VIJESTI

Oči u oči s lošim konturiranjem

Trebamo li zabraniti ovakvo konturiranje?
contour Svakog proljeća police dućana bivaju ažurirane novim sadržajem koji polako, ali sigurno postaje dijelom stalne beauty postave svih respektabilnih kozmetičkih brendova. Highlighteri, iluminatori, puderi za konturiranje, bronzeri, šljokice - ako želimo, čak i na božićnom ručku možemo izazvati zavist prisutnih svojim preplanulim St. Tropez lookom. U more posljednjih godina niste umočili niti nožni prst? Status: čovječja ribica? Ne brinite - svaka drogerija nudi spasonosno rješenje.

Petak, odjel parfumerije u jednoj zagrebačkog drogeriji. Negdje između Lancomea i Diora, miris nečeg slatkog i teškog, posve neprimjerenog za tropsku klimu kakvom smo bili počašćeni prošli tjedan, gotovo me nokautirao s lijeva. Omamljeno dižem glavu i pogledom tražim izvor olfaktivne infestacije jasminom, kad me u moru prosječnih ženskih glava presretne poznato lice.

“Jelena, boooook”, oduševljeno su me pozdravile dvije vrlo narančaste i vrlo oštre linije koje su se protezale od uha do kuta usana, a iza kojih se skrivala moja poznanica iz nekog drugog života. Bile su to linije konturiranja. Narančaste. Šljokičaste. Potegnute ravnalom, ako sam dobro vidjela. Nerado to priznajem, no u tom trenutku mi je kroz glavu prolazio savršeno legitiman prijedlog nacrta za delegalizaciju ovakvog konturiranja. Ničije lice ne zaslužuje nalikovati na sletnu pistu za bubamare.
 
contour
Beauty scenu pratim već godinama i doista se ne sjećam kad je točno konturiranje uzelo maha i postalo normalni dio jutarnje rutine običnih smrtnica. Ipak, prilično sam sigurna da se radi o relativno novom trendu kojeg su popularizirale američke beauty Youtuberice. Međutim, kao sa svim novim stvarima, većina ljudi nema pojma što s njima točno treba raditi. Slijedeći tko zna kakav savjet koji je sugerirao da konturiranjem možemo vizualno nanovo isklesati konture lica, nekada prekrasno, mlado i svježe lice moje poznanice sada je izgledalo kao odlagalište svih tekućih pudera ovog svijeta koje kohabitira s linijama nepoznate etiologije. Iz milja sam ih nazvala krakovima hobotnice iz pakla.

U međuvremenu, prolazeći između polica luksuzne kozmetike i vodeći nezgrapne razgovore o tome koliko dugo nismo bile na kavi, primjetila sam da moja draga poznanica svako malo zastaje i prevrće bronzere. Gledam nju, gledam bronzere, gledam šljokičaste disko krakove koji su trebali nalikovati na konture lica. “Imam taj bronzer”, najednom ispalim kao iz topa, pokušavajući potaknuti razgovor o ovoj temi.
 
bronzer
“Ma nemoj, kakav je?”
, pita ona. “Loš, ne treba ti to”, rekla sam joj posve lažno kroz stupidni smiješak i istrgnula bronzer iz ruku požurujući ju prema blagajni. Međutim, moja sveznajuća fakultetska kolegica koja o šminkanju, nerado priznajem, nije znala baš mnogo, nije se smela mojim komentarom. “Kako je lijeeeeep”, zakmečala je dugo i iritantno gledajući me s gorućom željom da me nauči kako izgledati vitkije u licu. S broznerom.

Pozdravila sam se s njom i njezinim preplanulim disko krakovima neuspješnim pokušajem šale koju su popratili upitnici u njezinim očima. Kako i ne bi kad moj stav o kozmetici i ljepoti ne rezonira s njezinim viđenjem tih tema. Make up je tu da nam omogući da se kreativno izrazimo, da se osjećamo ljepše i da se posvetimo sebi, i taj dio razumijem. Vjerojatno upravo iz tog razloga nisam imala potrebu reći joj: “Stara, puno si ljepša bez toliko žbuke na licu”. No, danas mi je žao što nisam. Ispod nepotrebnih slojeva pudera popraćenih konturiranjem koje to ustvari nije bilo, i presvijetlog korektora koji joj je isticao podočnjake umjesto da ih sakrije, ja sam i dalje vidjela onu lijepu mladu ženu s kojom sam nekad pila kavu ispred faksa. Žao mi je što i ona to ne vidi.

Jelena Skendžić
Foto: Pinterest

Objavljeno: 15.06.2015. u 19:06

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p