VIJESTI

Koliko beauty proizvoda prosječno koristimo?

U organizam svakodnevno unosimo barem 168 različitih kozmetičkih sirovina
skin 
Prosječna žena tijekom dana koristi barem 12 beauty proizvoda. Od dezodoransa do ruža za usne, kad se malo zapitamo lako ćemo doći do zaključka da mnoge od nas koriste i duplo više proizvoda, zar ne?

Međutim, jeste li se ikada zapitale koliko potencijalno štetnih sastojaka pritom koristimo? Grace Lee, osnivačica linije prirodnih proizvoda Nine Naturals, navela je da se u samo 12 proizvoda koje koristimo u osnovnoj njezi lica i tijela prosječno nalazi čak 168 različitih sastojaka. Dodatno, nisu uvijek svi sastojci jednako sigurni za nas, a ovo se posebno odnosi na žene s osjetljivom kožom, žene sklone alergijskim reakcijama i trudnice.
 
skin
Znači li to da se u trudnoći bolje prebaciti na potpuno prirodnu kozmetiku? Odgovor je: da i ne. S jedne strane, većina potpuno prirodne kozmetike je bezopasna za trudnice - no, to ne znači da određena prirodna kozmetika ne može dovesti do lokalizirane iritacije kože. Trebamo razlikovati generalnu sigurnost kozmetike i sposobnost izazivanja iritacije jer ovi pojmovi nisu sinonimi.

Primjerice, eterično ulje paprene metvice može biti iritativno za kožu, pogotovo ako se u proizvodu nalazi u velikim količinama, kao što je to običaj u prirodnijim varijantama gelova za tuširanje, no s druge je strane prilično sigurno za zdravlje i može se koristiti čak i u trudnoći. S druge strane, aluminijev klorohidrat u antiperspirantima nećemo osjetiti u obliku iritacije na koži, no ovaj je sastojak potencijalno problematičan jer, kako pokazuju mnoge studije, aluminijeve soli ne utječu samo na karcinome dojki u žena, već mogu štetno utjecati i na mozak, kosti i bubrege.
 
skin
Koža je najveći organ našeg tijela, premda često previdimo činjenicu da se zapravo radi o organu i ignoriramo dermatološke poremećaje poput neobičnog svrbeža, crvenila i prištića koji su nerijetko izazvani upravo nepravilnim odabirom kozmetike. Sintetski tenzidi, zgušnjivači, umjetne boje, mirisi i konzervansi tek su neki u nizu potencijalno problematičnih sastojaka koje je u osjetljivih pojedinaca poželjno izbjegavati. No, postavlja se pitanje: kako je moguće sa sigurnošću izbjeći reakciju kože kad u tijelo unosimo čak 168 sastojaka koje ne možemo niti iščitati na deklaraciji naših proizvoda?
 
skin  
Ukoliko imate izrazito osjetljivu kožu ili ste trudni, slijedite ovih nekoliko generalnih smjernica.

1. Birajte proizvode sa što manje sastojaka.
2. Birajte proizvode čiji sastav uglavnom razumijete.
Sastojke poput vode, shea maslaca, ulja masline, avokada, vitamina E ili C lako ćete prepoznati u sastavu.
3. Izbjegavajte proizvode koji završavaju na sufiks -paraben (poput methylparaben, butylparaben itd.) ili koji u sebi imaju riječ sulfate, koji sadrže alkohol (alcohol denat.) i parfem (parfume, fragrance).
4. Birajte kozmetiku koja u sebi ima mineralnu zaštitu od sunca - cink oksid (zinc oxide) i titanijev dioksid (titanium dioxide).


Jelena Skendžić
Foto: Pinterest


Objavljeno: 14.05.2015. u 16:26

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p