VIJESTI

Možemo li ispucale vrhove učiniti zdravima?

Istina o isušenoj i dehidriranoj kosi
hair 
Istina je daleko od onoga što nam reklamni sadržaj za šampone i regeneratore sugerira: ne, jednom ispucali vrhovi ne mogu se više popraviti, već samo ošišati. Ipak, ispucali se vrhovi mogu spriječiti adekvatnom njegom.

Ispucali vrhovi su vrlo učestao problem, i nema osobe koja povremeno nema potrebu ošišati kosu kako bi dobila ljepši, glađi i njegovaniji izgled. Svaka vlas kose sastoji se od tri sloja, a unutarnji sloj sadrži melanin koji kosi daje boju. Srednji sloj kose sadrži keratin koji kosi daje snagu i teksturu, a vanjski sloj koji je vidljiv okom sastoji se od preklapajućih slojeva mrtvih stanica.
 
split
Taj vanjski sloj kose štiti vlas od unutarnjih oštećenja, no toplina od sunca i uređaja za termičko oblikovanje, kao i morska voda ili klorirana voda iz slavine, doprinose uništenju vanjskog sloja vlasi. Obzirom da ovaj vanjski sloj vlasi reflektira svjetlo, kosa koju ne tretiramo na ispravan način prvo će izgubiti na sjaju, a kada se vanjski sloj posve uništi i srednji sloj biva otkriven, ovaj proces uzrokuje pucanje kose.

Jednom kad vam puknu vrhovi, jedino pametno što možete napraviti s kosom je šišanje. Time uistinu sprječavamo daljnje pucanje kose, pogotovo ako imate prirodno tanku vlas sklonu pucanju. Izbjegavajte sušenje kose fenom, koristite masku za kosu barem jednom mjesečno i nikada ne vežite kosu tako snažno da vas od gumice boli glava.

J. S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 01.05.2015. u 14:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p