VIJESTI

Listopad je mjesec svih žena

Obilježite ružičasti mjesec s nama
vogue
 
Listopad je mjesec u kojem se žene diljem svijeta ujedinjuju u jedinstvenoj prigodi - obilježava se mjesec borbe protiv raka dojke.
 
Ovaj mjesec i mi smo se odlučili priključiti ovoj borbi i razviti među čitateljicama svih dobi svijest o važnosti redovitih pregleda i samopregleda u svrhu rane detekcije kvržica i anomalija na grudima potencijalno patološke prirode. Premda se rak dojke rijetko pojavljuje prije 35. godine života, postotak oboljelih žena koje su i daleko mlađe od te preporučene dobi za prve preglede je u porastu. Žene koje imaju nasljednu mutaciju tumorskog supresorskog gena BRCA1 i BRCA2, bliske srodnice oboljelih, ali i mnogi drugi faktori utjecaja poput uzimanja hormonalne terapije, broja iznesenih trudnoća i trajanje reprodukcijskog perioda samo su neki od čimbenika koji mogu doprinijeti razvoju raka dojke. Tek 10% pacijentica osjeća bol u dojci zbog raka, a tumor se može razvijati i 10-ak godina bez dostizanja primjetne veličine.
 
Upravo zato što su ove brojke toliko potresne, kroz čitav mjesec listopad provode se kampanje kojima je cilj skrenuti pozornost javnosti da ovo nije problem koji se događa nekom drugom. Ružičasta boja kao simbol snage, pobjede, ali i ženstvenosti usvojena je kao međunarodni znak potpore ženama diljem svijeta i stoga mi danas biramo rozo u svim oblicima: make upu, kosi i odjeći.
 
 
J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 23.10.2015. u 11:45

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p