VIJESTI

Kako izgubiti tisuće followera u 7 dana?

Jednostavno: pokažite im tko ste u stvarnom životu
stina sanders
 
Nfeed na Instagramu, Facebooku ili kojoj drugoj društvenoj mreži najčešće je ispunjen iluzornim slikama savršenih života savršenih ljudi. Društvene mreže su upravo to: jedna velika mreža iluzija u kojoj se prepliću fragmenti stvarnosti vrijedni objavljivanja.
 
No, jedna je djevojka sve to odlučila promijeniti kada je prije nekoliko tjedana na Instagramu počela redati naoko sanjive slike uz iskreno opisan kontekst fotografija prikazujući ih u nimalo romantičnom i bajkovitom izdanju. Apsurdni detalji pojedine priče otkrili su koliko smo daleko spremni ići u želji za izradom idealne fotografije koja će naš Instagram profil učiniti savršenim. Poput finih mrtvih ribica, laži Instagrama isplivale su na površinu i prikazali sav jad virtualnog života.
 
Potez 18-godišnjakinje Essene O'Neil neki su okarakterizirali kao ispad histerične djevojčice, a neki su ga prozvali hrabrim činom koji je krive stvari modernog doba stavio na pravo mjesto, no jedno je sigurno: Eseenina akcija nije prošla bez reakcija. Jedna od reakcija bio je i društveni eksperiment koji je napravila 24-godišnja Londončanka Stina Sanders kada je tjedan dana na svojem vrlo praćenom i popularnom Instagram profilu objavljivala samo iskrene fotografije svoje svakodnevice. Sve od izbjeljivanja brčića do priznanja da upravo ide na irigaciju crijeva bilo je popraćeno na društvenoj mreži koja nikada ne spava.
  
stina sanders 
Ovaj poprilično bizaran potez mlade instagramuše polučio je poneke (ne)željene reakcije: prvo, lansirao ju je u gotovo sve medije. Drugo, doveo je do značajnog pomicanja u kvaliteti i kvantiteti njezinog sljedbeničkog kontingenta: unatoč pozitivnim komentarima, do kraja eksperimenta, izgubila je 3000 sljedbenika, a do današnjeg dana njih čak 5000. Složit ćete se, ovo je mnogo čak i po standardima osobe koja, poput nje, ima više od 100 000 sljedbenika. Danas. Sutra će ta brojka možda biti drugačija.
 
stina sanders 
Reakcija koju je izazvala svojim objavama šokirala je Stinu, ali i ostatak svijeta: jesmo li uistinu toliko plitki da u jednom trenutku opsesivno prebiremo po instagramskom sadržaju Stine, Eseene ili koje treće djevojke s new age imenom kojeg inače ne bismo zapamtili, a već u sljedećem nas slika njezinog nesavršno manikiranog stopala šokira do te mjere da odmah s gađenjem kliknemo 'unfollow'? Je li stvar u stopalu koje, istini na volju, onima osjetljivog želuca uistinu može biti odbojan prizor, ili je stvar u tome da nam se osoba koju smo idealizirali do razine božanske nedodirljivosti najednom prikazala u odvratno ljudskom izdanju? "Zamislite, ona ima stopalo. S nenalakiranim noktima. Unfollow sad odmah", tok je misli koje zamišljam u mozgu osobe vrlo jednostavnog poimanja svijeta oko sebe koja dosad očito nije bila svjesna da i netko poput te božice među dvonožnim primatima ima stopala.
  
stina sanders 
No, ostavimo se Stine i Eseene na trenutak. Dosad je već valjda jasno da su društvene mreže zapravo slikovnice koje bi nas trebale naučiti kako izgledati, kako se ponašati, kako kuhati, šminkati se, kakvo tijelo imati, koje cipele su u trendu i kojim citatima se trebamo voditi kroz život. Na Instagramu i fejsu svi su tako puni života, samopouzdanja, ljubavi, pozitive. Filteri su zamijenili filere - uopće nije bitno imate li bore u stvarnom životu ako imate dobru aplikaciju s pregršt fitera koja će sakriti naše pravo lice. Jer, ruku na srce, nitko ne želi vidjeti vaše pravo lice. Da žele, zvali bi vas na kavu, a ne uhodili po društvenim mrežama.

Kad vam sljedeći put na feedu omiljene društvene mreže izleti slika savršene djevojke sa savršenim životom, a vi po automatizmu kliknete lajk, pitajte se što ste to zapravo lajkali. I bitnije, zašto ste to lajkali. Isto bi se mogli zapitati i oni koje jedno nesavršeno stopalo (dakle, ono koje nije na plaži uz koktel) može trajno odbiti od osobe čiji lik i djelo volimo pratiti. Feed (eng. hraniti) se tako zove s razlogom: on je tu da iluzijom savršenstva hrani isprazne živote.

Jelena Skendžić
Foto: Instagram
Objavljeno: 23.11.2015. u 15:18

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p