VIJESTI

Jeste li lijepi ili prosječni?

Odgovor bi vas mogao začuditi
beauty 
Prema Dove istraživanju, čak 96% žena smatra da nisu lijepe. Čak i ako se vodimo grubom statistikom Gaussove krivulje, a ne subjektivnim osjećajem, ova brojka ne odgovara stvarnom stanju. Društveno nametnuti standardi ljepote jesu previsoki i ponekad nerealni, no vremenom osvijestimo da ih i ne trebamo dosezati.

Najčešće sami sebe ne smatramo lijepima jer vidimo i one najsitnije nedostatke koji drugi najvjerojatnije ne zamjećuju. Predbacujemo si svaki prištić, svaku sijedu vlas i svaki kilogram viška. Upravo zato što je žensko samopouzdanje ponekad nepotrebno krhko, Dove već godinama predvodi kampanje za podizanje ženskog samopouzdanja i samosvijesti, prikazujući stvarne žene u stvarnim situacijama i sa stvarnim problemima, koliko god oni bili maleni. Dove time prepoznaje potrebu da se među ženama iskorijeni nisko samopouzdanje i razvije zdravi odnos prema vlastitom tijelu.
 
beauty
U protekloj kampanji Dove je adresirao problem kovrčave kose zbog koje se već djevojčice u najranijoj dobi osjećaju loše težeći ravnoj i glatkoj kosi, a u novoj kampanji, naziva Choose Beautiful, okrenuo se odraslim ženama i propitao osjećaju li se lijepima ili prosječnima. Žene su trebale odabrati žele li proći kroz lijepa ili prosječna vrata s obzirom na to kako se osjećaju i nažalost - tek su rijetke ispitanice odabrale lijepa vrata.

No, ako je vjerovati rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Journal of Personality and Social Psychology, omjer žena koje se percipiraju lijepima i onih koji se smatraju prosječnima bio bi uravnoteženiji da su u Dove istraživanje bile uključene žene s Balkana. Naime, ovo istraživanje, provedeno na 23.000 ljudi u 53 države svijeta, postavilo je Srbiju na sami vrh samopouzdanih ljudi, dok se Hrvatska našla na zadovoljavajućem 9. mjestu. Najniži prosječni rezultat među svim ispitanicima polučili su Japanci.
beauty
Države s najviše samopouzdanja:

1. Srbija
2. Čile
3. Izrael
4. Peru
5. Estonija
6. Sjedinjene Američke Države
7. Turska
8. Meksiko
9. Hrvatska
10. Austrija

Države s najmanje samopouzdanja:

1. Japan
2. Hong Kong
3. Bangladeš
4. Češka
5. Tajvan
6. Fiji
7. Slovačka
8. Maroko
9. Švicarska
10. Južna Koreja

Iako su ovi rezultati generalne prirode i ne govore ništa o našem individualnom osjećaju zadovoljstva, ipak pokazuju uopćene trendove među državama u percepciji i doživljaju vlastite vrijednosti i ljepote. Biste li vi prošli kroz lijepa ili prosječna vrata? Odgovor birate sami. Pogledajte službeni video Dove kampanje:
 

J. S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 08.04.2015. u 13:14

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p