VIJESTI

Koji sastojak izbjegavati u dezodoransima?

Aluminijeve soli je najbolje izbjegavati u potpunosti
women 
Znate li da postoji razlika između klasičnog dezodoransa i antiperspiranta? Kad god vam na dezodoransu piše “antiperspirant”, radi se o proizvodu specifično namijenjenom ne samo zaustavljanju mirisa već i prirodnog procesa znojenja.

Znojenje je normalan fiziološki proces koji se svakodnevno odvija u ljudskom tijelu, no od njega smo napravili društveni tabu koji u svakoj prilici pokušavamo prekriti ili barem umanjiti. Tijekom znojenja iz našeg se tijela izlučuju voda, elektroliti, natrijev klorid, ali i toksini, te ometanjem znojenja zapravo blokiramo prirodan način na koje se naše tijelo detoksificira.

Klasični dezodoransi uglavnom su napravljeni na bazi alkohola te ćete ih po korištenju i prepoznati po karakterističnom peckanju, pogotovo ako ste se netom prije depilirali ispod pazuha. Međutim antiperspiransi, namijenjeni potpunom spriječavanju znojenja, u sebi sadrže aluminijev klorohidrat koji ometa prirodne procese organizma i djeluje direktno na žlijezde iz kojih se znoj luči. Aluminijeve soli, među kojima je aluminijev klorohidrat najčešće korišten sastojak, potencijalno mogu uzrokovati neurotoksične efekte i djelovati na reproduktivnu moć kod muškaraca, a u vezu se dovode i s uranjenim nastankom Alzheimera.
 
deodorantU smjeru kazaljke: Weleda Sage Deodorant, Korres Equisetum Deodorant, Dr. Hauschka Rose Deodorant, Lavanila Healthy Deodorant
 
Ponajviše iz tog razloga, mnogi proizvođači u novije vrijeme svoje dezodoranse izrađuju koristeći druge, zdravije opcije koje djeluju na neugodne mirise, a u izradi jednostavnog prirodnog dezodoransa, primjerice ako ste trudni, možete se okušati i sami. Za izradu vlastitog dezodoransa pomiješajte kokosovo ulje i sodu bikarbonu u jednakom omjeru, te u smjesu ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja limuna, metvice ili slatke naranče. Soda bikarbona posve će neutralizirati neugodne mirise, a kokosovo ulje njegovati vašu kožu na savršeno siguran način.

J. S.
Foto: Pinterest

Objavljeno: 06.04.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p