VIJESTI

Odaberite pravi piling za svoju kožu

Nezaobilazan beauty tretman svake sezone

Termin piling se potpuno udomaćio u hrvatskom rječniku pa tako danas ne moramo biti poliglot niti stručnjak iz područja kozmetologije da bismo znali kako ovaj izraz ozačuje odstranjivanje površinskog sloja, odnosno mrtvih stanica kože. Pilinzi imaju dugu tradiciju u području ljepote i njege kože pa se tako spominje kako se još Kleopatra kupala u mlijeku čije je djelovanje zbog mliječne kiseline bilo izrazito blagotvorno, hidratantno i obnavljajuće za kožu. Upravo se efikasnim i prilagođenim pilingom najefektnije potiče stanična obnova, odnosno odstranjivanje zaostalih stanica kože koje se nisu u ciklusu stanične izmjene pravilno oljuštile, a to je svakako jedan od glavnih preduvjeta za zdrav izgled kože i uspješnu penetraciju aktivnih sastojaka iz krema i seruma. Piling je potreban za svaki tip kože, a ono što nas treba zanimati je koliko često i kakav piling koristiti s obzirom na tip i potrebe kože.

Postoje dva tipa pilinga na koje danas možemo naići u slobodnoj prodaji: kemijski i mehanički. Mehaničke pilinge smo vjerojatno svi koristili barem jednom. Radi se o proizvodu kremaste ili gel teksture sa sitnim zrncima koja mogu biti sintetska ili prirodnog porijekla. Vjerojatno ste mnogo puta naišli na razne recepture koje predlažu izradu domaćih pilinga od soli ili šećera, što nije najbolji izbor za osjetljivu kožu lica. Ovi pilinzi su abrazivni i mehaničkim putem odstranjuju odumrle stanice s površine kože, no osjetljivi tipovi kože, a pogotovo osobe s dijagnosticiranom kuperozom i pojedinci skloni pucanju kapilarica trebaju izbjegavati ovakve teksture. Umjesto kristalića soli i šećera, puno bolja opcija su sitna zrnca jojobe, mljevenog badema, koštice marelice i slično. Cattier Grains de lumiere sjajan je primjer ovakvog mehaničkog pilinga jer djeluje na principu sjemenki organskog šipka, praha minerala almandina i čestica jojobe, a za njim ne zaostaje niti sjajni Dr. Organic Rose Otto piling koji koristi prah sjemenki breskve i plavca. Mehanički je piling najbolje koristiti jednom do dvaput tjedno pod uvjetom da nemamo izrazito osjetljivu, kuperoznu ili upaljenu kožu (akne, herpes, porezotine). Kod mehaničkog je pilinga od presudne važnosti koristiti isključivo abrazivno svojstvo samoga pilinga bez dodatnog pritiska rukama, jakog trljanja i grebanja lica.

Novexpert, Dr. Organic Rose Otto  i Cattier Grains

Kod tanke, zrele, upaljene i kuperozne kože bolja opcija je kemijski piling koji kemijskom reakcijom skida tanki površinski sloj kože. Ovi proizvodi se u pravilu dobro podnose, pogotovo u nižim koncentracijama, premda je preporučljivo dobro pročitati upute za korištenje kako bi se izbjegle alergijske reakcije, te ih je u ljetnom periodu potrebno koristiti isključivo kao noćnu njegu i u kombinaciji sa zaštitnim SPF kremama. Radi se o proizvodima najčešće na bazi glikolne, mliječne i salicilne kiseline, ili enzima, kod kojih je neophodno da je pH proizvoda između 3 i 4 kako bi proizvod bio uistinu učinkovit. Salicilna kiselina pogodna je za tretiranje masne i mješovite kože sklone upalama jer ima blago protuupalno djelovanje i pomaže pročistiti nečistu kožu, dok su glikolna i mliječna kiselina bolje za zrelu ili suhu kožu, odnosno tretiranje i prevenciju površinskih promjena kože poput omanjih bora i hiperpigmentacija. U proteklih nekoliko godina ovi su pilinzi dobili na važnosti, i danas su neizostavni dio preparativne linije mnogih renomiranih brendova. Novexpertova 2u1 Expert Exfoliator and Mask maska - piling daje nam najbolje od oba svijeta jer uz kemijski piling iz voćnih enzima pruža i blagu abraziju prahom koštica marelice i zrnaca jojobe, dok Paula’ Choice, novi brend na hrvatskom tržištu, nudi pregršt proizvoda različitih formulacija i kiselinskih koncentracija koje će zadovoljiti svaki tip i potrebu kože.

Jelena Skendžić

(Babushka's suitcase)

Objavljeno: 08.06.2014. u 10:58
Tagovi: piling

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p