VIJESTI

Koliko su realne fotografije supermodela dok vježbaju?

Jesmo li izgubili kontakt sa stvarnošću?
 yoga
 
One su mlade, vitke i fleksibilne, poziraju na najljepšim svjetskim plažama, prostirkama za jogu i kućnim teretanama koje suptilno otkrivaju njihov povlašteni socijalni status. Pogađate, opis ilustrira mnoge ljepotice na Instagramu gdje svakodnevno dopunjuju svoj fotografski repozitorij slikama vlastitog utegnutog tijela i osunčanih bedara koje vas, namještene uz koktel i zgodnog momka u pozadini, mame na kupnju jednosmjerne avionske karte u smjeru Kariba.

Internet je danas vrelo lako dostupnih informacija o svemu bitnom i nebitnom, no ponajviše od svega, world wide web je mreža sačinjena od bizarnih likova i iluzija. Voajerizam je inherentan dio ljudske prirode, a surfanje internetom, Facebookom ili Instagramom pruža nam iluziju cjelokupnog iskustva - kroz jednu sliku. Poznatim je curama s Instagrama stoga bitno kroz fotografiju svoje vitke linije koja pozdravlja sunce pokraj svježe iscijeđene čaše soka od naranče predočiti kako svoj dan započinju izgledajući kao supermodeli, a nije ni 9 ujutro. Trend dijeljenja fotografija koje ovjekovječuju naš stoj na glavi uz pozdrav namaste uzeo je maha i među domaćim zvijezdama.
 
severina
  
Severinina poza #za savršen početak dana
 
Vogue je početak nove godine obilježio okupljanjem supermodela poput Alessandre Ambrosio, Gigi Hadid i Karlie Kloss u kampanju #VogueFit u kojoj su slavne ljepotice pozirale na ranije spomenutim  prostirkama u luksuznim apartmanima svjetskih velegrada. Poanta ove kampanje je, osim očitog reklamiranja poznatih sportskih brandova, bila potaknuti svekoliko čitateljstvo Vogue da se u novoj godini slavnim ljepoticama pridruže u fizičkim aktivnostima. Obećanje njihovog dobrog izgleda trebalo bi nas sve nagnati da se isti tren ostavimo posla, odmarširamo u prvu trgovinu sportskom opremom po nove joga hlačice, i provedemo sljedeće jutro dubeći na glavi - jer to je sigurno sve što nam treba za postizanje izgleda supermodela i život ispunjen srećom koji mu pripada.
 
ambrosio
 
Joan Smalls, Karlie Kloss, Valentina Zelyaeva i Cameron Russel za #VogueFit

No, što je s običnim curama koje u ogledalu nakon naporne tjelovježbe ne vide ovakvu optičku iluziju; koje se znoje, koje su crvene u licu, koje nisu savršeno isklesane i vole jogu, no ne mogu majstorski izvesti pozu vrane? Trebamo li pozu vrane preimenovati u pozu kita kad je izvodi osoba s viškom kilograma?

Zlobnici bi se možda složili s ovim prijedlogom, no srećom svijest se po pitanju tzv. plus sizea polako, ali sigurno mijenja u pozitivnom smjeru, ponajviše zbog pojedinaca koji su na svoja pleća prihvatili teret normaliziranja ideje da ljudska tijela dolaze u svim veličinama i da su sva podjednako dostojna nagosti. Najnovija kampanja koja problematizira ljudsko tijelo u trenutku tjelovježbe simboličnog je naziva #ThisGirlCan i ima zadaću detabuizirati znoj, salo, rumene obraze i ostale popratne posljedice vježbanja kojih smo se naučili sramiti.
 
#thisgirlcan
Reklamu je nedavno lansirao Sport England, i automatski je privukla mnogo pozornosti britanskih medija. Što točno čini ovu reklamu toliko zanimljivom: ideja da se u njoj sportom bave žene svih veličina i starosti, prizor tresućih trbuha ili možda činjenica da se ovim prizorima ne prodaje ništa osim zamisli da fizičke aktivnosti postoje i izvan namontiranih poza ratnika koje vidimo na svakom drugom instagramskom profilu?
 
#thisgirlcan
Odgovor na ovo pitanje vraća nas na početak: ideja vježbanja optočena je stereotipima i rodnim podjelama. Žena s viškom kilograma koja vježba na boksačkoj vreći u vlastitoj garaži, slažući gnjevne izraze lica između kanti boje, jednostavno nije ideal ženstvenosti kojeg zastupa vretenasto tijelo supermodela na satu pilatesa u kakvom prestižnom studiju za vježbanje. Kao takva, ona nikada neće biti instargramski ideal koji u jednoj slici uprizoruje instagramske vrijednosti, odnosno iluziju boljeg života od onog koji ćete vi ikada imati.
 
Pogledajte video za #ThisGirlCan:
 
 
Jelena Skendžić
Foto: Instagram
Objavljeno: 15.01.2015. u 14:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p