VIJESTI

Kako našminkati oči ako nosite leće?

Izbjegnite probleme kod šminkanja očiju ukoliko nosite leće
eyes 
Danas gotovo svi uz naočale nosimo i druga optička pomagala poput leća, a nerijetko za lećama posežemo čak i ako samo želimo trenutačno promijeniti boju očiju. Bilo da nosite dioptrijske leće ili one za postizanje specifičnog efekta, vjerojatno ste primijetili da je šminkanje očiju kad nosite leće malo drugačije od uobičajenog.
 
Razlozi za to su mnogobrojni: oči su uslijed nošenja leća podložnije upalama i iritacijama, potrebno je izbjegavati šminku koja našim lećama može nanijeti mehaničku štetu, a nerijetko i oči koje svakodnevno provode više sati pod lećama imaju specifičan crvenkast izgled zbog vidljivih žilica. Donosimo vam savjete kako se sigurno i lijepo našminkati ako nosite leće.

Leće uvijek nanosite prve, i to posve čistim rukama, pa tek onda šminkajte oči. Time spriječavate da čestice kozmetike završe između leće i rožnice, a i mnogo ćete bolje i jednostavnije aplicirati make up kad vidite što zapravo radite. U slučaju da primijetite neugodu po nanosu šminke, moguće je da su čestice poput sjenila ili razmrvljene maskare dospjele u vaše oko zbog čega je potrebno izvaditi leću i očistiti je prije vraćanja u oko.
lećeAIR OPTIX obitelj kontaktnih leća karakterizira tricomfort tehnologija s jedinstvenim plazma tretmanom površine za zdrav, prirodan osjećaj i udobnost cijeli dan, svaki dan, tijekom cijelog perioda nošenja.
 
Od šminke je najbolje koristiti hipoalergijske kozmetičke proizvode koji dokazano ne iritiraju oči poput maskara namijenjenih osjetljivim očima. Osim toga, poželjno je izbjegavati vodootporne proizvode koje je u pravilu teško skinuti s očiju, kao i trenutačno popularne maskare koje trepavice oblažu mikrovlaknima. Pripazite na rok trajanja proizvoda: proizvodi kojima je istekao rok trajanja potencijalni su izvor zaraze i ne smiju se koristiti izvan tog roka. Najčešće problematičan proizvod je zasigurno maskara koja ima rok trajanja tek tri mjeseca, i potom se mora zamijeniti novim proizvodom. Dodatno, posebnu pozornost obratite na šminkanje vodene linije oka jer postoji velika vjerojatnost da vam se make up prenese u oko, a poželjno je izbjegavati i korištenje umjetnih trepavica kako vam ljepilo ne bi potenciralo osjetljivost oka.
 
leće
Koristite mekane olovke za oči umjesto vodootpornih i tvrđih gel verzija, a uputno je izbjegavati i korištenje praškastih proizvoda u blizini očiju, poput sjenila koja se lako mogu istrusiti na leću. Umjesto njih, birajte kremasta i gel sjenila, a aerosol proizvode poput dezodoransa i laka za kosu uvijek aplicirajte na adekvatnoj udaljenosti od lica, odnosno držeći oči zatvorenima. Oči dodatno mogu iritirati i grubi aplikatori šminke pa uvijek pazite da koristite nježne i glatke kistove kakvi su najčešće sintetički. U torbici sa sobom uvijek imajte kapi za suhe i osjetljive oči kako biste u bilo kojem trenutku svoje oči mogli adekvatno navlažiti.
 
eyes
Šminku uvijek uklanjajte nakon što skinete leće jer time spriječavate onečišćenje leća ostatcima šminke i proizvoda za uklanjanje šminke. Ovo se posebno odnosi na kremaste i uljne proizvode koji uzrokuju taloženje mutnog filma na očima i zamagljen vid. Umjesto njih, preferirajte micelarnu otopinu koja je namijenjena osjetljivim očima.
 
Najnovija generacija kontaktnih leća napravljena je od silikon hidrogela koji može apsorbirati lipide. Leća koja apsorbira previše lipida prlja se kako se lipidi talože na površini leće što može rezultirati osjećajem neudobnosti na kraju dana.

Površine nekih silikon hidrogel kontaktnih leća tretirane su kako bi se spriječilo prijanjanje lipida. Time se osigurava manja apsorpcija lipida iz kozmetičkih proizvoda. AIR OPTIX kontaktne leće s tricomfort tehnologijom imaju takav jedinstven plazma tretman površine. To može pomoći da površina leće ostane čista od lipida i osigurati da se površina ne deformira. Time nošenje kontaktnih leća postaje puno ugodnijim iskustvom.
 
Preporučena prodajna cijena AirOptix leća je 175 kn, a cijena AirOptix Colors leća iznosi 250 kn.

Jelena Skendžić
Foto: PR
Objavljeno: 30.03.2015. u 21:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p