VIJESTI

Osunčan ten bez sunčanja? Da, molim!

Postignite savršeni proljetni ten uz ove zdrave namirnice
skin
Možemo li postići prirodno osunčani izgled kože bez sunčanja, solarija i mazanja kremama za samotamnjenje? Znanost kaže da možemo!

Naravno, to ne znači da ćemo bez svih ovih pomagala za tamnjenje kože postići egzotično tamni izgled, ali svakako postoje namirnice koje možemo konzumirati kako bismo uz minimalno izlaganja sunčevim zrakama postigli zlaćani ten u koži. Naime, jedna je britanska studija pokazala kako ljudi koji jedu više voća i povrća imaju prirodno osunčani ton kože.

Već znamo da pravilna prehrana ima ključnu ulogu u zdravlju naše kože, a sad znamo i zašto: svježe voće i povrće puno je antioksidativnih komponenti poput karotenoida, primjerice beta karotena u špinatu ili likopena u rajčicama. Ove komponente jačaju naš imunološki sustav, omogućuju pravilno funkcioniranje organizma, štite od nekih vrsta raka, ali i pomažu tamnjenju kože. Kako?
 
skin
Kad jedete obrok pun karotenoida, višak koji ne iskoristimo u organizmu omogućuje nam da se pigment iz ove tvari vidi na površini na kože, a dvostruku korist zdrave prehrane vidimo i u činjenici da nam njegovo antioksidativno svojstvo pomaže u borbi protiv sobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja na koži. Dakle, ne samo da nam daju prirodno zlaćani ton u koži, karotenoidi nas i štite od negativnih sunčevih zračenja - što, naravno, i dalje ne znači da se trebamo izlagati suncu bez zaštite grickajući mrkvicu na plaži.
 
watermellon
Alfa-karoten se nalazi u mrkvi i bundevi, a likopena ima mnogo u crvenom voću - lubenicama, crvenom grejpu i guavi, a ponajviše u kuhanim rajčicama. U tamnozelenom povrću, bundevi i crvenoj paprici velike su količine luteina i zeaksantina, dok kriptoksantina ima u mangu, narančama i breskvama. Stručnjaci preporučuju da se kroz nekoliko mjeseci hranimo obrocima zasićenima ovim namirnicama kako bismo postigli prekrasan ten na posve zdrav način. Ako pritom dobijemo i lijepu kožu i koji centimetar u bedrima manje, nitko neće biti sretniji od nas!

J. S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 12.05.2015. u 14:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p