VIJESTI

Ove djevojke redefiniraju klasičnu ljepotu

Druga strana modelinga
models  
One su iznadprosječno lijepe, zanimljive, pametne i šarmantne, a kako same kažu, na vrhu liste prioriteta njihovog posla stoji odgovornost i točnost, profesionalno ponašanje i bonton, pridavanje pažnje izgledu i slijeđenje kodeksa za castinge i snimanja. Naravno, one su modeli - ali ne onakvi na kakve smo naviknuti.

Alternativna modeling scena u svijetu ne zaostaje mnogo za mainstream modelingom, no kod nas je još uvelike neprofitabilna. Ipak, ova vrsta umjetničkog izričaja ima svojih prednosti pred klasičnim modelingom: dozvoljava drugačije tjelesne proporcije, a ne brani niti opciju da model ima ludu boju kose, piersinge i tetovaže. Ipak, i unutar alterativnog modelinga postoje ograničenja. Kako je to biti alt model u Hrvatskoj s nama su podijelile dvije sugovornice s višegodišnjim angažmanom na ovoj sceni, Greta MaCabre (Ivana Benko) i Nea Dune.
 
neaNea Dune (foto: Oblak)

“Službeno sam se počela ovime baviti 2009. kada me dizajnerica Aždaje pitala da nosim svoju kreaciju na njenoj reviji. U isto vrijeme sam dobila želju ovjekovječiti svoje stylinge i ideje u obliku profi fotki. Tako je krenulo: suradnje s fotografima, pa kasnije bukiranja za brendove i agencije. Oduvijek sam bila kreativac pa mi je cijela priča bila nekako prirodna”, započela je Nea.

Iz riječi ovih djevojaka lako je zaključiti da se nijedna od njih nije počela baviti modelingom s namjerom da se ostvari profesionalno, već iz želje da na fotografiju prenesu dio svojeg osobnog stilskog izraza i identiteta. Greta je isprobala i klasičan i alternativni način modelinga, ali je odlučila baviti se onime što je osjećala kao prirodni nastavak svojih afiniteta:

“Motivirala me ljubav prema vintage kulturi, glumicama i pričama zlatnog doba Hollywooda.
Moj stil i modeling je dio moje kulture i zivotnog stila. Obožavam ideju fatalne žene poput Ave Gardner, Lucille Ball, Rite Hayworth, a danas divne i pomalo mračne Dita Von Teese”
.
 
gretaGreta MaCabre (foto: Marko Mihin)

Premda granice između klasičnog i alternativnog modelinga već pomalo blijede jer neobični lookovi modela polako, ali sigurno postaju prihvaćeni diljem modnog svijeta, razlike ipak postoje.

“Alternativni modeling curama daje priliku da budu drugačije, što ne znači da nema visoko postavljene estetske granice, no ovdje djevojke mogu imati tetovaže, razne boje kose, mogu se opredijeliti za neku vrstu staylinga, i inspiriraju ih subkulture, umjetnost i glazba. U alternativnom modelingu su specifičnosti poput izrazito bijele puti jako poželjne. Ja se osobno najbolje snalazim u pin-up stilu, vintageu, avangardi, burleski i haute noir kombinacijama”, objasnila je Greta.
 
Nea ima sličan način viđenja razlika između ovih vrsta modelinga:

“Ugrubo, klasični modeling podrazumijeva uglavnom pravilne crte lica - pune usne, mali nos, velike oči, dobre obrve, jača čeljust, prirodnu boje kose i tijelo bez tjelesnih modifikacija; manekenke za revije su visoke i skladnih proporcija. Klasični model je obično tabula rasa što je rjeđi slučaj u alternativi. U alternativne modele spadaju sve djevojke koje su drugačije od klasike – bojom kose ili frizurom, tetovažama i pirsinzima ili građom tijela.”
 greta
Greta MaCabre (foto: Oblak)

Alt modeling je nažalost specifičan i po tome što se od njega, barem isključivo u Hrvatskoj, ne može zadovoljavajuće živjeti. To je jedan od razloga zašto ga većina modela ipak gleda samo kao hobi, a ne i kao mogućnost da se kroz njega realiziraju poslovno na području Hrvatske. Greta je jedna od modela koje dijele ovaj stav:
 
“Da živim vani bio bi to odličan posao, no u Hrvatskoj koja je još pomalo zatvorena prema toj vrsti modelinga, to može biti zabavan i unosan hobi."
 
neaNea Dune (foto: Grimart)

S druge strane, Neu prati donekle drugačiji razvoj situacije na svojem poslovnom planu pa je tako i ostavila posao profesorice na fakultetu kako bi se mogla u potpunosti posvetiti razvoju i unaprijeđenju svoje karijere alternativnog modela:

“Počelo je kao hobi i postao posao. U počecima mi nije bilo na kraj pameti da će se to pretvoriti u karijeru, no kada sam ostavila posao profesora na fakultetu i zamrznula doktorat tik pred kraj, valjda sam podsvjesno slušala Konfucija – odaberi posao koji voliš, i u životu nećeš morati raditi nijedan dan”,
smatra Nea.
 
gretaGreta MaCabre (foto: Tomislav Valent)
 
Srećom, za sve djevojke koje se iskreno žele baviti ovim poslom, u inozemstvu je moguće ostvariti zavidnu karijeru i time spojiti posao sa strašću prema ovakvoj vrsti umjetničkog izraza.

“Trenutno sam u iščekivanju O1 vize za Ameriku i povratka u Los Angeles. Tko tvrdi da mu je na Balkanu dobro u ovom poslu, ima bogate roditelje, debele veze ili se zadovoljava s mrvicama”, tvrdi Nea, a svoju sreću u dalekim zemljama, otvorenijima za ovakve suradnje,
traži i Greta .
 
neaNea Dune (foto: DialF za Contessa Gothique)
 
“ Trenutno smo Tamara Kamikaze i ja zaštitna lica najpoznatijeg njemačkog rockabilly branda u Europi - Rumble59. Surađujem s brojim brandovima poput RockRockabilly, Lindy Bop, Sourpuss, British Retro, Miss Candyfloss, Daisy Dapper, HeyDay, Secrets in Lace i Vivien of Holloway. Uskoro idem u Šangaj i planiram suradnju s Miss Winny, koja je ujedno najpoznatiji kineski pin up model i dizajner retro odjeće. Voljela bih da Hrvatska bude malo otvorenija prema pin up, alternativnom modelingu i burleski. Drago mi je što sam prvi pin up model na području Hrvatske, i što sam na taj način zapravo otvorila vrata ovakvoj vrsti modelinga”, zaključila je Greta.
 
Nea Dune i Greta MacabreNea Dune i Greta MaCabre (foto: MONO photography)
 
Jelena Skendžić
Foto: Boštjan Tacol, Marko Mihin, DialF za Contessa Gothique, Tomislav Valent, Grimart, Oblak, MONO


Objavljeno: 29.04.2015. u 16:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p