VIJESTI

Najluđe činjenice o ružu za usne

Povijesni vodič o najdražem kozmetičkom proizvodu svake žene
lipstick

R
už za usne - svaka žena u svojoj beauty kolekciji ima barem jedan primjerak ovog magičnog kozmetičkog proizvoda. Generacijski smo odgajane da ženi treba samo pravi ruž za usne (i dobra frizura) da zablista, učene smo kako je crveni ruž ultimativno zavodničko oružje, kao i da su sočne, pune usne simbol mladolikog i svježeg izgleda kojem svi stremimo.


Postoji nešto uistinu čarobno u ritualu kupovine prvog ruža za usne, odnosno prvom pravom kontaktu s proizvodom u luksuznoj ambalaži koja nam je obećavala prelazak u rascvjetalu ženskost. Čak i slatkasti miris ruža asocira nas na period djetinjstva kad smo, kao djevojčice, iz kozmetičkih torbica svojih majki potajno krale ruževe nanoseći ih negraciozno od nosa do brade. Pisanje ljubavnih poruka ružem po ogledalu, ostavljanje tragova ruža na pismu ili možda obrazu voljene osobe, samo su neki od simbola neporecive moći savršenog ruža za usne. Ruž nas je fascinirao oduvijek, a istinske obožavateljice kozmetike i danas su u tren oka pometene pred šarmom Pravog proizvoda. Ipak, ove činjenice o vašem omiljenom beauty proizvodu sigurno niste znali.
 
lips
5000 - Najmanje ovoliko godina postoji praksa šminkanja usta pigmentom.

70.000 - Broj Dactylopius coccus insekata potrebnih za ekstrakciju otprilike pola kilograma karmina, crvenog pigmenta u ruževima za usne.

1770. - Godina kada je Britanski parlament izglasao zakon da će se svim ženama, optuženima da su svoje muškarce zavele djelovanjem kozmetike, suditi i za vještičarenje.
 
lipstick
1880. - Godina kada je Guerlain prvi svijetu predstavio komercijalni ruž za usne, pomadu od maslaca, voskova i ekstrakta grožđa.

1915. - Ove je godine prvi puta predstavljen ruž u duguljastim metalnim tubicama.

58 - Postotak žena koje su posjedovale barem jedan ruž 1938. godine.

98 - Postotak žena koje su posjedovale barem jedan ruž 1950.
 
lipstick
93 - Toliko je milijuna dolara samo na ruževe potrošeno u Americi 1959. godine.

1996. - Godina kada je malezijska vlada donijela zakon kojim je regulirala korištenje ruževa navodeći pretjeranu upotrebu ovog kozmetičkog proizvoda kao jedan od argumenata za cvjetanje prostitucije.

380 - Toliko je milijuna dolara prikupljeno i donirano za oboljele od HIV-a prodajom M.A.C. Viva Glam ruževa.

J.S.
Foto: Pinterest, Jure Perišić, Getty Images

Objavljeno: 30.07.2015. u 11:38

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p