VIJESTI

Ova država zabranila je proizvode za izbjeljivanje tena

Ovakvi proizvodu mogu uzrokovati rak

Zapadnoafrička država Gana u potpunosti je zabranila prodaju kozmetike koja služi za izbjeljivanje kože i od kolovoza će imati nula posto tolerancije za takve proizvode.

Udruga za upravljanje hranom i lijekovima u Gani odlučila je zabraniti prodaju kozmetike koja sadrži sastojak hidrokinon koji služi za izbjeljivanje kože. Zabrana će stupiti na snagu u kolovozu i cilj će joj biti odvratiti ljude od uporabe proizvoda koji sadrže sastojke koji izbjeljuju kožu jer se vjeruje da potencijalno mogu uzrokovati nastanak raka.

Apsolutno svim proizvodima koji sadrže hidrokinon neće biti dopušten uvoz u zemlju te će tolerancija na proizvode za izbjeljivanje kože biti nula. Procjenjuje se da čak 30 posto žena u Gani koristi proizvode za izbjeljivanje kože, a u drugim afričkim zemljama brojke su još i veće. U Nigeriji ovakve proizvode koristi ogromnih 77 posto žena, dok ih je u Senegalu između 52 i 67 posto.

Reklama za kremu za izbjeljivanje tena

Upotreba proizvoda za izbjeljivanje kože usko je povezana s pojmom kolorizam, koji obuhvaća diskriminaciju na temelju boje kože pri čemu žene svjetlije puti imaju više mogućnosti od onih s tamnijom kožom, a sve to proizlazi iz europskog kolonijalizma i globalizacije zapadnjačkih ideala ljepote. Najgore od svega je što ti proizvodi imaju određene nuspojave koje uključuju iritaciju kože i upale, svrbež i perutanje kože, a posljedično i rak kože. Gana nije prva zemlja koja će zabraniti prodaju ovakvih proizvoda jer je kozmetika koja sadrži hidrokinon već zabranjena u SAD-u, Japanu, Australiji i Europskoj uniji, ali je prva zemlja u Africi.

T.F.
Foto: Jure Perišić i PR

Objavljeno: 07.06.2016. u 10:24

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p