VIJESTI

Ovako mobitel uništava vašu kožu

5 razloga zašto vaš smartphone izaziva probleme na koži
beauty 
Svaki put kad koristite mobitel, riskirate oštećenja na koži. Dobro ste pročitali - u kulturi svakodnevnih selfieja, mailova koje redovno čitamo preko smartphonea i mobilnih aplikacija bez kojih je život nezamisliv, upravo je mobitel - uz stres, nezdravu prehranu i nekvalitetnu kozmetiku, jedan od najvećih generatora problema na koži. Srećom, rješenje za ovaj problem uvijek postoji, a mi vam u nastavku teksta donosimo načine kojima možete izbjeći neugodne posljedice pretjeranog korištenja mobitela.

Bore
Konstantno gledanje u mobitel šteti vašoj koži više nego što mislite. Naime, rijetki od nas imaju savršeni vid zbog čega se pri gledanju u mobitel uglavnom mrštimo uzrokujući bore na čelu i linije oko očiju. Rješenje nalazimo u dobrim kremicama koje adekvatno hidratiziraju našu kožu, korištenju kreme sa zaštitnim faktorima tijekom cijele godine i kupovini mobitela s dovoljno velikim ekranom koji će spriječiti preveliko naprezanje očiju. Vaša dnevna i noćna krema trebaju biti dovoljno hranjive i bogate antioksidansima, a krema bi morala imati zaštitni faktor 30 ili više, jer sunce dodatno potencira preuranjeno starenje kože.
 
upload
Alergije
Kad sljedeći put na jednoj strani lica dobijete alergiju ili osip, posumnjajte na mobitel. Nedavna studija je pokazala da mnogi mobitelu u sebi sadrže doze kroma i nikla koje mogu uzrokovati kontaktni dermatitis. Što učiniti ako primjećujete ovakvu reakciju na svojoj koži? Pokušajte ne prislanjati mobitel na lice cijelom dužinom nego između mobitela i lica držite mali razmak, a alergiju smirite korištenjem termalne vode i korištenjem samo najsigurnijih krema bez ikakvih iritansa. Ako niste sigurni koju kremu odabrati, odlučite se za opciju neomirisane dječje kreme koja će zaigurno biti dovoljno blaga i hranjiva i za vaše lice.

Akne
Jeste li znali da mobitel ima na sebi više bakterija nego ručka kojom povlačite vodu u WC-u? Zamislite samo taj make up, ulje i znoj koji se taloži danima na vašem mobitelu nakon dugih razgovora. Nije ni čudo da je mobitel učestali uzročnik akni. Ovaj problem riješit ćete korištenjem običnih vlažnih maramica kojima jednom dnevno prebrišite ekran mobitela. Iako vam inače savjetujemo da izbjegavate proizvode na bazi alkohola, sad je vrijeme da ih primijenite jer će jedino oni pravilno dezinficirati površinu koju stavljate na lice.
 
podočnjaci
Podočnjaci
Iako podočnjake ne možemo direktno povezati s nastankom ili pogoršanjem već postojećih podočnjaka, ono o čemu inače vjerojatno ne razmišljate je da nerijetko s mobitelom odlazite na počinak. Umjesto da se umirite uz svoj ritual njege i opuštanja prije spavanja, mnoge od nas zadnjih pola sata prije sna koriste za čitanje mailova, dopisivanje na Facebooku i pregledavanje portala. Ovaj način provođenja vremena prije samog sna remeti, odnosno skraćuje našu REM fazu zbog čega ćemo se ujutro osjećati i izgledati umornije. Rješenje je jednostavno i samorazumljivo: mobitel ugasite ili barem maknite od sebe prije nego što ste ušli u krevet. Za sve ostalo, tu su kremice za područje oko očiju.
 
skin
Tamne hiperpigmentacije
Znate li sto se događa kad neprirodno grijete svoju kožu lica dugotrajnim pričanjem na mobitel? Dodatna toplina može na mjestima na kojima dugo držite mobitel potpuno poremetiti vašu proizvodnju melanina i uzrokovati tamne hiperpigmentacije. Vrlo jednostavno rješenje ovog problema je da pri maratonskim razgovorima svojeg sugovornika stavite na zvučnik ili uključite bluetooth. Ako vas ipak muče hiperpigmentacije, isprobajte kreme s glikolnom kiselinom koja će ubrzati proces rješavanje hiperpigmentacija na tim područjima.

J. S.
Foto: Pinterest, Jure Perišić, Getty Images
Objavljeno: 06.03.2015. u 13:09

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p