VIJESTI

Ovisnost o make up-u sve veća

Jedna od tri Britanke ne izlazi iz kuće bez šminke

Daily Mail je nedavno objavio iznenađujuće podatke o Britankama i njihovim make up navikama. Prema istraživanju, čak trećina žena ne izlazi iz kuće bez barem malo šminke na licu, čak i ako je riječ o odlasku u trgovinu po namirnice.

Šest od deset žena se nikad ne bi pojavile na poslu bez šminke. Jedna od deset žena u Velikoj Britaniji ne dozvoljava da ih partner vidi bez make upa.

Sara Wolverson iz kompanije Superdrug koja je provela ispitivanje kaže: „Za mnoge žene nanošenje make upa je važan dio dana te im je pomisao da bi ih ljudi mogli vidjeti bez šminke zastrašujuća. U ovoj krizi nije bilo radikalnog rezanja kozmetičkog budžeta, jer žene na kozmetiku gledaju kao na nužnost. To nije nimalo tašto jer im šminka daje osjećaj samopouzdanja."


Da Sara ne priča gluposti kad govori o samopouzdanju govore sljedeći primjeri: jedna od četiri zaposlene žene misli kako bi je preskočilo napredovanje za slučaj da ne nosi make up na posao, a čak 37% vjeruje kako bi nadređeni pomislili da ne brine dovoljno o sebi. Čak trećina od 3 000 ispitanih tvrdi kako vjeruju da nikad ne bi privukle sadašnje partnere bez šminke na licu.

Make up definitivno može pomoći u podizanju osjećaja samopouzdanja i posebnosti, ali postoji i negativna strana ove opsesije. „Ako se osjećaj nesigurnosti javlja kada ne nosite make up i ako vas je strah da vas neće voljeti ili primijetiti bez make upa- imate problem" ističe terapeutkinja Jackie Fletcher.

Mislite da je takav stav rijedak? Varate se, jer prosječna žena čeka dva i pol mjeseca prije nego partneru dozvoli da je vidi u prirodnom izdanju, a čak 14% ih se diže prije partnera kako bi se dotjerale i spriječile da ih se vidi „au naturel".

B.K.

Objavljeno: 14.01.2011. u 13:30
Tagovi: Make up

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p