VIJESTI

Najbolje frizure prema obliku lica

Naučite istaknuti ono najbolje pravilnim šišanjem kose
 kosa
 
Tek rijetke sretnice među nama imaju idealan, ovalni oblik lica. Većina nas ipak ima manje savršene crte lica pa nam tako ne pristaje niti svaka frizura. Ivanka Marović otkriva kakve su frizure savršene s obzirom na specifičan oblik lica.

Koji oblici lica postoje?
Osim ovalnog oblika kojem pristaje gotovo sve osim uokviravanja s kratkim šiškama, poznajemo još okruglo, četvrtasto, duguljasto i srcoliko lice. Okruglo lice je otprilike jednako dugačko kao i široko, duguljasto ima znantno veću dužinu od širine, četvrtasto ima izražene čeljusne kosti i vizualno stvara dojam kvadrata, dok je srcoliko lice obilježeno širokim čelom i slabo izraženom bradom.

Kako prilagoditi frizuru vlastitom obliku lica?
Kada ste odredili kakav oblik lica imate, potrebno je izabrati frizuru koja najviše laska upravo vašim facijalnim karakteristikama.
 michelle williams
 
Michelle Williams izgleda sjajno s pixie frizurom
 
Okruglo lice zahtijeva slojevita, odnosno stepenasta šišanja, a duže šiške će mu dati eleganciju i izduženost.

“Idealna dužina je ona ispod razine brade. Ako se odlučujemo za kratku frizuru, to je onda definitivno androgena pixie frizura: jako kratka, mekanih linija”, poručuje Ivanka.
 
olivia wilde
Olivia Wilde ima vrlo izraženi četvrtasti oblik lica, no s pravom frizurom njezino lice izgleda mekše
 
Četvrtasto lice traži mekani, blago stepenasti okvir, odnosno frizure koje u prednjem dijelu sa mekanim pramenovima prekrivaju djelove lica.
 
liv tyler
Liv Tyler klasičan je primjer duguljastog lica kojem pristaju smjelija stepenasta šišanja sa puno raznih dužina kako bi se dobilo na lepršavosti i razigranosti frizure. Ovom obliku lica sjajno pristaju i trenutačno modern bob frizure, no sa dugačkim šiškama na stranu koje će vizualno skratiti dugačko lice.
 
reese 
Reese Witherspoon primjer je srcolikog lica
 
S druge strane, srcolikom licu najčešće ne pristaje dugačka kosa, dok su dužine do brade idealne.
“Srcoliki oblik lica u pravilu ne podnosi šiške. Ako se ipak žele šiške, neka budu dugačke i mekano odrezane na stranu”, smatra Marović.

Koliko nam šteti neodgovarajuća frizura?
Svi smo barem jednom ošišali neku modernu frizuru i shvatili da nam dužina ili način šišanja uopće ne odgovara.

“Neodgovarajuca dužina kose može utjecati na cjelokupni izgled. Primjerice, kod izrazito dugačkog lica sa najčešće velikim čelom, frizura podjeljena na sredinu i jednake dužine koja prelazi ramena, može lice učiniti još dužim i pomalo umornim, bezličnim”, kaže Ivanka.

Srećom, trendovi šišanja u 2015. poštuju različite oblike lica i prilagodljivi su za svaki facijalni tip.

“ U 2015. imamo dvije struje trendova kad je u pitanju kosa: prirodna ženstvenost i smjelost. U prvoj skupini misli se na vrlo lagane, što prirodnije kovrče i voluminoznost, dok je druga skupina frizura namijenjena hrabroj ženi čija je kosa kratka, oštrih rubova, i često popraćena upečatljivim bojama”, podijelila je Marović.

Jelena Skendžić
Foto: Getty Images
Objavljeno: 17.01.2015. u 11:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p