VIJESTI

Kako riješiti problem pretjeranog znojenja?

Hiperhidroza ometa normalno društveno funkcioniranje pojedinaca
skin

S
vatko tko se pretjerano znoji, i to ne samo u teretani ili ljeti, dobro zna da vlaga ispod ruku i svilene košuljice nisu najbolji prijatelji. U tijelu imamo preko dva i pol milijuna žlijezda znojnica koji proizvode znoj onoliko dugo koliko tijelu treba da izregulira svoju temperaturu.


Količina znoja koju proizvodima varira od osobe do osobe, i svatko od nas ima genetsku predispoziciju koja nas čini više ili manje sklonima pretjeranom znojenju. Otprilike 3% svjetske populacije ima problem sa znojenjem koje izmiče kontroli - ako je vjerovati podacima udruženja American Academy of Dermatology. Dakle, prekomjerno znojenje ili hiperhidroza je nekontrolirano lučenje znoja koje prelazi potrebe normalne termohomeostaze.

Što to zapravo znači? Svako znojenje koje nije povezano s pojačanim kretanjem ili povišenim temperaturama, a manifestira se kao znojno probijanje majice na području pazuha, znojenje dlanova i stopala koje nas dovodi u socijalno neugodne situacije prilikom rukovanja ili skidanja cipela, može se okarakterizirati kao prekomjerno znojenje, odnosno kao zdravstveno stanje koje može itekako negativno utjecati na naš društveni položaj, uništiti nam samopouzdanje i ograničavati nas u svakodnevnim aktivnostima.
 
skin
Najčešći uzroci ovakvog agresivnog znojenja su aksioznost, noćna znojenja i valunzi karakteristični za period menopauze, lijekovi poput antidepresiva i drugi zdravstveni problemi poput hipertireoze i dijabetesa, tvrdi Mayo Clinic. Ukoliko imate ovaj problem, potrebno je isključiti potencijalne zdravstvene probleme koje mogu ležati u pozadini ove neugodne manifestacije, a zatim možete i poduzeti nešto kako biste umanjili ili potpuno zaustavili ovaj problem.
 
skin
Prva linija obrane su svakako antiperspiransi koji blokiraju rad žlijezda znojnica i reguliraju neugodne mirise, no pojedinci s osjetljivim pazusima se uslijed svakodnevnog korištenja ovih proizvoda mogu susresti s upalnim promjenama ispod pazuha - upravo zato što je proces oslobađanja znoja, a time i toksina, djelomično obustavljen. Druga opcija, pogodna za one s velikim problemom znojenja koji ometa normalno društveno funkcioniranje pojedinca, svakako je botoks. Mala količina toksina je injektirana ispod ruke kako bi blokirala znojenje. Ipak, s uma ne smetnite činjenicu da je znojenje prirodan i normalan proces detoksikacije organizma, te da bi radikalne metode poput botoksa u razmatranje trebali uzeti samo oni kojima je kvaliteta života uistinu umanjena zbog problema prekomjernog znojenja.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest
Objavljeno: 04.05.2015. u 11:46

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p