VIJESTI

‘Ne želim biti samo lijepa djevojka’

Intervju: Milk
milk 
Daniel Donigan posve je običan muškarac iz New Yorka s neobičnim hobijem koji je procvjetao u perspektivnu karijeru profesionalnog zabavljača. Međutim, Dan nije običan zabavljač već drag queen poznat po jako iscrtanim usnama i karakterističnoj rupici između zubiju koju prije svakog nastupa pažljivo iscrtava.

Make upom i odjećom koja varira od senzualnih dugih haljina koje otkrivaju na svim pravim mjestima do razigranih pop motiva šarene retro odjeće, Dan se s lakoćom transformira u Milk - personu koja je, kako sam Dan kaže, puno otvorenija i koketnija od njega samoga. Milk je senzacija koju trebate vidjeti uživo: s potpeticama koje ga čine višim od dva metra, usnama koje bi posramile i Angelinu Jolie, i sjajem u očima iz kojih izvire iskrena strast prema onome čime se bavi, Milk nas je osvojio na prvu. Na nedavnom Art Of The Lip predstavljanju M.A.C. kozmetike uspjeli smo mu postaviti nekoliko pitanja o tome što ga inspirira, kako opisuje svoj stil performansa i koji su mu planovi za budućnost.
 
milk
Na sceni si poznat kao Milk (Mlijeko), postoji li priča iza tog naziva?
Irskog sam porijekla i kao dijete sam zbog toga uvijek bio blijed pa su me druga djeca neprestano zezala. Nisam bio taman poput njih. Stoga, kad sam smišljao drag ime, htio sam nešto jedinstveno i posebno, nešto kratko poput Cher ili Madonna, i dosjetio sam se da mogu svoju blijedu put iskoristiti za to. Nijedan drugi drag queen nije imao još takvo ime. Većina drag queenova želi biti duhovita sa svojim imenom, no ja to nisam htio - mislim da to nije dovoljno profinjeno.

Što te inspirira?
Inspirira me mnogo stvari, od glazbe do mode, živi i neživi ljudi poput Leigha Boweryja, dizajneri poput Pam Hogg, umjetnici i stvaraoci. Mnogo drag queenova žele biti lijepe djevojke, no ja ne želim biti samo to. Želim biti netko na koga ćete pokazati prstom ili čiju ćete priču htjeti čuti.
 
milk
Poznat si po rupici između prednjih zubiju, zašto je iscrtavaš?
Koliko god mogao postati lijep, uvijek na sebi želim imati neku vidljivu manu. Ne želim biti samo lijepa osoba nego imati nešto što me čini drugačijim. Inače obožavam šminkanje prije samog nastupa - to mi je najdraži dio čitavog procesa. Slušam glazbu, pijem svoje najdraže piće i stvaram nešto posebno i novo na svojem licu. Nemam predviđeni make up za taj dan, jednostavno pustim da me inspiracija vodi.

Imaš li više samopouzdanja kao Milk ili kao Dan?
Mislim da imam više samopouzdanja kao Milk - ako sudite samo po sposobnosti da nekome priđem. No, Milk mi je, prije svega, pomogao da izvučem drugu stranu Dana. Prije nego sam se počeo baviti ovime, uvijek sam bio sramežljivi introvert, a i danas mislim da sam takav. No, naučio sam različite tehnike drag performansa i postao puno opušteniji kad sam u blizini drugih ljudi. Ne bih rekao da sam vrlo otvoren, no promijenio sam se u smislu da sam sada manje rezerviran i povučen.
 
milk
Kako si se počeo baviti dragom?
Postao sam drag queen zbog dečka. On i njegovi prijatelji su se bavili time kad smo se tek upoznali, i isprva sam mislio da je to vrlo čudan hobi. Pomislio sam: zašto biste htjeli ličiti na žene, ne želim izlaziti sa ženama? Bio sam vrlo naivan jer nisam razumio umjetnost draga. Na kraju me privuklo upravo to što sam ih tijekom dana vidio kao muževne muškarce, a vikendima su se mogli zabavljati s make upom i postojati posve druga bića, ne nužno žene već umjetnički izraz. Ja obožavam biti muškarac, ali istodobno volim imati i mogućnost umjetnički se izraziti kroz drag.

Koliko je nastup na Drag Raceu promijenio tvoju karijeru?
Prije nego sam se prijavio na natjecanje, radio sam kao prodavač za Marc Jacobs kompaniju, i to je bio moj posao od 9 do 5. Nakon nastupa na Drag Raceu, dobio sam priliku proputovati svijet, raditi kao zabavljač i upoznavati nove ljude. RuPaul je moj idol u drag zajednici. Taj mi je show definitivno promijenio život. Kod drag nastupa je bitno vidjeti da se vi zabavljate, to je integralni dio cijele priče.
 
milk
Kako bi opisao svoj stil?
Volim se oblačiti u šljokičastu robu, ali s druge strane volim i odjeću koja je potpuno bez ikakvog sjaja. Trenutačno nosim robu koja podsjeća na 1980te, MC Hammer hlače i puno boja. Što se stila glazbe na koju volim nastupati tiče, i on je uvijek totalno drugačiji od onoga što sam radio prošli put. Primjerice, danas sam spojio pjesmu Earthe Kit iz šezdesetih sa osamdesetima, odnosno Salt’n’Pepa singlom.

Bez čega ne možeš zamisliti svoj nastup?
Ne mogu bez make upa kojim iscrtavam rupicu između prednjih zubiju, i uvijek moram imati umjetne trepavice i ruž. Od M.A.C. kozmetike obožavam Harmony, proizvod za konturiranje, i ruž Candy Yum Yum koji je fantastičan.
 
milk
Kakvi su tvoji planovi za budućnost?
Da se ne bavim ovime, ne znam što bih radio. Studirao sam medicinu pa bih možda bio doktor, no sumnjam. Bavio sam se umjetničkim klizanjem pa sada razmišljam da spojim te dvije ljubavi - mislim da bi to bio fenomenalni show. Sumnjam da ću se nakon četrdesete godine više baviti dragom. Trenutačno ne razmišljam mnogo o budućnosti, samo želim biti sretan.
 
milk
Što biste poručili onima koje zanima bavljenje dragom?
Ne morate izlaziti da biste se bavili dragom. Ja sam se počeo baviti ovime doma, sa svojim prijateljima. Našminkali bismo se i nastupali, te snimali cijelu stvar - nismo izlazili u barove i klubove takvo obučeni. Nemate se razloga bojati baviti dragom jer ne morate izaći na ulicu takvi i suočavati se s osudama. Radite to doma za sebe, i zabavljajte se.
 
Jelena Skendžić
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 15.04.2015. u 15:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p