VIJESTI

Ljudi s tetovažama su agresivniji od prosjeka

Stereotip ili činjenica?
tattoo  
Da odijelo nažalost ipak čini čovjeka, zasigurno ste se uvjerili bezbroj puta. Unatoč tome što nas odmalena uče toleranciji i odgajaju da prihvatimo sve drugo i drugačije - dok god nam isto ne škodi - vrlo često se ne možemo oduprijeti prihvaćanju stereotipa koji su još uvijek prevalentni modus doživljavanja svijeta koji nas okružuje.
 
Posljednja studija, provedena na 378 odraslih osoba u Londonu, potvrdila je da je ova tvrdnja bolno točna: prema rezultatima istraživanja, ljude koji imaju tetovaže nesvjesno povezujemo s negativnim karakteristikama osobnosti i, nadalje, studija čak sugerira da tetovirani pojedinci pokazuju više razine agresivnosti i buntovništva od netetoviranih individua. Radi li se ovdje o slučaju gdje stereotip potvrđuje pravilo? Naravno da ne jer je ista studija pokazala da, kad je u pitanju proaktivna agresija popraćena ispadima fizičke agresije, između tetoviranih i netetoviranih pojedinaca nema značajne razlike. Generalizirana negativna slika o tetoviranim pojedincima povezana je sa simboličkim naslijeđem tetovaža.

Prisjetimo se samo da je 1970-tih u Britaniji razvijena bila skinhead scena kojoj je jedno od glavnih obilježja prepoznavanja bila i ekstenzivna upotreba tetovaža u svrhu označavanja pripadnosti konzervativno orijentiranoj političkoj struji, a iste se povezivalo i s kulturom bandi i huligana. Upravo ovo simboličko naslijeđe tetovaža odgovorno je za negativnu percepciju tetovaža danas, pogotovo kad se radi o ‘dvosmislenim’ motivima (tetovažu leptirića, vjerujemo, nitko neće percipirati kao indikator visoke agresije pojedinca). Iako bi možda bilo pametno da vas sada pokušamo odgovoriti od tetovaže, mi to ipak nećemo učiniti jer vjerujemo da bi svatko trebao biti slobodan donositi odluke o vlastitom tijelu na vlastitu odgovornost. Zanima nas: kakav je vaš stav prema tetovaži?

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 20.10.2015. u 11:12

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p