VIJESTI

Kultni parfemi koje svaka žena mora isprobati

Legendarni mirisi s pričom
perfumes 
Dobar parfem je kruna ljepote svake žene: on savršeno nadopunjuje i zaokružuje auru njegovane, uređene žene koja samouvjereno korača ulicama lupkajući svojim potpeticama po asfaltu i ostavljajući za sobom miris koji okreće glave prolaznika. Ne postoji univerzalno privlačan parfem - svaki miris ima svoju priču i na koži svakog pojedinca ostavlja jedinstveni trag koji poput otiska prsta čini mali dio samo vašeg, potpuno unikatnog identiteta.

Neki parfemi su nam se toliko uvukli pod kožu da su desetljećima preživjeli na policama naših parfumerija i nadišli neprestano mijenjajuće trendove svojom klasičnom ljepotom. Vremena se mijenjaju, ali klasici ostaju držeći svoj standard vrhunskih mirisa koji su podjednako nosivi 1915. i 2015. godine.
 
perfume
Postoji nešto posebno dražesno u činjenici da možemo i danas kupiti parfem koji je nosila naša mama, pa čak i baka, našpricati ga na svileni šal i vratiti se u vrijeme kad smo tim voljenim i neprežaljenim ženama kao djevojčice sjedile u krilu. Miris koji nas je obavijao nekoć, sada nas može transportirati u neka druga vremena i ispuniti nas istim osjećajem topline i ljubavi koju smo osjetile davnih dana. Osjet mirisa dragocjen je način da obogatimo naš život, a mi vam donosimo pregled najlegendarnijih parfema prošlog stoljeća koje žene diljem svijeta obožavaju i danas.

Guerlain Mitsouko, 1919.
Mitsouko je stvorio još 1919. godine parfumer Jacques Guerlain, a ovaj parfem dostupan je za kupnju još i danas. Ime parfema je inspirirano herojinom romana La bataille, Claudea Farrèrea. Ovo je bio mirisni potpis velikih zavodnica poput autorice erotske literature, Anais Nin, i glumice Jean Harlow čiji je suprug Paul Bern pronađen mrtav i natopljen ovim parfemom samo tjedan dana nakon njihovog vjenčanja. U poznatoj sceni filma Belle de Jour, Catherine Deneuve simbolično razbija bočicu ovog parfema prije nego odlazi provesti popodne kao prostitutka. Sumnjamo da bi ijedan drugi parfem polučio jednako snažan vizualni efekt kao Mitsouko. Mitsouko miriši na ružu, neroli, drvenaste note, vetiver i pačuli.
 
pefume
 
Chanel No. 5, 1921.
Legendarnu Chanelovu Peticu stvorio je Ernest Beaux 1921. za samu Coco Chanel, i to je prvi, revolucionarni parfem iz grupe cvjetnih aldehida. Kad su neponovljivu Marylin Monroe 1954. upitali što nosi u krevetu, koketna je plavuša odgovorila da nosi samo pet kapi ovog legendarnog parfema. Osim aldehida, Chanel No. 5 u sebi ima bergamot, limun, neroli, ylang ylang, jasmin, ružu, ljiljan i iris, dok je baza sačinjena od vetivera, sandalovine i vanilije.
 
chanel  
Guerlain Shalimar, 1925.
Shalimar je kreirao Jacques Guerlain 1925. godine u čast legendarne ljubavne priče između cara Shahjahana i njegove žene Mumtaz Mahal. Prema legendi, nakon smrti Mumtaz, car je dao izgraditi Taj Mahal u sjećanje na njihovu vječnu ljubav, a Shalimar je dobio ime po vrtu Shalimara koji je navodno bio Mumtazin najdraži vrt. Kad je izašao, Shalimar su zbog njegove izuzetno zavodljive prirode nosile samo flapper plesačice i loše djevojke. Ovaj parfem je jedan od najprodavanijih mirisa ikada i ima neporecivu ljepotu. Mirisne komponente Shalimara čine citrusi, jasmin, majska ruža, grah tonke, vanilija, iris i ambra.
shalimarNina Ricci L’Air Du Temps, 1948.
L'Air du Temps je ženstveno izdanje koje je kreirao parfumer Francis Fabron davne 1948. Isprepletene golubice koje krase čep ovog prekrasnog parfema simboliziraju mirnodopsku klimu i nadu u bolju budućnost nakon završetka Drugog svjetskog rata. U popularnoj kulturi, poznata je referenca na ovaj parfem u filmu Kad jaganjci utihnu u momentu kada Hannibal Lecter komentira Clarisse Starling da miriši na Evian i L’Air Du Temps. Eterična kompozicija ovog parfema sačinjena je od bergamota, ružinog drveta, gardenije te puderastih i drvenastih nota.
 
ricci
Yves Saint Laurent Opium, 1977.
Kontraverzni parfem Opium gotovo je povučen s tržišta zbog svojeg sugestivnog imena kad se tek počeo prodavati 1977. godine, no kvaliteta ga je održala pod zaštitinim imenom na policama dućana sve do danas. Kontraverza oko ovog mirisa ga je opet prometnula u žižu zbivanja 2000. kad je snimljena reklamna kampanja s golom Sophie Dahl u glavnoj ulozi koja je kasnije povučena s plakata u Velikoj Britaniji zbog seksualne sugestivnosti. Yves Saint Laurentov klasik koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim sastoji se od mirisnih nota jasmina, karanfila, ljiljana, ruže, cimeta, cedra, sandalovine, benzoina, pačulija, mošusa i tamjana.
yslJelena Skendžić
Foto: Pinterest, PR
Objavljeno: 27.04.2015. u 13:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p