo na jednom od onih parodičnih portala.

Ženska je moda oduvijek sputavala i (pre)oblikovala žensko tijelo. Korzeti, štikle, grudnjaci, skinny traperice ili Spanx steznici su vremenom postali nezaobilazni dio ženskog ormara. Tijelo dimenzija jedne Marilyn Monroe više nije ni blizu ideala ženskog izgleda - nesretna bi Marylin danas najvjerojatnije bila lice plakata za kremu protiv celulita.
 
body
Sputavanje ženskog tijela više nije ograničeno na segment modnog skrivanja i razotkrivanja, a invazija na tijelo sada je izraženija no ikada prije. Vadimo rebra, povećavamo grudi, dižemo desetke kilograma iz čučnja u nadi da ćemo imati stražnjicu Nicki Minaj ili Kim Kardashian, brojimo kalorije i zalogaje, jedemo salate za ručak i raspoloženje nam varira s konfekcijskim brojem. Ne sviđa nam se život u ovisništvu od vlastitog odraza, no s druge strane smatramo da o njemu s punim pravom ovisi naš društveni status i osobna sreća. Nitko danas ne treba biti neugledni stvor, pomislit će mnoge od nas. Druge će se nadovezati na ovu misao tezom kako je šminkanje i propadanje u potpeticama u svježu zemlju obližnjeg parka u kojem šećemo psa tek prirodni nastavak naše osobne higijene, nešto što dugujemo društvu.

U jeku problematiziranja #dadbod fenomena, i pripremajući se empirijski za ovaj tekst, na jednom sam stranom portalu pročitala istiniti, no poražavajući zaključak priče o #dadbodu. U slobodnom prijevodu, autorica teksta je posve otvoreno priznala da bi se uvrijedila da joj netko kaže kako ima #mombod. Isprva sam podrugljivo frknula nosom na izjavu dotične Emily, no onda sam zamislila scenarij u kojem mi netko, nimalo maliciozno niti pretenciozno, prokomentira da imam simpatičan #mombod. Kako se ponijeti u ovoj situaciji: reći hvala ili prostrijeliti nekog pogledom?
bodyNakon kratkog razmišljanja o tome kako ipak ne bih htjela primiti ovaj komentar na svoj račun, na pamet mi je pala jedna druga stvar: nije problem u tome što #mombod kao takav fenomenološki nikad neće zaživjeti. Problem je u tome što mi same ne bismo htjele biti prozvane ponosnim vlasnicama #momboda. Zamisao da je #mombod nešto loše dio je našeg shvaćanja ženske tjelesnosti i konceptualizacije ženske ljepote. Realno, nitko ne želi svoj komad onoga što bi #mombod podrazumijevao: višak kilograma, opuštene kože, celulit i prstohvat strija da začini cijelu stvar. #dadbod je manifestacija rodno neravnopravnog okruženja, no onog kojeg i same svakodnevno perpetuiramo. Nije problem samo u #dadbodu, problem je i u nama.

Jelena Skendžić
Foto: Instagram, Pinterest
Objavljeno: 11.05.2015. u 16:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p