VIJESTI

Možemo li zaista kozmetikom izbrisati proširene pore?

Ove proizvode je potrebno koristiti za vidljiv učinak na licu
skin 
Proširene pore su neugodna i neestetska pojava koja se javlja na licu većine žena. Bilo da su ograničene samo na područje nosa, brade ili čela, ili se prostiru po cijelome licu, pore su nešto što toliko mrzimo vidjeti na svojoj koži da je u engleske riječnike nedavno ušla i riječ porexia koja označava opsjednutost vlastitim porama na licu. No, možemo li ih se ikada posve osloboditi ili je pred nama put vječitog nezadovoljstva odrazom u ogledalu?

Bez brige: ako imate proširene pore, i dalje ste sasvim normalni. Dapače, pore su, kao pojava na koži, posve normalne i prirodne. Problem s nezadovoljstvom u ogledalu nastaje zbog etstekih standarda koje diktiraju moderni beauty trendovi. Pitajte vlastitu baku ima li povećane pore: najvjerojatnije će vas pogedati kao da ste upravo progovorili na kineskom jeziku.

skin 
Pore su sitni otvori, odnosno oku nevidljivi dijelovi kanalića kroz koji žlijezde lojnice luče sebum, sredstvo koje podmazuje našu kožu čineći je gipkom i elastičnom, a mi ga laički poznajemo kao onu dosadnu masnoću koja uvijek u najnezgodnije vrijeme probija i mat pudere dajući nam izgled ljudskog reflektora. Međutim, ponekad se pore, što zbog okolišnih faktora poput oštećenja od sunčevog zračenja, što zbog genetskog naslijeđa, i što zbog specifičnosti naše kože poput pojačanog lučenja masnoće, mogu trajno rastegnuti i dati našem licu izgled narančine kore. Mnoge kreme na tržištu obećavaju trajno rješenje ovog problema već od prvog korištenja, no budimo iskreni na trenutak: ne, pore se nikako ne mogu posve izbrisati. Ako imate kožu optočenu povećim porama, a pogotovo ako su one rezultat vaše genetike, vi uistinu s njima ne možete učiniti čudo. No, utješno je to što ipak možete značajno transformirati vašu kožu koristeći prave proizvode. Pod time ne mislimo na one na kojima velikim blještećim slovima piše da pore nestaju u sekundi, već na one koji imaju pravu kombinaciju aktivnih sastojaka - i to samo dugotrajnom, upornom i redovitom primjenom.
 
skin
Glavni sastojci koji će vam pomoći u borbi protiv proširenih pora su oni koje nalazimo u zadovoljavajućim koncentracijama i u zadovoljavajućem pH okružju - a takvih je na tržištu uistinu malo. Potrebno je koristiti proizvode na bazi niacinamida i salicilne kiseline - ne nužno zajedno i ne nužno unutar jednog nanosa na kožu. Primjerice, dovoljno je da rotirate proizvod sa salicilnom kiselinom i proizvod sa niacinamidom tako što ćete jedan koristiti noću, a drugi danju - ili naizmjenično po danima kombinirati ove proizvode. Salicilna kiselina ulazi u samu poru i čisti je izvodeći pritom i postupak kemijske eksfolijacije, dok niacinamid ima protuupalno djelovanje i regulira staničnu obnovu. Povremeno je dobra opcija na lice staviti i masku od gline koja navlači nečistoće na površinu kože i pomaže nam je detoksificirati i osloboditi mitesera.
 
skin
Ako želimo uistinu dobre efekte, nije loše znati da se u mnogim komercijalnim proizvodima skrivaju i potencijalni iritansi koji mogu dodatno potaknuti lučenje masnoće, a time i djelovati negativno na veličinu vaših pora.
Potrebno je izbaciti barem one dobro poznate iritanse iz upotrebe: parfumirane proizvode, proizvode na bazi agresivnih eteričnih ulja poput metvice i citrusa, te denaturirani alkohol, pogotovo ako se u kremama nalazi na visokome mjestu. Vrlo često su proizvodi gel teksture, namijenjeni upravo masnijoj koži, puni alkohola koji formuli daje lakoću i brzo upijanje, no to je potpuno kontraproduktivno za nekoga tko se pokušava osloboditi problema pretjeranog maščenja kože. Pogledajte naše prijedloge proizvoda koji stvarno djeluju:

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest
Objavljeno: 17.04.2015. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p