VIJESTI

Prikaz iranske ljepote kroz desetljeća ruši stereotipe

Pogledajte video koji mijenja našu percepciju iranske ljepote
iran 
Ako na spomen Irana ili iranske ljepote prvo pomislite na žene odjevene u hiđab, sljedeći video The Cuta mogao bi vas iznenaditi.

Naime, video klip naziva 100 Years of Beauty (100 godina ljepote) prikazuje kako se kroz desetljeća u Iranu mijenjao standard i percepcija ženske ljepote. I unatoč tome što vam sada na pamet padaju hiđabi i burke, ovaj video portretira posve drugačiju sliku iranske ljepote, noseći u sebi pritom i vrijednu poruku o tome koliko zapravo ne razumijemo povijest Bliskog Istoka kroz vesternizirane, politizirane i pojednostavljene slike prezentirane u medijima.

Video prikazuje transformaciju iranskog modela Sabrine Sarajy od 1910. do suvremenog perioda, no iz ideje suvremenog make upa i frizure, lako je iščitati i refleksiju turbulentne politike Irana koja je utjecala na izgled i ulogu žena u društvu.
 
iranIranski standard ljepote 1960-ih

Ono što se najčešće ne zna o ženskim pravima na Bliskom Istoku je činjenica da je u prvom desetljeću 20. stoljeća uspostavljen iranski pokret za ženska prava. U isto vrijeme počinje izlaziti prvi iranski ženski časopis, a s ovim događajima počinje i kampanja za ženska prava i slobode što je imalo stvarnog utjecaja u povijesti. Naime, u periodu koji predstavlja 1930-te, model Sabrina odbacuje svoj hiđab što korelira s povijesnim modernističkim potezom vladara Reza Shah Pahlavija koji tada dolazi na vlast i potiče žene na odbacivanje ovog pokrivala.

Iznenađujuće, do 1980-ih video prikazuje beauty trendove u Iranu koje bismo vrlo lako i uvjerljivo mogli smjestiti u američki ili zapadnoeuropski kontekst, bez da se zamijeti značajna razlika između ovih vrlo različitih kulturnih krugova. 1970-te su ujedno i period kada je iranskim ženama omogućena rodna ravnopravnost u sklapanju braka. Sve od crvenih usana do mačkastih očiju, prisutno je u ovom vremenskom razdoblju koji prikazuje znatno veću slobodu žena od one na koju pomišljamo kad pokušavamo laički kontekstualizirati Bliski Istok.
 
beauty 
Međutim, 1980-te predstavljaju nagli raskid modernističkog shvaćanja žene i ženskih prava pa naglo dolazi do regresije i retradicionalizacije koja se očituje u zabrani korištenja šminke i zakonskog regulativi nošenja hiđaba. Zanimljivo desetljeće su i 2000-te koje simboliziraju Zelenu revoluciju u Iranu, dugotrajnu borbu za ljudska i civilna prava.

Iako se u videu radi tek o zgusnutom prikazu političkih događanja, zanimljivo je vidjeti inserte koji svjedoče o korelaciji politike i naše privatne sfere života. Sloboda u umjetničkom izražavanju, pa bilo to i nošenje make upa, reflektira način na koji smo indoktrinirani da razmišljamo i djelujemo, i tiho progovara o političkoj klimi u društvu, a prije svega ljudskim pravima i slobodama. Pogledajte video u cijelosti:


Jelena Skendžić
Foto: Youtube Screenshot
Objavljeno: 19.03.2015. u 15:22

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p